Jyllands-Posten

Flere ryger på tvangsaukt­ion – men vi er langt fra afgrunden

Flere boligejere har kurs mod et tvunget salg af boligen, men de fleste står staerkere i dag end før finanskris­ens udbrud i 2008. Derfor kommer tvangsaukt­ionerne naeppe op på samme høje antal.

- LISETTE ROSENBECK CHRISTENSE­N

Vi står i en yderst usikker og hård tid for både boligmarke­det og dansk økonomi i sin helhed.

I de seneste år har boligmarke­det umiddelbar­t haft en del ligheder med tiden op til finanskris­en og budt på rekordmang­e bolighandl­er, historisk lavt boligudbud og priser, der er drønet op. Samtidig har konjunktur­erne i økonomien vaeret saerdeles staerke med kraftig vaekst og meget få ledige. Og sidst, men ikke mindst ligger tvangsaukt­ionerne aktuelt vanvittigt lavt.

De første otte måneder i 2022 bød i gennemsnit på godt 100 tvangsaukt­ioner hver måned, og det er netop på linje med tiden op til finanskris­en i 2006 og 2007. Derfor er det naerliggen­de at stille spørgsmåle­t, om vi igen kommer til at se tvangsaukt­ionerne stige lige så voldsomt og lige så laenge som i årene under finanskris­en?

Dét, mener jeg, ligger ikke i kortene. Da det stod vaerst til under finanskris­en, måtte omkring 430 boligejere hver måned saelge deres bolig på tvangsaukt­ion. Og det stod vel og maerke på i tre et halvt år. Det var ekstreme tider, og der skal meget til, for at vi ender der igen.

Der er en helt afgørende forskel på, hvorfor tvangsaukt­ionerne ikke ender i en finanskris­e 2.0. Og det er boligejern­es større økonomiske robusthed. Siden finanskris­en har danskerne sparet langt mere op og vist mere mådeholden­hed med at låne penge, og samtidig er kreditbeti­ngelserne også strammere i dag.

Vi ser det afspejlet i kreditvaek­sten. I slutningen af 2005 nåede den årlige kreditvaek­st til boligformå­l fra banker og realkredit­institutte­r op på rekordhøje 17 pct., mens tempoet var langt lavere under coronapand­emien, hvor kreditvaek­sten i denne omgang toppede på 6 pct. i begyndelse­n af sommeren 2021. Danskernes gaeld i forhold til vores indkomster er i dag betydeligt lavere sammenlign­et med tiden op til finanskris­en.

Der er altså en verden til forskel på lånesituat­ion henholdsvi­s op til finanskris­en og gennem coronapand­emiens glade dage på boligmarke­det. Boligejern­e står som helhed bedre rustet til at håndtere kraftig modvind til boligmarke­det. Og mange boligejere kan få brug for deres økonomiske buffer. For det er blevet betragteli­gt dyrere at vaere dansker og boligejer, både når det angår renter og opvarmning.

Der er ingen tvivl om, at vi ser ind i en maerkbart hårdere og udfordrend­e tid på boligmarke­det med prisfald og faerre handler. Det er allerede begyndt, og det betyder, at det fremover vil blive vanskelige­re at saelge boligen i almindelig fri handel. Det kan i sidste ende presse de mest udsatte boligejere ud i en tvangsaukt­ion.

Vi kommer til at se en stigning i tvangsaukt­ionerne, men den begraensed­e kreditvaek­st og større robusthed vil laegge et låg på omfanget. Samtidig vil de hårde tider typisk først slå ud i tvangsaukt­ionerne mere end et halvt år efter. Der er nemlig mange skridt på vejen, inden en boligejer som sidste udvej må saelge sin bolig på tvangsaukt­ion.

Det kan godt vaere, at vi kommer til at se tvangsaukt­ioner oppe i naerheden af 400 i enkelte måneder, men over en laengere periode forventer jeg, at det gennemsnit­lige niveau vil vaere lavere.

Risikoen er dog til stede for, at det kan gå fra slemt til vaerre. Det kan ske, hvis vi bliver ramt af yderligere store stigninger i energipris­erne og en dybere krise for dansk økonomi med større fald i vaekst og beskaeftig­else og maerkbart stigende ledighed til følge – og i større grad end det, der er udsigt til lige nu.

I sådanne dystre scenarier kan vi stå et helt andet sted og stå over for en langt dybere krise for tvangsaukt­ionerne. Men det er ikke mit hovedscena­rie i dag.

Seniorøkon­om i Arbejderne­s Landsbank

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark