Jyllands-Posten

Novo-ejer finansiere­r en stor del af den offentlige forskning

Novo Nordisk Fonden betaler mere og mere af den offentlige forskning i Danmark, og den magtfulde fond finansiere­r nu helt eller delvist mere end 6.400 personer inden for det videnskabe­lige område.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N SIGNE FERSLEV PEDERSEN benjamin.christense­n@finans.dk sife@finans.dk

Mens medicinals­elskabet Novo Nordisk skovler milliarder ind i kassen, saetter den magtfulde ejer sig i samme ombaering på en historisk stor del af den offentlige forskning i Danmark, hvor den finansiere­r hele 13 pct.

Det betyder bl.a., at mere end 6.400 personer inden for den videnskabe­lige verden nu er helt eller delvist finansiere­t af Novo Nordisk Fonden.

Til sammenlign­ing finansiere­de fonden 5,8 pct. af den offentlige forskning i 2018.

Ifølge Anna Haldrup, naestforma­nd i Danmarks Forsknings- og Innovation­spolitiske Råd (DFiR), er det som udgangspun­kt positivt, at der kommer flere penge til forskning fra de private pengetanke. Der et dog en udfordring.

»Det er et problem, at det ikke bliver suppleret med nok frie midler fra staten. De offentlige midler stiger ikke i samme takt som de private, så de private midler kommer til at udgøre en større og større procentdel. Derfor kommer de til at påvirke forsknings­landskabet mere og mere. Vi risikerer, at det bliver nogle store fonde, der kommer til at tegne, hvad der skal forskes i på universite­terne,« siger hun.

Hos Danske Universite­ter mener formanden, rektor på Aarhus Universite­t Brian Bech Nielsen, at det stiller dansk forskning i en saerlig position, at vi i Novo Nordisk Fonden har en så stor privat fond.

Vi går ikke selv og ser et eller andet loft, hvor vi så synes, at det er for meget. SØREN NEDERGAARD, DRIFTSDIRE­KTØR, NOVO NORDISK FONDEN

Fonden støtter bredt

»Vi kan håbe, at det inspirerer til en større prioriteri­ng også fra politisk side, så man vil bevare balancen og styrke den offentlige forskning,« udtaler Brian Bech Nielsen i en skriftlig kommentar.

Han ønsker ikke direkte at kommentere, i hvilket omfang private midler fra ikke mindst Novo Nordisk Fonden skaevvride­r forskninge­n. Altså hvad der forskes i på landets universite­ter.

»Novo Nordisk Fonden har en bred portefølje og støtter bl.a. projekter både inden for sundhed og baeredygti­ghed, men i lighed med andre private fonde daekker fonden ikke alle forsknings­områder,« udtaler Brian Bech Nielsen.

Hos Novo Nordisk Fonden understreg­er driftsdire­ktør Søren Nedergaard, at man fra fondens side mest går op i at støtte rigtig god forskning, som gør en forskel for enten patienter eller samfund, eller som fører til nye produkter eller virksomhed­er.

»Det medfører et stort ansvar, når vi tegner os for en så stor del af forskninge­n på de danske universite­ter,« siger Søren Nedergaard.

Hvor står en del af den offentlige forskning, Novo Nordisk Fonden potentielt kan forestille sig at støtte i fremtiden, ønsker han ikke at naevne med specifikke tal. Meget tyder dog på, at fonden sagtens kan se sig selv finansiere en endnu større del i fremtiden.

»Vi går ikke selv og ser et eller andet loft, hvor vi så synes, at det er for meget. Til gengaeld har vi en forventnin­g om, at universite­ternes rektorer siger til, hvis vi begynder at fylde for meget inden for f.eks. et specifikt fagområde,« siger Søren Nedergaard.

dram understreg­er, at han ikke mener, at det er EG’s opkøbskrit­erier, der har aendret sig, men derimod de nuvaerende markedsvil­kår, der skubber flere virksomhed­er ind i EG’s sigtekorn.

»Vi er altid på udkig og er i dialog med en masse selskaber. Vi ser et skifte i markedet, hvor vores køb af Ørn var en del af det. Markedet skiftede, og der opstod en mulighed for os. Den slags holder vi selvfølgel­ig øje med,« siger Mikkel Bardram.

Nye muligheder åbner sig

Hos en anden storaktør, Visma, der alene sidste år opkøbte 40 selskaber, ser man også, hvordan den økonomiske afmatning skaber gunstige muligheder for at bygge videre på virksomhed­ens strategi om at købe flittigt op.

»Blandt startups er der mindre resiliens, fordi de er så meget mere afhaengige af ekstern funding. Der er markedet blevet mere forsigtigt, og priserne har sat sig hårdere der. Så betaler man også mindre for det,« siger Allan Lundgaard Hamilton, der er virksomhed­ens danske M&A-chef, og uddyber:

»Vi ser dette som en mulighed i markedet, og man skal da heller ikke lade en krise gå til spilde. Krise er nok at tage munden for fuld. Men denne opbremsnin­g ser vi som en mulighed for at lave flere handler til vores buy & buildstrat­egi, hvor vi kan bruge de muskler, vi har, til opkøb,« siger Allan Lundgaard Hamilton.

Det er dog ikke alle små virksomhed­er, der sådan lige lader sig opfatte som et opkøbsemne.

Vi har lidt svaert ved at forholde os til, at der skulle komme nogen og smide 20 mio. kr. og fortaelle os, at vi skal vokse så og så meget og ansaette mange medarbejde­re, for at vi så igen kan blive solgt på et senere tidspunkt. JAKOB HØJLAND, ADM. DIREKTØR, AMERO

Blandt dem er Aarhus-virksomhed­en Amero, der leverer kassesyste­mer til alt fra Aarhus Street Food til Røde Kors’ butikker. For selv om virksomhed­en ikke har en pengestaer­k fond i ryggen, ruster virksomhed­en sig alligevel til at modstå købstilbud i krisetider.

Her har man netop tilkøbt en del af en konkurrere­nde svensk forretning for at polstre sig og styrke sin forretning, så man ikke selv bliver et bytte, når de store virksomhed­er går på jagt efter en god handel.

»Der er mange opkøbere og kapitalfon­de, der nu ser muligheden for at købe lidt billigere, end de kunne have gjort for 12 måneder siden. Vi har ikke et til salg-skilt på og er ikke så optaget af det lige nu,« siger Jakob Højland, adm. direktør for Amero.

Han er bekymret for, at et utidigt opkøb kan ende med, at Amero mod sin vilje mister sin selvstaend­ighed, og at en ny ejer går målrettet efter at saelge virksomhed­en med fortjenest­e inden for en kort årraekke.

»Vi har lidt svaert ved at forholde os til, at der skulle komme nogen og smide 20 mio. kr. og fortaelle os, at vi skal vokse så og så meget og ansaette mange medarbejde­re, for at vi så igen kan blive solgt på et senere tidspunkt,« siger han.

En rapport fra NKP viste i slutningen af juni, at selv om der var lille tilbagegan­g i det samlede antal virksomhed­shandler i 1. halvår 2022 sammenhold­t med året før, var antallet af handler om it-selskaber rent faktisk gået en smule frem.

 ?? ?? Adm. direktør for EG Mikkel Bardram laegger ikke skjul på, at virksomhed­en løbende holder øje med, hvilke muligheder der opstår som følge af den økonomiske afmatning. Foto: EG
Adm. direktør for EG Mikkel Bardram laegger ikke skjul på, at virksomhed­en løbende holder øje med, hvilke muligheder der opstår som følge af den økonomiske afmatning. Foto: EG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark