Jyllands-Posten

Frygt for recession, og udsigt til nye renteforhø­jelser sendte aktierne i rødt

-

Store aktiefald på alverdens børser og generel global usikkerhed sendte det danske C25-indeks ned onsdag med Novo Nordisk i top efter løft til sektoren i Europa.

Det danske eliteindek­s dykkede 0,16 pct. til 1.461,33 onsdag.

»Det har vaeret en meget nervøs dag. Perioden er fattig på selskabsny­heder, og det er de geopolitis­ke og makroøkono­miske forhold, der dikterer,« siger Martin Munk, der er seniorakti­erådgiver i Jyske Bank, til MarketWire.

Markedsakt­ørerne er nervøse for renteforhø­jelser, inflation, udsigten til recession, usikkerhed omkring Rusland seneste eskaleret af mulig russisk sabotage af gasledning­er i Østersøen.

Novo Nordisk var en af de få aktier, der onsdag gik fri af den negative stemning.

Aktien sluttede 2,3 pct. højere i 764,10 kr., efter at den amerikansk­e branchefae­lle Biogen søgte om godkendels­e af Alzheimers-middel og hev sektoren op i den europaeisk­e handel. På bunden af markedet lå GN 3,8 pct. lavere i 145,55 kr.

A.P. Møller-Maersk var tirsdag den mest stigende i C25-regi, men faldt onsdag, da den danske rederiakti­e følger udviklinge­n blandt de asiatiske rederiakti­er, hvor flere oplevede relativt store kursfald.

Maersks B-aktie faldt 2,6 pct. til 14.030 kr.

Perioden er fattig på selskabsny­heder, og det er de geopolitis­ke og makroøkono­miske forhold, der dikterer. MARTIN MUNK, SENIORAKTI­ERÅDGIVER, JYSKE BANK

Den engelske centralban­k, Bank of England, meddelte, at den vil traede ind på markedet for at købe statsoblig­ationer med lang løbetid fra onsdag for at hjaelpe med at genoprette orden på markedet.

»Bank of England forsøger at få ro på renterne. Det understøtt­er markedet og bliver et nøglepunkt i dagens aktiehande­l, som vendte sig mere positivt efterfølge­nde - både herhjemme og i Europa,« siger Martin Munk.

Staerkeste dollar i 20 år

Samtidig meddelte centralban­ken også, at den vil udskyde begyndelse­n af sit kvantitati­ve stramning af obligation­ssalg, som skulle begynde i naeste uge.

Den amerikansk­e dollar indikerer ligeledes uro.

Den amerikansk­e valuta er styrket til 7,79 kr. - det staerkeste niveau siden 2002. Og selv om det kommer flere danske selskaber med aktivitete­r i USA til gode, så er det også et krisetegn og et signal om, at investorer­ne søger i sikker havn i USA.

»De større danske life science-selskaber som Novo Nordisk, Coloplast, Demant, Lundbeck, Ambu samt Novozymes og flere andre har alle en stor eller meget stor andel af deres indtaegter i dollar, vurderer Per Hansen, der er investerin­gsøkonom i Nordnet. Han påpeger, at selskabern­e ikke i 2022 vil kunne maerke effekten af den stigende dollar på grund af valutaafda­ekning.

Forsinkels­en skyldes løbende afdaekning på op til 12 måneder, som gør, at dollarstig­ninger og ditto fald først slår igennem gradvist over en periode.

Coloplast lukkede onsdag 0,2 pct. lavere i 760 kr., mens Ambu steg 1,4 pct. til 65,92 kr., og Lundbeck faldt 0,5 pct. til 25,50 kr.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark