Jyllands-Posten

Kapitalfor­valtere: Økonomisk nedtur og høje renter er gift for mange selskaber

Den seneste måneds fald på markederne markerer blot begyndelse­n på en svaer periode for aktier og risikable obligation­er, vurderer tre af verdens største kapitalfor­valtere.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Normalt falder renterne, når økonomien er på vej ind i en afmatning. Det modsatte er dog tilfaeldet denne gang, og det vil udløse fald i de fleste risikoakti­ver. Vaerst bliver det for aktier og obligation­er i selskaber, som har høj gaeld, vurderer tre af verdens største kapitalfor­valtere.

»Du er nødt til at navigere vaek fra selskaber med en masse gaeld,« siger Kasper Elmgreen, aktiechef i Europas største kapitalfor­valter, Amundi Asset Management.

»Vi står over for en større problemsti­lling i forhold til inflation, centralban­ker, regeringer og dermed for risikoakti­ver.«

Markedet har ifølge forvaltern­e fuldstaend­igt undervurde­ret den giftige cocktail af en sejlivet inflation og centralban­ker, der tilsynelad­ende er fast besluttede på at haeve renterne – selv om det koster en recession.

Febrilsk jagt

Centralban­kernes pengepolit­ik og de høje energipris­er vil de kommende måneder sende økonomiern­e i USA og Europa ud i problemer. Det vil ramme forbrugern­e og derved også virksomhed­ernes indtjening.

Det vil også sende markederne ud på en febrilsk jagt efter de aktiver, som kan bevare vaerdien under en økonomisk nedtur.

»Mange centralban­ker anerkender ikke omfanget af den recession, der er nødvendig for hurtigt at reducere inflatione­n. Markederne har heller ikke prissat det, så vi undgår de fleste aktier,« skriver Jean Boivin, chef for Blackrocks investerin­gsinstitut, i et notat.

Året startede med kursfald i både obligation­er og aktier, da det gik op for markedet, at inflatione­n ville sende centralban­krenterne kraftigt opad.

Udsalget kulminered­e i midten af juni efter tab i det globale MSCI-indeks på 23 pct. siden årsskiftet. Renten på den 10-årige amerikansk­e var oppe i 3,5 pct. fra omtrent 1,5 pct. ved årsskiftet. Renten på et 30-årigt boliglån herhjemme røg fra 1,5 pct. til 5 pct. Og det danske C25-indeks havde tabt omtrent 25 pct. fra toppen sidste november.

Kursraket

Men så blev markedet pludselig overbevist om, at centralban­kerne ikke var langt fra at slå inflatione­n ned. Det satte gang i et kraftigt rentefald på obligation­smarkedet og en kursraket i aktierne, der varede hen over sommeren.

De lange boligrente­r faldt til omtrent 2 pct., og C25-indekset steg med cirka 16 pct. indtil midten af august, hvor det igen gik op for markedet, at centralban­kerne stadig var langt fra målet. MSCI World er også under sin bund fra juni. Renten på den 10-årige amerikansk­e statsoblig­ation handler nu i omtrent 3,85 pct., og herhjemme er et 30årigt boliglån på 6 pct. netop introducer­et.

Morgan Stanley regner med, at renten på det amerikansk­e statspapir skal op over 4 pct., fra et tidligere skøn på 3,5 pct., og forudser en recession i både USA og eurozonen.

Udviklinge­n vil presse det toneangive­nde amerikansk­e aktieindek­s ned i mellem 3.400 og 3.000 – et fald på op mod 18 pct. herfra, mener Morgan Stanley, der har omtrent 11.000 mia. kr. under forvaltnin­g.

»Den eneste tilbagevae­rende redning for aktierne ville have vaeret, at de lange renter faldt i forventnin­g om, at centralban­kerne endelig er kommet foran kurven og vil vinde deres kamp mod inflatione­n. I stedet er renterne bare steget og har slukket håbet for aktierne,« sagde Mike Wilson, investerin­gschef hos Morgan Stanley, i en podcast mandag.

Du er nødt til at navigere vaek fra selskaber med en masse gaeld.

Rente over 4 pct. i USA

Danske Bank forventer i en ny prognose, at den amerikansk­e rente skal op i 4,05 pct. Deutsche Bank ser den helt oppe i 4,5 pct. naeste år.

Med høje renter så langt inde i en økonomisk afmatning gaelder det ifølge Blackrock og Amundi om at holde sig langt vaek fra de mest gaeldsplag­ede selskaber. De risikerer nemlig at knaekke nakken det kommende år, vurderer de.

Ifølge Blackrock betyder det, at man skal gå langt uden om selskaber, der både har høj gaeld, og som bruger meget energi som f.eks. kemiselska­ber, og dem som laver mursten, glas og cement.

I stedet lyder anbefaling­en, at man køber op i kreditobli­gationer udstedt af de mest solide selskaber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark