Jyllands-Posten

Nogle boligejere kan skaere i restgaelde­n for anden gang på ni måneder

Udsigt til kaempegevi­nst ved lodrette konverteri­nger, men det er ikke risikofrit.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

De nye 6 pct.-lån har fuldstaend­ig aendret dagsordene­n på boligmarke­det. Selv boligejere med lån helt op til 3,5 pct. kan overveje at laegge lån om igen.

For mange vil det vaere anden gang de seneste ni måneder.

»Nogle af de boligejere, der var hurtigst til at omlaegge i starten af året, har mulighed for at gøre det igen,« konstatere­r Nordea Kredits chefanalyt­iker, Lise Nytoft Bergmann.

Kap 40 pct. af restgaelde­n

I februar og marts omlagde nogle af de hurtige boligejere deres billige 0,5 eller 1 pct.lån til nye med en rente omkring 3 pct. Med onsdagens åbning af de nye 6 pct.-lån har de fået mulighed for at skaere endnu en bid af deres restgaeld. De skal altså betale omkostning­er to gange.

Bedst stillet er de boligejere, der har beholdt deres 0,5 eller 1 pct.-lån. De kan nu slå taet på 40 pct. af restgaelde­n, viser beregninge­r fra Nordea Kredit.

Hvis man omlaegger et 0,5 pct.-lån med 10 års afdragsfri­hed til et 6 pct.-lån, kan man skaere naesten 400.000 kr. af en restgaeld på 1 mio. kr. Ydelsen stiger fra 830 til 2.480 kr.

Ikke uden risiko

Men man skal ikke kaste sig ud i en lodret konverteri­ng uden at regnet konsekvens­erne godt igennem, fastslår Lise Nytoft Bergmann.

»En omlaegning er ikke uden risiko, selv om fordelene i øjeblikket er store. Hvis boligejern­e forventer, at de nuvaerende høje renter er midlertidi­ge, eller hvis de overvejer at flytte inden for en overskueli­ge årraekke, kan det give god mening, at omlaegge lånet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

For andre er det måske ikke en saerlig god idé.

»Ulempen ved at omlaegge sit lån er, at man får en højere rente på det nye. Det resulterer enten i en højere månedlig ydelse eller et lavere afdrag. Hvis man bliver boende i mange år, uden at renten falder igen, kan man ende med et tab,« advarer Lise Nytoft Bergmann.

Kursen på det 30-årige 0,5 pct.-lån med afdrag er nede i 61,9, og det betyder, at boligejern­e har mulighed for at skaere en stor del af deres restgaeld, hvis de indfrier deres lån og omlaegger til en højere rente.

Hvis der er tale om et lån på 1 mio. kr., kan man skaere 354.000 kr. af restgaelde­n, og samtidig falder den månedlige ydelse med 230 kr. om måneden i det første år efter omlaegning­en.

Ulempen er, at det månedlige afdrag falder med 1.960 kr., og at man altså kan ende med et tab, hvis der går lang tid, før renten falder igen.

 ?? ?? De voldsomt stigende renter giver hidtil uanede muligheder for visse boligejere.
Arkivfoto: Jens Dresling
De voldsomt stigende renter giver hidtil uanede muligheder for visse boligejere. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark