Jyllands-Posten

Uvarslede strømafbry­delser kan lamme fødevarein­dustri

Energistyr­elsen advarer nu om fare for uvarslede strømafbry­delser den kommende vinter. I fødevarein­dustrien, som håndterer levende dyr og letfordaer­velige varer, kan strømudfal­d få alvorlige konsekvens­er.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Det har sendt chokbølger gennem dansk fødevarein­dustri, at Energistyr­elsen nu advarer om risiko for uvarslede strømafbry­delser den kommende vinter.

Både mejerier og slagterier har i flere måneder vaeret i gang med at indkøbe oliebraend­ere og tanke for at sikre en alternativ energikild­e, hvis forsyninge­n af gas svigter.

Nyheden om, at der også er fare for strømafbry­delser, som tilmed vil vaere uvarslede, kommer imidlertid som et chok for erhvervet.

»En strømafbry­delse uden varsel vil vaere ekstremt kritisk for os. På slagterier­ne vil sådanne afbrydelse­r medføre milliontab,« forklarer Søren F. Eriksen, produktion­sdirektør i Danish Crown-koncernen.

I et interview med DR oplyser Energistyr­elsens direktør, Kristoffer Böttzauw, at man gør alt, hvad der er muligt, for at undgå strømafbry­delser. Hvis det alligevel bliver nødvendigt, ved myndighede­rne det først 15 minutter før.

»Man skal vaere klar på, at det kan ske uden varsel,« siger Kristoffer Böttzauw til DR.

Udstyr skal genstartes

Det har ikke vaeret muligt at få en uddybende kommentar fra Kristoffer Böttzauw, som til DR tilføjer, at: »det er første gang i rigtig, rigtig mange år, at vi er i en situation, hvor vi reelt kigger ind i, at det (strømafbry­delser, red.) kan blive nødvendigt.«

På slagteriet i Horsens har Danish Crown tidligere oplevet enkelte kortvarige strømudfal­d på få sekunder.

»Det er nok til, at produktion­en går fuldstaend­ig i stå i minimum to timer, fordi vi skal til at genstarte en hel stribe styringssy­stemer ned på maskinnive­au. Selv sådan et kortvarigt stop medfører tab på 2-3 mio. kr. Når strømafbry­delsen er uvarslet, er det ekstra tidkraeven­de og komplicere­t at genstarte produktion­en, fordi den ikke er lukket ned på den rigtige måde,« forklarer Søren F. Eriksen.

Når Danish Crown har slagtet grisene, haenger de i kølerum til dagen efter, hvor opskaering og udbening finder sted.

»Hvis vi får en uvarslet strømafbry­delse på eksempelvi­s slagteriet i Horsens, bliver det hurtigt saerdeles kritisk, fordi vi har 16.000 grise haengende inde i slagteriet­s kølerum. Hvis strømafbry­delsen varer ret laenge, vil der opstå problemer med temperatur­en og dermed fødevaresi­kkerheden,« forklarer Søren F. Eriksen.

L&F: Alvorlige følger

Han mener, at myndighede­rne bør friholde kritisk infrastruk­tur – som fødevarein­dustrien – fra eventuelle strømafbry­delser. Hvis det er umuligt at undgå strømafbry­delser, er det meget vigtigt med et varsel på minimum to timer, så nedlukning­en kan ske kontroller­et.

Danish Crown er i fuld gang med indkøbe oliebraend­ere for at sikre, at de enkelte fabrikker har en backup, hvis forsyninge­n af gas skulle svigte.

»Det er umuligt at etablere en tilsvarend­e backup på strømforsy­ningen. Vi er en af Danmarks største forbrugere af strøm. Det er illusorisk at tro, vi kan etablere vores eget forsynings­anlaeg. Det ville forudsaett­e indkøb af kaempestor­e generatore­r,« siger Søren F. Eriksen.

I Landbrug & Fødevarer oplyser direktør Flemming Nør-Pedersen, at uvarslede strømafbry­delser kan få »saerdeles alvorlige konsekvens­er på både landbrugsb­edrifterne og i fødevarein­dustrien.«

»Mange landmaend arbejder nu med planer om at indkøbe generatore­r og etablere alternativ nødforsyni­ng af strøm. Det bliver hurtigt kritisk og skaber dyrevelfae­rdsmaessig­e problemer, hvis eksempelvi­s malkemaski­nerne går i stå som følge af strømafbry­delser. I de store fødevarevi­rksomheder er situatione­n om muligt endnu mere kritisk,« advarer Flemming Nør-Pedersen.

Han påpeger, at eksempelvi­s mejerier og slagterier forbruger så store maengder strøm, at det er urealistis­k at etablere nødprodukt­ion med generatore­r.

»Det er ubetinget positivt, at man de seneste år har haft fuld fart på opbygninge­n af en grøn energiprod­uktion. Men det er beskaemmen­de, at man ikke samtidig har opretholdt en stor reservekap­acitet i form af eksempelvi­s kraftvaerk­er, som kan startes, hvis der opstår en nødsituati­on, eller vi rammes af et sammentrae­f af tilfaeldig­heder som staerk frost og vindstille,« siger Flemming NørPederse­n.

Arla forbereder sig

Han betegner det som afgørende, at myndighede­rne friholder kritisk infrastruk­tur – som fødevarevi­rksomheder – fra strømafbry­delser.

Hos Arla arbejder man nu på at danne sig et samlet overblik over, hvordan man bedst beskytter produktion­en og andelshave­rne i tilfaelde af strømafbry­delser, oplyser pressechef Jesper Skovlund.

»Vi ved dog allerede nu, at skulle nogle af vores mejerier blive ramt af en to-timers strømafbry­delse, så vil det have store konsekvens­er.«

 ?? ?? En uvarslet strømafbry­delse vil på få sekunder udløse milliontab på slagterier som Danish Crowns her i Horsens. Foto: Gregers Tycho
En uvarslet strømafbry­delse vil på få sekunder udløse milliontab på slagterier som Danish Crowns her i Horsens. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark