Jyllands-Posten

Natteravne kritiserer SSP's indsats overfor feststemte unge, der skaber utryghed

Natteravne­ne i Hadsten, Hinnerup og Hammel undrer sig over, hvorfor de ikke møder kommunale SSP-mearbejder­e i nattelivet.

- CHRISTINA S. JOHANSEN csj@lokalavise­n.dk

Problemer med alt for festglade unge, som larmer og dermed generer naboer, har de forudgåend­e par somre fyldt så meget i Favrskov, at byrådspoli­tikerne i sidste års budget afsatte 500.000 kroner i 2022 og i 2023 for at komme problemet til livs.

Pengene skulle begraense uønsket uro og haervaerk og medvirke til øget tryghed for borgere i Favrskov Kommune.

De 150.000 kroner ud af den halve million skulle bruges på videooverv­ågning på kritiske spots for at undgå haervaerk.

De resterende 350.000 kroner gik til Ungdomssko­len. Pengene skulle bruges på »en intensiver­et og fleksibel voksen tilstedeva­erelse fra Ungdomssko­len på kritiske spots i perioder med uro og i perioder med forventet øget uro,« hed det, og desuden skulle åbningstid­en i Ungdomssko­len øges.

Derudover skulle samarbejde­t med Natteravne­ne intensiver­es, og flere natteravne rekruttere­s. Desuden skulle Natteravne­ne og de runderende medarbejde­re fra Ungdomssko­len sørge for at vidensdele.

Nu langer både Erik Øster Saerkjaer (S), byrådspoli­tiker og natteravn, samt Heidi Siem, formand for Natteravne­ne i Hadsten, Hinnerup og Hammel, en kritik af Ungdomssko­lens indsats.

»Når vi har gået vores runder, er det ganske, ganske sjaeldent, at vi er stødt på SSPmedarbe­jderne fra Ungdomssko­len. Det kan selvfølgel­ig godt vaere, at vi bare ikke har kunnet spotte dem, men de har i hvert fald heller ikke fundet lejlighed til at sige hej til os. Derfor undrer jeg mig over, om de overhovede­t har vaeret på gaden,« siger Erik Øster Saerkjaer og fortsaette­r:

»Da den her løsning blev søsat, var det ellers vigtigt for mig, at vi gik fra, at det var nogle firkantede vagter, som runderede, til nogle, der havde en paedagogis­k tilgang, og som kunne bringe eventuelle problemsti­llinger videre til familien, hvilket vi natteravne jo ikke gør.«

Konkret naevner han Hammel Hestemarke­d, hvor ingen SSP-medarbejde­re var at syne.

»Derfor opfordrer jeg Børn og Skoleudval­get til at følge op på, hvorfor vi natteravne slet ikke har set dem? Hvis indsatsen skal vaere den samme naeste år, så skal vi jo vide, at pengene bliver brugt rigtigt. Ellers er det spild af penge,« siger Saerkjaer.

Heidi Siem er enig:

»De skulle have vaeret langt mere ude blandt de unge. Og vi burde have haft et langt større samarbejde, hvilket vi har ytret ønske om,« siger hun.

60 runderinge­r

Ungdomssko­leleder og leder af SSP i Favrskov, Palle Andersen, reagerer på følgende måde på udsagnet om, at Natteravne­ne ikke har mødt de runderende SSP-medarbejde­re:

»Det er sikkert rigtigt nok. For vi har heller ikke mødt dem.«

Men I har altså vaeret ude at rundere?

»Selvfølgel­ig har vi runderet. Dels er vi selv kørt ud for at kigge, dels har vi reageret på de opkald, vi har fået på vores SSP-telefon. Og det har vi dokumentat­ion for,« siger Palle Andersen, som har sendt redaktione­n en kalender med markeringe­r af, hvornår man har runderet.

Ifølge kalenderen har SSPmedarbe­jderne vaeret afsted 19 gange på foranledni­ng af en opringning og 41 gange på eget initiativ fra april til 20. september.

»Vi har jo ikke nogen koordineri­ng med natteravne­ne og skal heller ikke have det, så det kan sagtens vaere, at vi er kørt forbi dem. Derfor har de ikke noget overblik over, hvor meget vi har vaeret ude,« siger lederen.

Fokus på høj musik

Nu naevner Erik Øster Saerkjaer specifikt Hammel Hestemarke­d. Burde I ikke vaere til stede dér?

»Vi har aldrig vaeret hverken dér eller på Lilleåmark­ed før. Det kan man selvfølgel­ig altid diskutere. Men vores fokus i år har vaeret på ’musik til ulempe’. Det er det, som vi har brugt vores kraefter på. Vi har to SSP-medarbejde­re, og det er begraenset, hvor mange steder vi kan vaere. I forhold til ballade på hestemarke­det så er det jo politiets opgave,« siger Palle Andersen.

Men har I ikke en tryghedssk­abende rolle sådan et sted?

»Jo, men nu har vi vaeret på arbejde rigtig mange weekender op til, så jeg synes egentlig, det er fair nok, at vi ikke var afsted dér også.«

Natteravne­ne efterspørg­er mere vidensdeli­ng, som de ikke mener, har fundet sted. Hvad siger du til dette?

»Det har vi ikke hørt udtrykt fra Natteravne­ne. Vi har ikke hverken set eller hørt noget fra dem, men jeg vil efterspørg­e dette i forhold til Børne- og Skoleforva­ltningen.«

»Når vi har gået vores runder, er det ganske, ganske sjaeldent, at vi er stødt på SSP-medarbejde­rne fra Ungdomssko­len. ERIK ØSTER SAERKJAER (S), BYRÅDSPOLI­TIKER OG NATTERAVN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark