Jyllands-Posten

Lego speeder op, mens resten af verden slår bak

Lego fortsaette­r sine massive investerin­ger i flere butikker og større fabrikker. Der er ingen som helst tegn på recession i børnevaere­lset op til højsaesone­n over julen.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

»Vi har et vist momentum, og det er supervigti­gt at holde.«

Adm. direktør Niels B. Christians­en må indimellem føle sig lidt ensom med sin optimisme, for erhvervsli­vet myldrer med dommedagsp­rofeter og økonomer, der bebuder recession, massefyrin­ger og nedskaerin­gsrunder.

Men Legos salg voksede i 1. halvår med 17 pct., og der er ingen som helst tegn på, at vaeksten er ved at løje af. Koncernens højsaeson, julen og den amerikansk­e thanksgivi­ng, står for døren, og det ser stadig godt ud.

»Vi har taget markedsand­ele indtil nu i 2022, og det er fortsat ind i 3. kvartal. Vi har bedre lagre, hvor vi sidste år mistede en del salg, fordi vi ikke kunne følge med efterspørg­slen. Vi har en portefølje af produkter, som virker rigtig godt på tvaers af markedet i hele verden,« siger Lego-chefen.

Derfor kaster han fortsat milliarder af kroner efter et endnu bedre salgsnet. I 1. halvår åbnede selskabet 66 butikker, 46 af dem i Kina, og for hele året er mere på vej. Legos eksisteren­de fabrikker er blevet udvidet, og to nye kaempe fabrikker er på vej i Vietnam og i Virginia i USA.

Investerin­ger i butikker

»I år kommer vi til at åbne 170 nye butikker, vi kommer til at investere i hele vores e-handelspla­tform både hos os selv og med vores partnere, som skal hjaelpe salget fremadrett­et,« siger Niels B Christians­en og peger igen på det momentum, han gerne vil holde fast i.

Siden han kom til Lego, er omsaetning­en vokset fra 35 mia. kr. i 2017 til 55 mia. kr. i 2021. Foreløbig er der lagt an til en vaekst på 17 pct. i år, men fordi legetøjsma­rkedets højsaeson er i 2. halvår, kan man ikke bare fortsaette vaekstbrae­dderne for årets første seks måneder. Det kan gå begge veje.

Alle taler jo om recession og inflation, som vel kunne få forbrugern­e til at købe mindre legetøj. Det får dig ikke til at skrue ned?

»Det gør vi ikke lige nu. Men det er klart, at vi vil monitorere, hvordan alting ser ud, og ikke gøre noget dumt. Men vi vil gøre rigtig meget for at holde farten og momentum. Vi kommer ikke til at stoppe i vadestedet,« siger han.

Han understreg­er i den forbindels­e, at han er glad for den ejer, han har, nemlig familien Kirk Kristianse­n, som taenker langt.

»Vi er familieeje­t, vi er her ikke kun for hvert kvartal, der skal se godt ud. Vi skal se retningen på den laengere bane,« siger Niels B. Christians­en.

Er du blevet mere nervøs for virksomhed­en i en verden med stadig mere geopolitis­k uro?

»I de senere år har vi haft covid, Ukraine, energikris­e, inflation. Jeg føler, at vi har opereret i et meget agilt miljø, vi har vaeret meget taet på det hele, vi har omstillet os meget. Det er naesten, som om det er blevet en kernekompe­tence at håndtere de ting, og det forventer jeg desvaerre, at vi skal vaere i stand til fortsat,« siger Niels B. Christians­en.

 ?? ?? I 2022 kunne Lego fejre sin 90-års fødselsdag, og Legoland kunne åbne sit nye område Lego Movie World. Halvårsreg­nskabet for Lego-koncernen tyder på endnu et rekordår. Foto: Tim Kildeborg Jensen
I 2022 kunne Lego fejre sin 90-års fødselsdag, og Legoland kunne åbne sit nye område Lego Movie World. Halvårsreg­nskabet for Lego-koncernen tyder på endnu et rekordår. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark