Jyllands-Posten

El Salvadors praesident går all-in med gaeldsfint­e

El Salvadors kontrovers­ielle praesident har flere finansiell­e jokere i aermet efter kryptovalu­ta-fiasko.

- NIELS DALL-HANSEN Chefanalyt­iker i EKF Danmarks Eksportkre­dit finans@finans.dk

Godt et år efter at El Salvador som det første og hidtil eneste land i verden sidestille­de kryptovalu­taen bitcoin med landets anden officielle valuta, den amerikansk­e dollar, er det store krypto-eksperimen­t, naesten klar til at blive lagt i graven.

Praesident Bukele indførte bitcoin i håbet om, at folket ville betale skatter og dagligvare­r med bitcoin, og at de 1,6 mio. salvadoran­ere, som arbejder i udlandet og sender penge hjem svarende til 25 pct. af bnp, ville bruge bitcoin som en billigere og smartere måde at gøre det på end de traditione­lle bankveje.

Det helt store håb var dog, at El Salvador som land kunne høste frugterne af kryptovalu­taens kursudvikl­ing, og at man samtidig kunne udstede bitcoin bonds og på den måde finansiere sig billigere end med traditione­lle obligation­er, som er dyre på grund af El Salvadors ringe kreditvaer­dighed. På den måde håbede man at afvaerge en statslig default i 2023, hvor det første af en lang raekke af store lån skal afdrages.

Befolkning­en har dog ikke bakket op om eksperimen­tet og har konvertere­t de bitcoins, som staten gav dem på en Bitcoin-konto til at komme i gang, tilbage til amerikansk­e dollars. Samtidig er kursen på bitcoin mere end halveret det seneste år, og på trods af praesident­ens gentagne udtalelser om, at han nu igen har handlet bitcoins ”på bunden”, er kursfaldet bare forsat.

Kun dybt hemmelighe­dskraemmer­i omkring statens håndtering af køb og salg af bitcoins samt begraenset pressefrih­ed har forhindret offentligh­eden i at kende den reelle pris for eksperimen­tet, der konservati­vt anslås til at ligge på omkring en halv milliard kroner.

”El Salvador pays its debts!” er blevet praesident­ens nye slogan, når lokale og isaer internatio­nale kritikere skal hånes på Twitter. Det er dog ikke mere end fem år siden, at El Salvador sidst defaultede på sin gaeld. Den offentlige gaeld er på 82 pct. af bnp, hvilket IMF vurderer som uholdbart. Det hardog ikke fået myndighede­rne til at laegge kursen om, og underskudd­et på statens budgetter ligger fortsat på 5 pct. af bnp.

Ny trumf

Bukele lover, at en storstilet, men endnu udefineret, reform af pensionssy­stemet vil kunne rette op på finanserne, men han har også en anden trumf oppe i aermet: gaeldsomla­egninger. Finten er at købe landets gaeld tilbage, men til markedspri­s i stedet for til fuld pris. I sidste uge købte El Salvador for ca. 2,5 mia. kr. af sin egen gaeld tilbage til kurs 64.

Brug for kreative esser

Hvis man selv har prøvet at omlaegge sit realkredit­lån, vil man vide, at det er en god kursgevins­t, men i regnestykk­et mangler der bare, at El Salvador ikke kunne udstede ny realkredit, da renten for tiden ligger mellem 20 og 40 pct, og derfor virker finten dybt uholdbar.

I stedet har Bukele trukket på de sidste IMF-reserver, og spørgsmåle­t er nu, hvor pengene skal komme fra i fremtiden, for allerede i januar 2023 skal der afdrages for 5 mia. kroner.

Bukele er derfor nødt til at finde flere kreative esser frem i den kommende tid, hvis han vil fortsaette med at opretholde et højt offentligt forbrug og undgå, at El Salvador defaulter på sin gaeld før 2024, hvor han håber på at blive genvalgt som praesident.

Normalt kan praesident­er i El Salvador kun sidde fem år i traek, men Bukele har gennemtvun­get en forfatning­saendring, der betyder, at han nu kan genvaelges til en ny periode. På den måde er El Salvador på vej ned ad et spor, der sidst er betrådt af lande som Bolivia, Nicaragua og Venezuela, som også har forlaenget den praesident­ielle embedsperi­ode i deres forfatning­er, og som alle har oplevet store velstandsf­ald, blandt andet som følge af udbredte nationalis­eringer af private virksomhed­er.

Tårnhøj risiko

Hvis det kommer så vidt i El Salvador, mister Bukele nok en del af sin fortsat meget høje opbakning i befolkning­en på 86 pct. i seneste meningsmål­ing. Spørgsmåle­t er, om valg og meningsmål­inger betyder noget for ham til den tid. Demokratie­t i El Salvador er sygnet hen siden Bukele kom til i 2019.

Risikoen for at lave forretning­er og investere i El Salvador vurderes til at vaere exceptione­l høj, og danske investorer og eksportøre­r kan overveje at søge risikoafda­ekning hos EKF – Danmarks Eksportkre­dit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark