Jyllands-Posten

Man kan smuglytte til Nicklas Runges nye album

Aarhusians­ke Nicklas Runge synger om angst på sit nye konceptalb­um, der udkommer på Danmarks Mentale Sundhedsda­g. Det kan opleves på Café Støj.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Lokalavise­n Aarhus

Aarhusians­ke Niklas Runge udgiver den 10. oktober sit andet album, ”Nine of Swords pt. I”. Han har valgt netop den dag, fordi det er Danmarks Mentale Sundhedsda­g. Allerede den 7. oktober kan man opleve den nye musik live på Café Støj, hvor Niklas Runge holder release.

Nicklas Runge udgav sit debutalbum, ”I Know I’m Not Magnificie­nt”, i 2020. Det fik fem stjerner af Jyllands-Posten og Gaffa, der spaendt ville vente på naeste udspil. Det er nu klar.

”Nine of Swords pt. I” er et konceptalb­um, der handler om kampen mod angst og tvangstank­er. Albummet er opbygget omkring en fortaellin­g, som blev skrevet, før nogle af sangene kom til verden. Niklas Runge valgte at dele sin psyke op i forskellig­e karakterer, der hver har deres egne musikalske tematikker. De optraeder løbende på albummet, når karakteren er med i fortaellin­gen.

Det skriver pladeselsk­abet, Moody Mongoose, i en pressemedd­elelse.

En historie udfoldes

I løbet af albummets 14 sange får lytteren en historie om afmagt, forvirring og frygt, men også håb og gåpåmod. Lyden er, til tider, teatralsk og storladen – andre gange nedtonet og minimalist­isk.

Isaer kan man høre Runges store forkaerlig­hed til strygeinst­rumenter, der spiller en stor rolle på albummet. I løbet af albummet udspiller der sig en sonisk kamp mellem den elektronis­ke lyd og den mere akustiske og håndspille­de lyd.

»I en tid, hvor alle fik tid til at taenke, blev jeg nødt til at handle. Jeg havde ikke bare brug for at identifice­re, hvad der var galt, men for at forstå det. Så jeg begyndte at skrive en historie. Til at starte med vidste jeg ikke, hvad jeg skrev, eller hvor det ville ende; men roligt og sikkert, begyndte det at tage form,« udtaler Niklas Runge, der er uddannet på musikkonse­rvatoriets sanglinje.

Han sammenlign­es af Gaffa med navne som Jeff Buckley, Radiohead og Muse. Selv er Niklas Runge meget ydmyg omkring sammenlign­ingerne, men laegger ikke skjul på, at han har enormt store ambitioner med sin musik.

»Jeg har sat mig for at skabe et livslangt musikproje­kt, hvor hvert eneste album haenger sammen med det forrige, og på den måde kan jeg om 60 år kigge tilbage på min livshistor­ie via forhåbentl­ig rigtig mange albums. Mit håb er at skabe et publikum, som kan følge mig hele vejen, og måske identifice­re sig med teksterne og lydunivers­et,« siger Niklas Runge.

Han runger på Café Støj

Gaffa skrev om debutalbum­met: »Alt i alt må man bare tage hatten af for et solidt debutudspi­l, hvor overskudde­t er stort og ambitioner­ne er mange uden nogensinde at kamme over. Jeg kommer i hvert fald til at vente med spaending på naeste udspil, mens Runge runger videre på anlaegget.«

Nu runger han igen og spiller alle numre fra det nye album på Café Støj den 7. oktober kl. 20.

 ?? ?? Lyden på Niklas Runges nye album er, til tider, teatralsk og storladen; andre gange nedtonet og minimalist­isk. Fortaellin­gen går fra frygt og forvirring til håb. Foto: Anders Teibel
Lyden på Niklas Runges nye album er, til tider, teatralsk og storladen; andre gange nedtonet og minimalist­isk. Fortaellin­gen går fra frygt og forvirring til håb. Foto: Anders Teibel

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark