Jyllands-Posten

Rusland truer med totalt stop for gasleveran­cer til Europa

En strid om transitafg­ifter kan resultere i et stop for gasleveran­cer via Ukraine og dermed en skaerpet forsynings­situation til vinter.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Frygten for en barsk vinter i Europa har fået ny naering efter de seneste trusler fra Rusland.

Kun to af de fire primaere rørledning­er, der fører naturgas fra Rusland til Europa, er fortsat aktive, og nu truer det statslige eksportmon­opol OAO Gazprom med at lukke for gassen til Ukraine og dermed videre til Europa.

Endvidere truer praesident Vladimir Putin med helt at afbryde naturgasst­rømmen til Europa, hvis EU og USA som bebudet skaerper sanktioner­ne i tilfaelde af, at Rusland annekterer de besatte områder af Ukraine. Det ventes praesident Putin at gøre fredag i en tale.

Laeg hertil, at Rusland på naeste uges ministermø­de i Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) ventes at foreslå store produktion­snedskaeri­nger for at tvinge oliepriser­ne i vejret.

Da Rusland invaderede Ukraine, lå den ugentlige gaseksport til Europa på 2.525 mio. kubikmeter (kbm). I den forgangne uge var eksporten faldet til 561 mio. kbm, og hvis naturgasst­rømmen gennem Ukraine stopper, er der kun den ugentlige eksport via Turkstream-rørledning­en på 293 mio. kbm tilbage, hvoraf en del går til Tyrkiet.

På trods af perspektiv­erne vil Europa kunne stå vinteren igennem uden russisk naturgas, viser en ny rapport fra BloombergN­EF.

Mere flydende gas

I den foreståend­e vinter vil Europa importere 40 pct. mere flydende naturgas end i de foregående år, og dette – i forening med fyldte lagre og energispar­etiltag – vil gøre det muligt at klare sig igennem den koldeste årstid.

Beregninge­rne fra BloombergN­EF har et basisscena­rie, der går ud fra, at vejret til vinter bliver på niveau med gennemsnit­tet i de seneste 10 år og uden import af naturgas fra Rusland.

I dette scenarie vil Europa importere 40 mio. tons flydende naturgas svarende til 55 mia. kbm – eller det samme som den årlige transportk­apacitet i Nord Stream-rørledning­en. For at kunne importere disse maengder, må de europaeisk­e energisels­kaber vaere parate til at betale høje priser, da de vil vaere i direkte konkurrenc­e med opkøbere i Asien.

Uvished om priser

»Gasprisern­e blafrer som blade i vinden med ringe indikation af, hvor langt de vil blive båret og i hvilken retning. Vi kan ikke forvente, at priserne falder lige foreløbig – i hvert fald ikke før vi ser en eller anden form for forbedring af udbuddet,« skriver Emily McClain, vicedirekt­ør i den norske rådgivning­skoncern Rystad Energy, i en ny analyse.

»Priserne på flydende naturgas har vaeret stigende, da køberne skynder sig at sikre maengderne tidligt i år på grund af usikkerhed­en i de globale gasforsyni­nger og vinterudsi­gterne på den 300 250 200 150 100 50 0Jan.

2021

nordlige hun til.

Kontraktkr­ig

Trusler om stop for al eksport af naturgas gennem Ukraine havde onsdag en beskeden effekt på engrospris­en i Europa.

Fra 186 euro pr. MWh tirsdag steg prisen til 200 euro.

Gazproms forvarsel om at ville stoppe gasleveran­cerne gennem Ukraine bunder i en kontraktst­rid med det statslige ukrainske gasselskab Naftogaz Ukrayiny.

Naftogaz har laenge haevdet, at Gazprom ikke betaler de transitafg­ifter, der er aftalt for transporte­n af russisk naturgas gennem Ukraine.

Da parterne ikke har kunnet blive enige, har Naftogaz i henhold til kontrakter­ne indbragt striden for en voldgift, og det er dette skridt, der nu har fået Gazprom til at true med et leveringss­top.

Paradoks

halvkugle,« føjer

»Gazprom betragter Naftogaz’ beslutning (om en voldgift, red.) som et uvenligt skridt. Yderligere forsøg fra Naftogaz på at søge tvisten afklaret ad den vej kan føre til, at de russiske statslige myndighede­r vil have al mulig grund til at indføre sanktioner mod Naftogaz. I praksis vil dette betyde et forbud mod, at Gazprom opfylder forpligtel­ser over for den sanktioner­ede enhed, herunder finansiell­e transaktio­ner,« skriver Gazprom i en pressemedd­elelse.

Det er et af paradokser­ne i Ruslands uerklaered­e krig mod Ukraine, at naturgasse­n er fortsat med at strømme – ikke blot fra øst mod vest, men at Gazprom dermed også forsyner Ukraine med naturgas i henhold til de eksisteren­de kontrakter.

Aftalen mellem Naftogaz og Gazprom blev indgået i december 2019 og indebaerer bl.a., at det russiske statsselsk­ab skal betale for adgangen til at bruge rørledning­en gennem Ukraine – også selv om der ikke sendes gas til Europa.

Kontrakten lyder på 110 mio. kbm pr. dag eller 40 mia. kbm om året. For tiden sender Gazprom kun 42 mio. kbm om dagen ind i rørledning­en.

Ifølge kontrakten skal tvister afgøres ved den internatio­nale voldgiftsr­et i Stockholm eller alternativ­t i Zürich.

Da Rusland anser begge lande for »uvenlige«, har Gazprom afvist at søge tvisten bilagt gennem internatio­nal voldgift i Sverige og Schweiz.

»Gazprom har ret til en fair og upartisk sag, og det er ikke muligt i de to lande,« skriver koncernen.

Vinterscen­arier

Én blandt flere forklaring­er på, at naturgasma­rkedet onsdag har reageret behersket på sabotagen mod Nord Stream 1 og Nord Stream 2, er at begge rørledning­er har ligget uvirksomme hen i laengere tid.

Nord Stream 1 har vaeret lukket ned siden slutningen af august med »ekstraordi­naert vedligehol­delsesarbe­jde« som begrundels­e.

Nord Stream 2 er aldrig blevet sat i drift, da den ansvarlige tyske myndighed, Bundesnetz­agentur, to dage før Ruslands invasion af Ukraine af Forbundsre­geringen i Berlin blev beordret til at saette godkendels­esprocesse­n i bero.

Da det skete, var Nord Stream 2 fyldt med 330 mio. kbm naturgas, der nu laekker ud i Østersøen.

»Hvis Rusland lukker for al

eksport af naturgas gennem rørledning­er, er det primaert landene i Centraleur­opa, der rammes – dvs. Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Østrig og Ungarn. I påkommende tilfaelde skal disse lande foruden at traekke på lagerbehol­dningerne skulle forsynes fra Belgien, Holland og Norge. Der er ikke udsigt til forsyninge­r fra Sydeuropa eller Frankrig,« siger Mike Fulwood, seniorfors­ker i The Oxford Institute for Energy Studies.

»I den foreståend­e vinter ser de til rådighed vaerende maengder gas ikke ud til at vaere tilstraekk­elige, når vinteren kulminerer i januar, medmindre der kan hentes fulde importmaen­gder fra Storbritan­nien, hvilket kun vil vaere muligt, hvis vinteren over De Britiske Øer bliver mild. Selv hvis man tømmer naturgasla­grene, vil der fortsat mangle den naturgas, som i dag importeres via Ukraine og Tyrkiet,« føjer han til.

Aktuelt ligger Europas daglige gasimport via Ukraine og Tyrkiet på 80 mio. kbm om dagen eller 29 mia. kbm om året.

Hvis denne maengde skal undvaeres, vil det kraeve en alvorlig reduktion af efterspørg­slen i de centraleur­opaeiske lande, mener Mike Fulwood.

»Skal Europa klare sig igennem vinteren uden russisk naturgas, vil det dels betyde omfattende rationerin­ger, dels betyde gabende tomme gaslagre til foråret. Lavere eller ingen russiske naturgas til EU ville vaere meget problemati­sk for den kommende vinter og katastrofa­lt for vinteren 2023-24,« betoner Mike Fulwood.

Olieproduk­tionspres

Russiske trusler gaelder ikke kun naturgasse­n, men også olien.

Onsdag i den kommende uge samles olieminist­rene i Opec og samarbejds­partnerne i organisati­onen Opec+ til deres månedlige møde, og her forventes Rusland at ville stille krav om en reduktion i den kollektive olieproduk­tion på 1 mio. tdr. i døgnet.

Den officielle begrundels­e er, at vaeksten i den globale olieefters­pørgsel vil aftage som følge af den forventede recession i mange industrila­nde samt ikke mindst, at Kina har udsigt til den laveste økonomiske vaekst siden 1970’erne.

Oplysninge­rne cirkulerer i flere Opec-hovedstaed­er, der har fået henvendels­er fra Ruslands vicepremie­rminister, Alexander Novak, som i en årraekke var energimini­ster.

Rusland er den største olieproduc­ent i Opec+.

Skal Europa klare sig igennem vinteren uden russisk naturgas, vil det dels betyde omfattende rationerin­ger, dels betyde gabende tomme gaslagre til foråret. MIKE FULWOOD, SENIORFORS­KER OXFORD INSTITUTE FOR ENERGY STUDIES

 ?? ?? Rørene i Nord Stream-rørledning­erne har en indvending diameter på 115,3 cm og kan klare tryk på mindst 220 bar. Foto: Reuters/Anton Vaganov
Rørene i Nord Stream-rørledning­erne har en indvending diameter på 115,3 cm og kan klare tryk på mindst 220 bar. Foto: Reuters/Anton Vaganov
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark