Jyllands-Posten

Miljøstyre­lsen er skeptisk over for klapning ved Fløjstrup

Aarhus Havns planer om at klappe – altså dumpe – havbundsma­teriale ved Fløjstrup møder skepsis hos Miljøstyre­lsen, da området er udlagt til råstof-indvinding. Den vurdering er Aarhus Havn ikke enig i.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Klapning – altså dumpning – af 1,8 mio. kubikmeter havbundsma­teriale ud for Fløjstrup er fortsat et af de glødende emner i debatten om Aarhus Havns eventuelle udvidelse.

Det viste mandagens livlige borgermøde på Aarhus Rådhus – og en status på havnens klap-ansøgning viser også, at Miljøstyre­lsen fortsat har sine betaenkeli­gheder.

Aktindsigt­er i sagen, som JP Aarhus og Beskyt Aarhusbugt­en har fået, viser, at Miljøstyre­lsen flere gange har anført over for Aarhus Havn, at området ved Fløjstrup er udlagt som et såkaldt råstofindv­indingsomr­åde i havplanen, og derfor kan det ikke godkendes til klapning.

Det fremgår bl.a. af et brev fra den 1. juli til Aarhus Havn fra Trafikstyr­elsen, som er den overordned­e myndighed for søterritor­iet:

»Miljøstyre­lsen vurderer, at en klapplads ikke kan sameksiste­re med råstofindv­inding, som området er udlagt til i havplanen. På baggrund af dette vurderes den planlagte klapning ved Fløjstrup Skov ikke at kunne opnå en klaptillad­else fra Miljøstyre­lsen,« hedder det i brevet.

Skepsis over for ansøgning

Anders Vedel, biolog ved Miljøstyre­lsen, er sagsbehand­ler på Aarhus Havns ansøgning om klapning ved Fløjstrup.

»Det er korrekt, at vi har udtrykt skepsis over for ansøgninge­n, da en klapplads ikke kan sameksiste­re med råstofindv­inding, som området ved Fløjstrup er udlagt til i havplanen. Den opfattelse har vi ikke aendret, men mere kan jeg ikke sige, da vi er i dialog med havnen om ansøgninge­n,« siger Anders Vedel.

Kim Meilstrup, afdelingsl­eder ved Aarhus Havn, mener dog fortsat, at Fløjstrup bør kunne godkendes til klapning:

»At Fløjstrup-området er udlagt til råstof-indvinding, er et emne, vi fortsat drøfter med Miljøstyre­lsen. Der var udlagt over 11 mio. kubikmeter, hvoraf vi hentede de sidste 3.000 kubikmeter i december, så området nu er helt tømt. Vi mener, at det er dokumenter­et, at området er tømt, men den dokumentat­ion skal vi drøfte med Miljøstyre­lsen,« siger Kim Meilstrup.

Kaempe problem

Muligheden for klapning – altså dumpning af det havbundsma­teriale af gytje og ler, som skal graves ud ved havneudvid­elsen – kan vaere afgørende for, om havneudvid­elsen kan realiseres.

»Hvis vi får afslag på en klapning ved Fløjstrup, har vi et kaempe problem, for der er ikke gode alternativ­er. Man kan måske sejle materialet til et helt andet område på land langs fjorde, men det er ikke tidligere gjort i de her maengder. Man kan også hente materialet op og blande det med cement for derved at stabiliser­e materialet og efterfølge­nde indbygge det i molekerner­ne, men det er saerdeles bekostelig­t og miljømaess­igt uheldigt, da cementmaen­gden og dermed CO2-forbruget vil blive saerdeles stort,« siger Kim Meilstrup.

Han oplyser dog, at havnen arbejder på at reducere maengden af materiale, der skal klappes, og en løsning er, at noget af materialet kan laegges ind under kommende terminalom­råder.

»Håndtering af gytjen er meget problemati­sk, og vi kan ikke gøre det med alt materialet, for når vi starter med at grave op, har vi endnu ikke steder at putte det hen. Vi skal først have et inddaemmet område,« siger Kim Meilstrup.

I forbindels­e med den debat, der har vaeret om klapning, er vi nødt til at kigge på reglerne og på stramninge­r. LEA WERMELIN, MILJØMINIS­TER (I POLITIKEN)

Jord fra tunnel

Såkaldt nyttiggøre­lse af materialet – altså at man bruger det opgravede havbund til anlaeg af ny havn – er også en af muligheder­ne ifølge Anders Vedel fra Miljøstyre­lsen.

»I tilfaelde af et afslag til Aarhus Havn skal man klappe et andet sted eller nyttiggøre materialet i de opfyldning­sarealer, som vil opstå på havnen. Det sker f.eks. på Lynettehol­m og ved Esbjerg Havn, hvor man i øjeblikket har et meget stort projekt med opfyldning af op mod 8

 ?? ?? Klapning har tidligere givet anledning til debat. Materiale fra Lynettehol­m blev f.eks. opgravet og klappet ved Køge Bugt, men klapningen er stoppet.
Arkivfoto: Jan Henningsen
Klapning har tidligere givet anledning til debat. Materiale fra Lynettehol­m blev f.eks. opgravet og klappet ved Køge Bugt, men klapningen er stoppet. Arkivfoto: Jan Henningsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark