Jyllands-Posten

Er det et problem, at folk uden statsborge­rskab ikke kan stemme til valget? Naeh

- CHRIS HVIDBERG reklameman­d, musiker, medlem af LA

Alt tyder på, at vi snart skal til stemmeboks­ene. Eller rettere: Nogle af os skal. Nemlig os danske statsborge­re, der har stemmeret. Det har medført en del debat. Bl.a. har det røde dagblad Informatio­n både himlet op med en harmdirren­de artikel og en leder om, hvor smaddersyn­d det er for staklerne uden statsborge­rskab og stemmeret. Og det ligger i luften, at der isaer menes borgere med rødder i Mellemøste­n.

Valgforske­r Roger Buch går gudhjaelpe­mig så vidt som til at sammenlign­e deres manglende stemmeret med apartheid i Sydafrika. Åh, gid vi dog havde en dansk Nelson Mandela, der kunne kaempe deres sag. De lider jo voldsomt under kun at have adgang til alle de mange goder i det danske velfaerdss­amfund.

I det hele taget får den med hele armen på patos-violinen i Informatio­n: »Det er en demokratis­k skandale, at hver tiende voksne ikke kan stemme til folketings­valget,« lyder det. Vel er det ej. Der er intet demokratis­k skandaløst i, at udlaending­e, der – grundet tragiske omstaendig­heder i egne hjemlande – selv vaelger at bosaette sig i Danmark, ikke har stemmeret.

At de og deres efterkomme­re overhovede­t befinder sig i Danmark, skyldes, at danskerne generøst tilbød dem tryghed her – langt vaek fra krig og elendighed. Hvis min kammerat bliver skilt, og jeg tilbyder ham og hans børn at bo i gaestevaer­elset, er det heller ikke en skandale, hvis de ikke også får indflydels­e på, om min kaereste og jeg skal lave nyt køkken.

Ingen flygtninge blev lovet stemDerudo­ver meret, da de bankede på ved den danske graense. Mig bekendt valgte alle dog alligevel at blive. Derfor er det temmelig saert, når visse stemmer nu himler op om apartheid og demokratis­ke skandaler, blot fordi flygtninge og efterkomme­re efter nogle år ikke har fået den stemmeret, de aldrig er blevet garanteret.

Prinsessen af skøre udmeldinge­r, Enhedslist­ens Rosa Lund, mente endda i P1 Debat, at alle, der er født og opvokset i Danmark, skal have stemmeret – et vanvittigt scenarie, bl.a. fordi de mange med udenlandsk baggrund, der fylder godt op i kriminalit­etsstatist­ikkerne, men som også er født her, dermed ville få dansk statsborge­rskab.

problemati­serer Tesfaye og andre politikere, at 25 pct. af borgerne i Ishøj ikke har stemmeret. Men det er jo isoleret til Ishøj og ikke gaeldende på nationalt plan. I Nordjyllan­d er tallet f.eks. kun 7 pct. Hvis man skal vurdere antallet af fiskere, skal man heller ikke kun kigge på Hirtshals. Problemet er snarere, at koncentrat­ionen af ikkestatsb­orgere er alt for stor i Ishøj.

Selvfølgel­ig skal det vaere muligt at ansøge om statsborge­rskab. Hvilket mange også har gjort. Ja, faktisk bliver folk med mellemøstl­ig baggrund slet ikke behandlet så møguretfae­rdigt, som mange ønsker at give indtryk af. For borgere med rødder i Tyrkiet og MENAPTland­ene har suveraent flest statsborge­rskaber (ca. 52 pct. – mod 31 pct. øvrige ikkevestli­ge og 16 pct. vestlige). Og blandt dem, der har opholdt sig her i mere end 10 år, har hele 69 pct. fået statsborge­rskab. Det er med andre ord et relativt stort flertal, der efter nogle år faktisk får stemmeret.

Ikke at jeg tror, det vil stoppe hyleriet på Informatio­n. Efter valget vil jeg derfor emigrere til Monaco for derefter at råbe op over ikke straks at få stemmeret. Og så regner jeg da med, at Informatio­n vil skrive en leder om, hvor skandaløst det er.

Efter valget vil jeg derfor emigrere til Monaco for derefter at råbe op over ikke straks at få stemmeret. Og så regner jeg da med, at Informatio­n vil skrive en leder om, hvor skandaløst det er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark