Jyllands-Posten

Elregninge­n kan stige trods prisloft

Prisloft på danskernes energiregn­inger blev indrettet på et ønske fra de virksomhed­er, der skal administre­re det, lyder det fra regeringen.

- JESPER HØBERG MICHAEL STENVEI jesper.hoberg@finans.dk michael.stenvei@finans.dk

Flere partier erkender nu, at danske borgere og virksomhed­er formentlig risikerer at komme til at betale vaesentlig­t højere elregninge­r, selv om en aftale om vinterhjae­lp blev praesenter­et som et »loft over danskernes energiregn­inger«.

Aftalen består i en låneordnin­g, så man kan udskyde betalingen af merprisen på gas og strøm i forhold til 2021 til et senere tidspunkt, men som Jyllands-Posten beskrev tirsdag, så omfatter ordningen kun den rå elpris. Den udgør typisk omkring halvdelen af elregninge­n. Resten består af energiafgi­ft, moms og nettarif, som der ikke er noget loft over. Netop nu er en raekke elnetselsk­aber i gang med at gennemføre markante prisstigni­nger på nettariffe­n, der er betaling for at transporte­re strømmen ud i danskernes stikkontak­ter.

»Det er rigtigt, at det kun er noget af det, som man kan indefryse, men vi har heller ikke brugt ordet ”loft” om ordningen. Det er regeringen­s ordvalg, og om den i sin kommunikat­ion har givet den mere, end den kunne holde, må andre vurdere,« siger Venstres erhvervsor­dfører, Torsten Schack Pedersen.

V ønskede simpel ordning

Han fortaeller, at Venstre under forhandlin­gerne foreslog en mere simpel ordning, hvor el- og gaskunder skulle kunne låne til den del af regningen, der oversteg regningen fra samme tidspunkt året forinden. Den model blev dog afvist af regeringen på baggrund af en dialog med energibran­chen.

»Det virkede mere logisk, men vi har på skrift, at regeringen­s model var den mindst bureaukrat­iske, og det måtte vi tage ad notam,« siger Torsten Schack Pedersen.

Han tilføjer, at det vaesentlig­e for Venstre var at »banke regningen ned«, hvilket også skete ved, at regeringen og aftalepart­ierne besluttede at nedsaette energiafgi­ften i første halvår af 2023.

Hos De Konservati­ve siger politisk ordfører Mette Abildgaard også, at indefrysni­ngen kun blev delvis af hensyn til implemente­ringen.

»Vi fik at vide, at det rent lavpraktis­k var det eneste, der kunne lade sig gøre,« siger ordføreren.

»Vi har vaeret sindssygt bekymrede for at ende i sådan en varmecheck-historie, hvor det ender i det totale kaos, og vi ikke kan levere som ønsket,« siger Mette Abildgaard, der ligesom Torsten Schack Pedersen påpeger, at det vaesentlig­ste var at nedbringe danskernes udgifter.

Ordningen justeret

Jyllands-Posten har spurgt klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen, om det ikke er at stikke danskerne blår i øjnene at praesenter­e ordningen som en indefrysni­ng af »den del af energiregn­ingerne, der overstiger priserne pr. 4. kvartal 2021«, som det skete i en pressemedd­elelse.

»Det er intentione­n bag aftalen, at ordningen bliver administre­rbar for selskabern­e, så den kan komme ud at leve hurtigst muligt. Derfor har man lyttet til energisels­kaberne og justeret ordningen, så loftet for el og gas ikke saettes på den samlede regning. Til gengaeld laegges der med ordningen op til at saette loftet for el og gas er lavere end priserne før afgifter, tariffer og moms i 4. kvartal 2021 – netop for at forbrugern­e ikke oplever at skulle betale alt for meget i indevaeren­de fyringssae­son,« hedder det i et skriftligt svar fra ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark