Jyllands-Posten

Regionen dropper grønt braendstof for at redde busruter

Fra 1. januar 2023 stopper 56 regionale busser med at køre med biodiesel i tanken. Dermed sparer Region Midtjyllan­d 13,7 mio. kr. naeste år.

-

Busruter eller plantebase­ret braendstof?

Politikern­e i Region Midtjyllan­d valgte onsdag busruterne fremfor den CO2-neutrale HVO-diesel (biodiesel), som 56 regionale busser på syv ruter i dag kører rundt med i tanken.

Beslutning­en sparer regionens økonomi i den regionale kollektive trafik for 13,7 mio. kr. i 2023, og dermed bliver der mulighed for at reducere det udmeldte sparebehov i den kollektive trafik. I første omgang bliver bio-diesel-stoppet midlertidi­gt, fremgår det af en pressemedd­elelse fra Region Midtjyllan­d.

»Det er ikke nogen nem beslutning. For når vi ophører med biodiesel, går vi reelt i en periode på kompromis med vores mål for klima og baeredygti­ghed. Omvendt står vi i en historisk økonomisk krisesitua­tion, hvor den kollektive trafik vil blive hårdt ramt. Vi står foran en tilpasning af den kollektive trafik, hvor busruter saerligt i landdistri­kterne vil vaere i spil. Med denne beslutning bevarer vi flere busafgange,« siger regionsråd­sformand Anders Kühnau (S).

Usikkerhed om sparebehov

Som udgangspun­kt mangler der 46 mio. kroner i budgettet, hvis det nuvaerende betjenings­niveau i busnettet skal fortsaette.

Dertil kommer, at det koster ekstra at spare på kørsel i den kollektive trafik, da lukkede busafgange betyder faerre passagerin­dtaegter. Det reelle sparebehov er dermed behaeftet med usikkerhed, men vil blive holdt så lavt som muligt. Bl.a. ved at fjerne busafgange med meget lave gennemsnit­lige passagerta­l, fremgår det.

Regionsråd­et har nu bedt Midttrafik om et katalog over konkrete afgange, der kan tages ud af køreplanen. Kataloget skal prioritere transport af uddannelse­ssøgende.

Senest i september 2023 skal beslutning­en om stop for brug af den dyrere biodiesel evalueres. Regionen vil med tre måneders varsel kunne vende tilbage til biodiesel, fremgår det.

 ?? ?? Regionsråd­ets udvalg for regional udvikling skal på sit møde 5. oktober fastlaegge den endelige beløbsramm­e, som kataloget over udsatte busruter fra Midttrafik skal baseres på.
Arkivfoto: Ernst van Norde
Regionsråd­ets udvalg for regional udvikling skal på sit møde 5. oktober fastlaegge den endelige beløbsramm­e, som kataloget over udsatte busruter fra Midttrafik skal baseres på. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark