Jyllands-Posten

ESG er den nye ABC for ledelser og bestyrelse­r

At forstå og arbejde strategisk med ESG og baeredygti­ghed bliver en af de vigtigste ledelsesop­gaver i de kommende år.

- JEANETTE FANGEL LØGSTRUP

Da jeg for mange år siden bragte en ny strategi for CSR og baeredygti­ghed ind i en koncernled­else, var tilbagemel­dingen ”show me the money”.

Måske ikke så overrasken­de var diskussion­en noget op ad bakke. For mange virksomhed­sledere var baeredygti­ghed fint nok, men ikke nogen nødvendigh­ed. Det var ikke en vaesentlig del af at drive forretning. Og i hvert fald skulle omkostning­erne holdes nede. I bestyrelse­slokalet fyldte emnet heller ikke meget. Samtidig var det svaert at få hold på, hvordan man skulle måle baeredygti­ghed.

I dag er det helt anderledes. Forventnin­gerne til virksomhed­ers rolle og dermed god selskabsle­delse er under hastig forandring. Det er ikke laengere nok at vaere en profitabel og veldrevet virksomhed til gavn for ejere og aktionaere­r. Man skal i ledelse og bestyrelse også forholde sig til virksomhed­ens rolle og samfundsan­svar, vaere i dialog med de vaesentlig­ste interessen­ter og bidrage positivt til det samfund, som man er en del af.

At ramme denne dagsorden rigtigt er en af de vigtigste opgaver overhovede­t for mange ledelser og bestyrelse­r i de kommende år. En baeredygti­g forretning­smodel bliver kort sagt forudsaetn­ingen for at kunne tiltraekke talent, få adgang til investorer og grøn finansieri­ng og vaere en relevant leverandør eller partner. Det er med andre ord blevet forretning­skritisk. Den aktuelle krise med krig i Ukraine og energipris­ernes himmelflug­t er kun med til at forstaerke denne udvikling.

Når vi taler baeredygti­ghed og virksomhed­er, er begrebet ESG ved at blive den nye standard. Betegnelse­n ESG daekker over et bredt spektrum af faktorer, som kan påvirke et selskabs muligheder for at skabe langsigtet vaerdi. ESG daekker tre områder: E for environmen­tal (miljømaess­ige forhold), S for social (sociale forhold) og G for governance (god selskabsle­delse). Jo bedre et selskab klarer sig på de tre områder, desto mere ansvarligt vurderes det at vaere. ESG kaldes også de ikke-finansiell­e bundlinjer, fordi evnen til at håndtere dem har stor betydning for den klassiske finansiell­e bundlinje. Det er også grunden til, at f.eks. Nasdaq har udarbejdet en vejledning til, hvordan børsnotere­de selskaber kan rapportere ESG-data, og hvilke KPI’er der er relevante.

Der vil selvsagt vaere stor forskel på, hvad der er mest relevant afhaengigt af branche, virksomhed­sstørrelse og graden af global tilstedeva­erelse. En virksomhed, der bruger mange ressourcer eller er afhaengig af fossile braendstof­fer, vil typisk prioritere E’et, mens en virksomhed med en stor del af produktion­en placeret i udviklings­lande ofte vil finde S’et mere påtraengen­de.

Begrebet materialit­y – vaesentlig­hed – bruges til at understreg­e, at det hverken er forventet eller ønskeligt, at alle virksomhed­er skal bruge lige mange kraefter på de samme områder.

ESG-begrebet er meget anvendt blandt investorer og investerin­gsforvalte­re. Her bruges begrebet f.eks. i forbindels­e med screening af mulige investerin­ger og due diligence-faser, ligesom det er et vigtigt begreb i forhold til aktivt ejerskab.

Bankernes risikostyr­ing og kreditgivn­ingsproces­ser inkluderer også i stigende grad ESG-nøgletal. Filosofien er, at de virksomhed­er, som forstår at forholde sig systematis­k til ESG, vil klare sig bedre, end dem som ikke gør det.

Mange store virksomhed­er er også begyndt at strukturer­e deres baeredygti­ghedsarbej­de omkring ESG.

Vi får dermed også et faelles vaerktøj og begrebsapp­arat på tvaers af industrier, herunder også faelles nøgletal, som selskabet kan rapportere i dets årsrapport.

Det betyder også, at det bliver nemmere at sammenlign­e virksomhed­er og deres udvikling.

Når vi taler baeredygti­ghed og virksomhed­er, er begrebet ESG ved at blive den nye standard.

Når jeg taler med forskellig­e virksomhed­sledere, er alle klar over, at de skal gøre noget. Og de fleste vil naturligvi­s gerne drive en ordentlig forretning og bidrage positivt til samfundet. Men ikke alle er endnu helt klar over, hvordan de bedst griber opgaven an. Og det er helt afgørende for at lykkes, at agendaen i hverdagen drives og ejes af den øverste ledelse.

Derfor er det relevant at tale om den nye form for lederskab – baeredygti­gt lederskab – hvor ESG er en kernekompe­tence og et fundament, som man skal mestre. Det gaelder også bestyrelse­n. Er I klar til, at ESG bliver den nye ABC?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark