Jyllands-Posten

Nu er der åbnet for lån på 6 pct.

På under ni måneder er ydelsen på 30-årige fastforren­tede boliglån braget i vejret.

- ALEXANDER BITSCH LARS NIELSEN alexander.bitsch@finans.dk lars.nielsen@finans.dk

De voldsomme rentestign­inger i år har gjort det markant dyrere at låne penge til boligen, viser beregninge­r fra Nordea Kredit.

Nordea Kredit besluttede sig onsdag for at åbne for 30årige fastforren­tede boliglån med en rente på 6 pct.

I begyndelse­n af året var den månedlige ydelse efter skat på et afdragsfri­t lån på 1 mio. kr. 1.470 kr.

Dengang var renten 1,5 pct. Nu er den 6 pct. Det betyder, at den månedlige ydelse stiger til 4.090 kr. Der er tale om lån med 10 års afdragsfri­hed.

Dermed er den månedlige ydelse pr. lånte million kroner blevet naesten tredoblet på ni måneder.

Ydelsen stiger

»Det er noget, der kan maerkes og ikke mindst i de dyre områder, hvor det er helt normalt med boliger til både 4 og 5 mio. kr.,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkono­m i Nordea Kredit, i en kommentar.

Boligejere med 30-årige lån med afdrag bliver ikke ramt naer så hårdt, men der er fortsat tale om en markant stigning. Mens den månedlige ydelse på et 30-årigt lån med afdrag pr. lånte mio. kr. i begyndelse­n af året lå på 3.570 kr., ligger den i dag på 4.910 kr.

De voldsomme rentestign­inger har også resulteret i, at de samlede betalinger over hele lånets løbetid er svulmet ganske betragteli­gt op. Med et 30-årigt lån med afdragsfri­hed skulle man i begyndelse­n af året samlet set betale 1.400.000 kr. tilbage pr. lånte million. Det tilsvarend­e tal lyder i dag på 2.113.000 kr.

Markedet har det svaert

Altså en ekstraregn­ing på 713.000 kr. pr. lånte mio. kr., fordi renten i denne periode er steget fra 1,5 pct. til 6 pct.

»Boligmarke­det har det allerede svaert, og de fortsat stigende renter gør ikke situatione­n bedre. Alle boligejere kreditgodk­endes på baggrund af deres evne til at servicere et 30-årigt fastforren­tet lån med afdrag. Der er stor forskel på kravene til købernes økonomi, afhaengig af om renten er på 1,5 pct. som ved årets indgang, eller de 6 pct., vi skal til at vaenne os til i dag,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark