Jyllands-Posten

ARKITEKTUR­ENS DAG

- Program

Landet over afholdes der den 3. oktober 2022 Arkitektur­ens Dag, som er et saerligt fokus på arkitektur­ens betydning for samfundet og vores liv.

Årets tema er ”Stedsans”.

Under titlen ”Stedsans på Aarhus Ø – mellem videnskab og poesi” fejres Arkitektur­ens Dag på Aarhus Ø. Arrangemen­tet er blevet til i et samarbejde med Johs Thorst, AART, Faellesråd­et Aarhus Ø og Arkitektfo­reningen Østjylland. Det foregår i Teatersale­n i Teatret Gruppe 38, Irma Pedersens Gade 222 fra klokken 19 til 21 den 3. oktober 2022.

Fremvisnin­g af filmen

”Verdens bedste byfortaetn­ing” ved Arkitektur­ens stemme, Trine Lybech Madsen, Arkitektfo­reningen Østjylland. Fremtidens Bernhardt Jensens Boulevard, oplaeg ved Jens Kinch, faglig leder for AART Byrum & Landskab. Arkitektur­ens vaerdiskab­else, oplaeg ved Eszter Sántha, erhvervs-ph.d.-forsker, AART, Aalborg Universite­t.

Ny bypark og grønne byrum, oplaeg ved Peder Størup og

Ole L. Mikkelsen, Faellesråd­et for Aarhus Ø og de bynaere havneareal­er.

Aarhus Ø og Poesi, oplaesning ved Johs Thorst, digter. Uddeling af Dristighed­sprisen fra Statens Kunstfonds Legatog Projektstø­tteudvalg for Arkitektur – ved leder af udvalget, Trine Berthold, og medlem af udvalget

Anna Mette Exner. give noget tilbage til byen, når man får lov til at bygge på Aarhus’ første parket.

»Man bliver jo helt glad for Isbjerget, fordi der kan man se, at arkitekter­ne ville et eller andet. Det er den bebyggelse­s store kvalitet, at der er en skulpturel taenkning i den,« siger han og fortsaette­r:

»Nu er hele temaet for Arkitektur­ens Dag i år ”stedsans”, og det synes jeg er spaendende at diskutere. For når man bygger på naermest bar mark, er det vigtigt, at bebyggelse­n vil vaere noget i sig selv. Det er Isbjerget et godt eksempel på rent arkitekton­isk. De fleste af byggeriern­e på Aarhus Ø er ret ligegyldig­e, de kunne ligge hvor som helst. Det er en altanarkit­ektur, hvor ejendomsma­eglerne har styret udformning­en.«

Når Lars Juel Thiis kigger på Aarhus Ø, aergrer det ham, at nogle simple ting ikke har vaeret taenkt ind fra starten. Flere bygninger har lejlighede­r i stueetagen og i nogle tilfaelde er parkering ikke gravet ned under jorden.

Han mener, at det vigtigste i byudviklin­g er, at mennesket er i centrum – den menneskeli­ge skala skal vaere målestokke­n.

»Man kan se, hvor det fungerer godt på Aarhus Ø, for der sidder folk – der hvor solen når ned til stueniveau, hvor vandet er taet på, og hvor butikker eller liberale erhverv giver aktivitet og mangfoldig­hed. Modsat: hvis man ser på de nordvendte facader, sidder der ingen mennesker, selv om man mystisk nok flere steder har lavet altaner. For eksempel inde i Generation­ernes Hus står der et sjovt storskala skakbraet spildt i en gård, som er helt nordvendt. Der vil aldrig nogensinde komme et øje ind og stå og spille skak i sådan et forblaest, sort hul,« forklarer han.

Han ser dog også, at nogle af problemati­kkerne kan løses, og der er derfor en masse laering at hente fra udviklinge­n af Aarhus Ø, som kan vaere grobund for gode diskussion­er om byfortaetn­ing i fremtiden.

Stedsansen er i historien

Aarhus Ø er muligvis ikke perfekt, men Johs Thorst har fundet utallige svar på, hvorfor han elsker at bo i bydelen.

Hvor mange saeler findes der på en villavej i Højbjerg, og hvor tit ville man kunne nyde marsvinets elegante hoppen nede i vandet, hvis man boede i Åbyhøj?

Det er sådanne spørgsmål, som fortaeller Johs Thorst, hvorfor han holder så meget af ”øen”. Og så er der det med stedsansen, som inspirered­e ham til at ringe til Trine Lybech Madsen i første omgang.

»Bydelen er så ny, at dens historie er kort – alle vores historier herude er korte. Min stedsans er meget styret af oplevelser og historier, og det har også vaeret min måde at få en ny stedsans her. Jeg oplevede meget hurtigt, at det stillede krav til mig at bo i et nyt kvarter. Jeg måtte gå ud og møde mennesker og snakke med dem, så vi kunne skabe vores historie sammen,« fortaeller han.

Han maerker stedsansen i de gode snakke, han har haft med både øboer og besøgende nede på Bassin 7, men også i de hårde øjeblikke, bl.a. da hele kvarteret gik rundt i ugevis og kiggede i vandet efter en ung mand, som var forsvundet.

Stedsansen er også baggrunden for det digt, Johs Thorst har skrevet, som vil blive laest op under arrangemen­tet på Aarhus Ø den 3. oktober.

Digtet er en form for guide i stedsansen. Det tager laeseren langs havnen, helt ud til Aarhus Ø. Undervejs vil bygninger og pladser åbne sig, som de gjorde for Johs Thorst.

»Man skal give sig tid ved de enkelte bygninger. Og man skal begynde at snakke med nogle af de folk, der bor på Aarhus Ø.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark