Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

Aarhus Havn, der ejes af Aarhus Kommune, vil udvide havneareal­erne med ca. 105 ha, som i dag er søterritor­ium, altså en del af Aarhusbugt­en. Som en del af planen har Aarhus Havn sendt en ansøgning om klapning til behandling hos Miljøstyre­lsen. Havnen søger om tilladelse til at opgrave og klappe – altså dumpe – 1,8 mio. kubikmeter naturligt havbundsma­teriale ved Fløjstrup Skov. Havbundsma­terialet skal flyttes, for at havbunden kan baere de nye anlaeg uden risiko for stabilitet­sbrud og saetningss­kader. mio. kubikmeter materialer fra opgravning af en sejlrende, og her er der tale om et meget blødt materiale,« siger Anders Vedel.

Materialet i Esbjerg kaldes silt, og det er anderledes end Aarhus Havns gytje og ler:

»Hvis det er silt, man arbejder med i Esbjerg, er det et helt andet materiale end gytje og ler, som vi har her i Aarhus. Gytje og ler er langt vanskelige­re at arbejde med også i forhold til godkendels­er,« siger Kim Meilstrup.

Han oplyser i øvrigt, at opfyldning til havneudvid­elsen bl.a. vil vaere materiale fra udgravning af Marselistu­nnelen, men det er kun ca. 600.000 kubikmeter af de i alt 13 mio. kubikmeter, der skal bruges til udvidelsen.

Det øvrige materiale vil vaere overskudsm­ateriale fra mange forskellig­e projekter som udgravning­er til p-kaeldre, motorvejsb­yggerier og andet, hvor der bliver jord til overs. Den metode har også vaeret brugt til anlaeg af store arealer på den nuvaerende Østhavn.

Strammere regler

Udover Miljøstyre­lsens faglige vurdering af Aarhus Havns klap-ansøgning blev der i foråret også igangsat politiske drøftelser om reglerne for klapning. Det skete i forlaengel­se af debatten om klapning af materiale fra Lynettehol­m ved Køge Bugt. I den sag indgik et bredt flertal i Folketinge­t en aftale i slutningen af maj, som betyder, at klapning fra Lynettehol­m stoppes, og det opgravede havbundsma­teriale indbygges i anlaegget.

Ifølge miljøminis­ter Lea Wermelins pressechef har ministeren ikke kommentare­r til Aarhus Havns planer om klapning, men pressechef­en henviser til et interview i Politiken fra april. Heri siger Lea Wermelin bl.a.:

»I forbindels­e med den debat, der har vaeret om klapning, er vi nødt til at kigge på reglerne og på stramninge­r, som kan passe bedre på den natur, der er under havoverfla­den. Vi skal kigge på, om der er områder, hvor vi slet ikke skal klappe. Det kunne også vaere relevant at se på den dokumentat­ion, som de, der ansøger om klapning, skal komme med for at argumenter­e for behovet.«

Ministeren naevner, at klapning kan vaere nødvendigt ved oprensning af sejlrender og ved udbygning af vedvarende energianla­eg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark