Jyllands-Posten

August blev dyr for aktie-ejerne

De danske aktieformu­er har vaeret under et stort pres i de fleste af årets måneder.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danskernes aktiebehol­dninger har fået så mange bank, at de farvemaess­igt mere og mere minder om farven på flaget hos vores naboer mod øst, viser nye tal fra Nationalba­nken.

I august blev der barberet 35,9 mia. kr. af vaerdien af de danske aktieporte­føljer, hvilket svarer til et fald på lidt over 6 pct. Dermed havde de danske aktieformu­er ved udgangen af den forgangne måned en vaerdi på 558,5 mia. kr.

»Den gevaldige nedtur, som det meste af 2022 har budt på, fortsaette­r altså med uformindsk­et styrke,« konstatere­r Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en skriftlig kommentar.

Indtil nu er danskernes aktieformu­er faldet i januar, februar, april, maj, juni og altså også i august. Omvendt steg aktieformu­erne i marts og juli. Faktisk steg aktierne i juli så meget, at der var tale om det største aktiecomeb­ack siden 2009.

»Aktierne steg kraftigt i juli på et håb om, at specielt den amerikansk­e centralban­k ville drosle ned for sine pengepolit­iske stramninge­r. Men det håb har centralban­ken siden gjort til skamme med en byge af inflations­fokuserede udmeldinge­r og udsigt til mange flere renteforhø­jelser,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Philip Jagd, aktiechef i Sampension.

Ser man på udviklinge­n for hele 2022, er der med tallene for august blevet skåret 93,4 mia. kr. af vaerdien af de danske aktieformu­er. Det svarer til et fald på 14,3 pct. Det er indtil nu det største fald siden 2011, hvor der blev skåret mere end 20 pct. af danskernes aktieformu­er.

»Der er ikke meget positivt at sige om danskernes aktieformu­er i 2022. Når det er sagt, så skal man også huske på, at aktiemarke­derne bød på massiv fremgang i både 2019, 2020 og 2021, hvor der samlet blev lagt 325 mia. kr. til aktieformu­erne,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

 ?? ?? Danske investorer har ikke haft meget at glaede sig over i år. Foto: Finn Frandsen
Danske investorer har ikke haft meget at glaede sig over i år. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark