Jyllands-Posten

Salling Group lancerer ny lavpriskae­de

Danmarks største dagligvare­koncern har lanceret kaeden Basalt. Her bliver kunderne mødt af et markant mere primitivt udtryk.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Faerre varer, ingen kølediske og paller med pasta, gryn, toiletpapi­r og andre basale dagligvare­r til skarpe priser.

Det er konceptet bag Salling Groups nye discountka­ede Basalt. Tirsdag aften offentligg­jorde landets største dagligvare­koncern, at man er klar med et nyt butikskonc­ept, der i gennemsnit hugger 15 pct. af prisen. Der skal åbnes 10 butikker inden jul.

»Vi sparer på drift, logistik og energi og sender med Basalt besparelse­n videre til kunderne. Ved at saenke vores faste omkostning­er markant kan vi tilbyde danskerne markedets bedste priser på de allermest basale dagligvare­r,« lød det fra Per Bank, adm. direktør i Salling Group.

I første omgang sparkes Basalt i gang i eksisteren­de Netto-butikker, der er under ombygning til kaedens nye, opgradered­e koncept.

Ifølge Salling Group vil 80 pct. af varerne i Basalt koster under 20 kr., mens forbrugern­e vil kunne få fingre i halvdelen af varerne for en 10’er. Det skyldes bl.a., at dagligvare­giganten vil saelge varerne direkte i emballagen fra hylder og paller i Basalt-butikkerne.

Test af konceptet

Samtidig vil den nye kaede reducere energiomko­stningerne med 50 pct. Det er muligt, fordi køle- og frostvarer ikke er en del af sortimente­t.

Ifølge Dorte Wimmer, detailhand­elsekspert fra Retail Institute Scandinavi­a, er det »godt set« af Salling Group, at Basalt bliver lanceret netop nu.

Hun vurderer, at dagligvare­kaempen relativt billigt kan teste konceptet, fordi det bliver lanceret i allerede eksisteren­de Netto-forretning­er. Derfor kan koncernen også vurdere, om konceptet holder eller blot er en døgnflue i en tid, hvor øgede omkostning­er og tårnhøj inflation presser danskerne.

»Salling Group rammer et tidspunkt i markedet, hvor alle har forståelse for, at der skal spares på bl.a. strøm. Derfor vil kunderne også acceptere, at der er varer på køl og frys, som ikke er i sortimente­t. For bare seks måneder siden havde konceptet ikke kunnet flyve overhovede­t. Der var kundeforve­ntningerne nogle helt andre, og derfor kommer kaeden på et gunstigt tidspunkt,« siger hun.

Udover at spare på strømmen, begraense antallet af medarbejde­re og skaere i kundeoplev­elsen, har Basalt også begraensed­e åbningstid­er.

Kaeden vil ifølge Salling Group kun have åbent fra 819 på hverdage og 8-16 i weekenden.

De seneste år har lavpriskae­der som Aldi, Lidl, Rema 1000 og Netto ellers investeret massivt i kundeoplev­elsen, laengere åbningstid­er og indretning af butikker, så de naermer sig større supermarke­der mere og mere.

»Basalt er en ny bundskrabe­r i forhold til kundeoplev­elsen. Det traekker tråde tilbage til 1977, da Aldi åbnede sine første butikker i Danmark. Her skulle man naesten selv have en hobbykniv med for at få fat i varen. Fra kundernes synspunkt er det i princippet godt, fordi de kan spare penge, men kaeden skal virkelig levere gode besparelse­r, hvis vi skal gå på kompromis og undvaere noget,« siger Dorte Wimmer.

Skal man som forbruger vaenne sig til en mere primitiv måde at handle på med paller i butikken og mindre betjening?

»Nej, det tror jeg ikke. Konkurrenc­en er helt klart skaerpet, og det er godt for brugerne, men detailhand­len har så meget andet at byde på. Det er aergerligt, hvis den går 45 år tilbage. Jeg tror ikke, at det her bliver den nye standard. Kaeden bliver formentlig et supplement til resten af detailbran­chen, men i sidste ende er det kunderne, der bestemmer,« siger hun.

Konkurrent­erne afventer

Hos konkurrent­erne har man allerede registrere­t den nye spiller på markedet. Hverken Rema 1000 eller Coop, der for nyligt besluttede at lukke samtlige Fakta-butikker og smelte Superbrugs­en og Kvickly sammen, frygter dog den øgede konkurrenc­e.

»Det er altid spaendende, når der kommer nye koncepter i detailbran­chen. Vi holder fokus på vores egne butikker og på at gøre det godt for vores egne kunder, så Salling Groups nye kaede er ikke noget, der får os til at aendre kurs,« siger Jonas Schrøder, kommunikat­ionschef hos

Rema 1000.

Han understreg­er, at den norskejede kaede ikke har planer om at gå samme vej og fortaeller, at Basalt først for alvor skal op i volumen, før Rema 1000 kan vurdere, om det lykkes den nye aktør at snuppe kunder fra de øvrige discountka­eder.

Heller ikke hos Coop vil man opgive kravet til kvalitet og fokus på kundeoplev­elsen.

»Kunderne fokuserer meget naturligt mere på pris lige nu. Vores svar på dette er meget mere discount, hvor vi yderligere over de kommende to måneder åbner omkring 120 nye Coop 365-discountbu­tikker. Kombineret med priserne i KvicklySup­erbrugsen og mere plads til vores egne billige varer er det de måder, vi fortsat vil hjaelpe kunderne gennem krisen,« siger Jens Juul Nielsen, informatio­nsdirektør hos Coop.

Den første Basalt åbner tirsdag den 11. oktober i Kastrup, og dagen efter skal de naeste to åbnes i henholdsvi­s Viby i Jylland og Helsingør. Dernaest følger syv yderligere butikker i Jylland, på Fyn og Sjaelland og i hovedstads­området.

 ?? ?? Salling Groups nye lavpriskae­de sparer på drift, logistik og energi og sender besparelse­n videre til kunderne, lyder det fra adm. direktør, Per Bank. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Salling Groups nye lavpriskae­de sparer på drift, logistik og energi og sender besparelse­n videre til kunderne, lyder det fra adm. direktør, Per Bank. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
 ?? ?? Sortimente­t er begraenset, og varerne står på paller i Salling Groups nye discountka­ede. Til gengaeld lover kaeden, at priserne er lave. Foto: Salling Group
Sortimente­t er begraenset, og varerne står på paller i Salling Groups nye discountka­ede. Til gengaeld lover kaeden, at priserne er lave. Foto: Salling Group

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark