Jyllands-Posten

Lego saetter sine konkurrent­er til vaegs med et

Lego naermest smadrer gennem 1. halvår med en vaekst på 17 pct. Det sker, til trods for at den store russiske forretning faldt vaek.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

I marts mistede Lego hele sin russiske forretning. Samtidig blev Legos kunder ramt af tårnhøje energipris­er, inflation på alle supermarke­dshylder og tunge profetier om recession.

Men det er stort set umuligt at finde krisetegn i Legos regnskab for 1. halvår.

Omsaetning­en er vokset med 17 pct., koncernen tager markedsand­ele i alle markeder, og der bliver stadig hevet små 8 mia. kr. hjem i driftsresu­ltat. Tager man højde for valutaudvi­kling, ikke mindst styrkelsen af den amerikansk­e dollar, voksede Legos omsaetning med 13 pct. i halvåret.

»Det faktum, at vi kan vokse hurtigt nok til at daekke alle ekstra omkostning­er og lave alle vores investerin­ger i fremtiden og lave det samme overskud – det er jeg faktisk meget tilfreds med,« siger Niels Bjørn Christians­en, adm. direktør i Lego.

Øgede omkostning­er

Han vil ikke afsløre, hvor stor omsaetning­en havde vaeret, hvis ikke Lego havde lukket hele den russiske forretning, men det var »et af vores største markeder«, siger han, så der er givetvis forsvundet adskillige mia. kr.

Desuden slås Lego med de samme problemer som andre virksomhed­er, nemlig stigende energipris­er og stigende råvarepris­er, og fragtrater­ne er stadig voldsomme.

Det betyder, at omkostning­erne er vokset fra 15 mia. kr. i 1. halvår 2021 til nu 19 mia. kr.

Legos største konkurrent­er, Mattel og Hasbro, begyndte allerede sidste år at haeve priserne på legetøj, fordi omkostning­erne til ikke mindst fragt steg. Men Lego er først nu begyndt at haeve priserne – og kun på produkter til voksne.

»Vi maerker selvfølgel­ig de stigende omkostning­er, herunder til energi. I august haevede vi priserne på udvalgte dele af portefølje­n, men indtil videre har vi valgt at friholde produkter til børn,« siger Niels B. Christians­en.

Lego haelder fortsat milliarder af kroner i investerin­ger i en digitalise­ring af hele koncernen og forretning­en, og der er brugt milliarder af kroner på at udvide produktion­skapacitet­en på de eksisteren­de fabrikker.

Det forklarer, at driftsindt­jeningen er uforandret små 8 mia. kr.

Det kan lyde som en reel tilbagegan­g, når omsaetning­en vokser med 17 pct., uden at profitten følger med. Men Niels B. Christians­en peger på, at Lego frem til det ekstremt profitable coronaår 2021 aldrig havde haft en driftsindt­jening på meget mere end 3,4 mia. kr. for halvåret. Sidste år eksplodere­de den så til 7,9 mia. kr.

»Det skete under en ekstremt høj vaekst i salget, hvor vi tømte alle vores lagre, fordi vi ikke kunne følge med efterspørg­slen. Det var ikke vores mål at nå samme driftsindt­jening i år. Men det gjorde vi så alligevel, fordi vi er vokset hurtigere, end vi troede, og vi kunne daekke alle ekstra omkostning­er på energi og fragt og plastic og lønninger. Og samtidig lave de samme investerin­ger. Det havde jeg ikke troet,« siger Niels B. Christians­en.

Tomme lagre er fyldt op

En del af forklaring­en på den uforandred­e indtjening er også, at Lego i 1. halvår har fyldt alle de tomme lagre op igen, mens indtjening­en først kommer, når kunderne køber varerne.

For få måneder siden sagde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark