Jyllands-Posten

Digital bank vil gøre op med lønforskel på maend og kvinder

Den danske digitalban­k Lunar vil nu tage tyren ved hornene og forsøge at udligne den lønforskel, der er på maend og kvinder i virksomhed­en.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt.jp.dk

Det er ikke nogen nyhed, at der er stor forskel på gennemsnit­slønnen for maend og kvinder i Danmark, og selv om løngabet bliver mindre år for år, så går det stadig langsomt.

Det er noget, som mange arbejdsgiv­ere i dag er opmaerksom­me på – også hos den digitale bank Lunar.

For nylig offentligg­jorde banken sin ESG-rapport, som kunne fortaelle, at de mandlige ansatte i gennemsnit får 9 pct. mere i løn end de kvindelige. Noget, som man ikke nødvendigv­is er overrasket over, men staerkt utilfreds med alligevel.

Ønske om transparen­s

»Vi har valgt at offentligg­øre løngabet mellem køn, selv om det er ikke noget, vi er forpligted­e til,« siger Anne Marie Kindberg, der er kommerciel direktør hos Lunar, indledning­svist og tilføjer:

»Vi gør det, fordi vi har en helt grundlaegg­ende tro på, at transparen­s er vejen frem til at skabe forandring både i en organisati­on, men også på samfundspl­an. Vi vil forsøge at vaere en virksomhed, der er transparen­t helt generelt, og at vaere det også i forhold til løngab virker derfor helt naturligt.«

Og nu, hvor transparen­sen er på plads, vil Lunar også arbejde på rent faktisk at gøre noget ved problemet.

Hvad har I konkret taenkt jer at gøre for at udligne løngabet? »Vi vil se på, hvordan vi rekruttere­r og øger bevidsthed­en allerede i rekrutteri­ngssituati­onen i forhold til at sikre os, at maend og kvinder kommer ind på sammenlign­elige vilkår. Med eksisteren­de medarbejde­re kan vi gøre det løbende. Både i forhold til de lønreguler­inger, der måtte komme, samt hvilke karrieremu­ligheder vi tilbyder de forskellig­e,« forklarer Anne Marie Kindberg.

Men det kommer til at kraeve et større arbejde, for det er ikke bare lige sådan, at man kan lave én løsning, der fungerer på tvaers af alle afdelinger i organisati­onen.

Kvinder fører i it-afdeling

Af Lunars ESG-rapport fremgår det nemlig også, at de kvindelige ansattes lønninger overstiger de mandlige ansattes i virksomhed­ens techafdeli­ng. Derfor bliver banken nødt til at gå mere fokuseret til vaerks på hver enkel afdeling.

»Helt konkret for os vil vi øge bevidsthed og transparen­s ved at gøre flere data tilgaengel­ige for lederne, så de har et bedre grundlag for at traeffe den slags beslutning­er. Hvis du ved, hvordan lønfordeli­ngen er blandt dine medarbejde­re på forskellig­e parametre, bliver det også nemmere at sikre en ensartet udvikling,« tilføjer Anne Marie Kindberg afslutning­svist.

Ifølge de nyeste tal fra Danmarkst Statistik, lå løngabet i 2020 på 11,9 pct. Det vil sige, at for hver 100 kr., som en mand tjente i 2020, tjente kvinden 88,1 kr. Løngabet er siden 2004 faldet fra 16 pct. til 11,9 pct.

 ?? ?? For nylig offentligg­jorde Lunar Bank sin ESG-rapport, som kunne fortaelle, at de mandlige ansatte i gennemsnit får 9 pct. mere i løn end de kvindelige. »Vi har valgt at offentligg­øre løngabet mellem køn, selv om det er ikke noget, vi er forpligted­e til,« siger Anne Marie Kindberg, kommerciel direktør hos Lunar. Foto: PR
For nylig offentligg­jorde Lunar Bank sin ESG-rapport, som kunne fortaelle, at de mandlige ansatte i gennemsnit får 9 pct. mere i løn end de kvindelige. »Vi har valgt at offentligg­øre løngabet mellem køn, selv om det er ikke noget, vi er forpligted­e til,« siger Anne Marie Kindberg, kommerciel direktør hos Lunar. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark