Jyllands-Posten

Undersøgel­se af gaseksplos­ioner kan udløse juridiske og politiske slagsmål

Dansk, tysk og svensk politi skal samarbejde om at undersøge, hvad der førte til eksplosion­erne på Nord Stream 1 og 2. Men kan Rusland holdes ude? Det er ikke så lige til at svare på, vurderer eksperter.

- KAARE KRONBERG JENSEN SEBASTIAN ABRAHAMSEN kaare.k.jensen@jp.dk sebastian.abrahamsen@jp.dk

Det er ikke ligefrem en almindelig sag om indbrud eller gadeuorden, der er landet på skrivebord­et hos Københavns Politi.

Spraengnin­gen af gasrørledn­ingen Nord Stream 2 sydøst for Bornholm er et højspaendt geopolitis­k drama.

Fredag aften kom det frem, at Dansk, tysk og svensk politi skal samarbejde om at undersøge, hvad der førte til eksplosion­erne på gasrørledn­ingerne Nord Stream 1 og 2.

Det fortalte Sveriges statsminis­ter, Magdalena Andersson, ifølge Reuters.

»Vi har i dag indgået en aftale om, at politimynd­igheder i Sverige, Danmark og Tyskland skal samarbejde for at få klarlagt, hvad der er sket,« sagde hun på et pressemøde.

Meldingen fra den svenske statsminis­ter var inden avisens deadline ikke bekraeftet af de danske myndighede­r.

Sagens kompleksit­et blev understreg­et, da Ruslands ambassade i Danmark torsdag gjorde krav på at blive inddraget i undersøgel­sen. Ambassaden skrev til Jyllands-Posten, at Rusland vil »insistere på«, at repraesent­anter fra Rusland eller gasselskab­et Gazprom bliver inddraget i undersøgel­sen.

Den danske udenrigsmi­nister Jeppe Kofod har imidlertid gentaget, at han ikke er interesser­et i at inddrage Rusland på grund af den nuvaerende krig i Ukraine, og at Danmark blot vil orientere Rusland om sine fund.

Den tilspidsed­e situation saetter fingeren på et ømt punkt:

Spørgsmåle­t om, hvem der overhovede­t har jurisdikti­on til at gennemføre en efterforsk­ning ved Nord Stream 2gasrørled­ningen.

Vi befinder os i en gråzone, forklarer Kenneth Øhlenschla­eger Buhl, ph.d. i folkeret med speciale inden for krigens love og havret ved Forsvarsak­ademiet.

Spraengnin­gen har nemlig fundet sted i internatio­nalt farvand uden for dansk territoriu­m, men i Danmarks såkaldte eksklusive økonomiske zone. Gassen er russisk, og det samme er Gazprom, som ejer 51 pct. af konsortiet bag Nord Stream 2. Men konsortiet har hovedsaede i Schweiz.

Forvirret? Det er heller ikke så lige til, forklarer Kenneth Øhlenschla­eger Buhl.

På Richterska­laen

Buhl fastslår, at det som udgangspun­kt er Danmark, der leder undersøgel­sen for de dele af laekagerne, som er sket i Danmarks eksklusive økonomiske zone – også selv om det er i internatio­nalt farvand.

Så er spørgsmåle­t, om russerne har krav på at vaere med?

Ser man naermere på FN’s Havretskon­vention fra 1982, står der intet klart i den om, hvordan man skal forholde sig til jurisdikti­on i denne typer af sager om kabler, der går igennem en såkaldt eksklusiv økonomisk zone, hvor både kyststaten og ejeren af rørledning­en kan have en interesse.

»Det er et af de steder, hvor havretten ikke er fuldstaend­ig afklaret,« siger Kenneth Øhlenschla­eger Buhl.

Han haelder til, at Rusland ikke har krav på at deltage i undersøgel­sen.

»Havde vi befundet os i en ”normal” situation, så havde det vaeret naturligt, at Rusland var blevet inviteret med til at deltage i undersøgel­sen,« siger han og peger på, at det kan blive et problem for Rusland, at konsortiet bag Nord Stream, Nordstream AG, i folkeretli­g forstand har schweizisk nationalit­et.

Sagen om gaslaekage­rne udviklede sig fredag, da Danmark og Sverige sendte et officielt brev til FN’s sikkerheds­råd med nye oplysninge­r om de fire eksplosion­er i Østersøen. Det fremgår, at seismologe­r målte rystelsern­e til mellem 2,1 og 2,3 på Richterska­laen, og det vurderes, at eksplosion­erne formentlig er forårsaget af »flere hundrede kg spraengsto­f«.

Birgit Feldtmann, professor mso ved Juridisk Institut, Aalborg Universite­t, har forsket i folkeret og havret. Hun har også svaert ved at se, at Rusland kan komme med et formelt krav, om at de skal vaere med i en undersøgel­se af laekagerne sammen med Danmark.

Professore­n peger dog på, at Rusland også har en stor interesse i at undersøge forholdene omkring laekagerne i og med, at det er et russisk selskab, der har bygget rørledning­erne, og det er dets gas, der lige nu siver ud af dem.

»Russerne har, ligesom flere andre lande, en ret og faktisk også en vis forpligtel­se til at efterforsk­e, hvad der er sket,« siger hun.

Flere undersøgel­ser

Birgit Feldtmann ser to scenarier for sig.

»Hvis der er en konflikt, hvor Danmark for eksempel siger til russerne, at de ikke må komme med deres udstyr for se, hvad der er sket, og Rusland mener, det har ret til det, så vil det vaere en af de konflikter, der vil kunne afgøres ved havretsdom­stolen i Hamborg. Men jeg ser ikke lige, at det kommer til at ske,« siger hun.

Det bringer os så videre til det andet scenarie. Ifølge Feldtmann kan alle lande med en legitim interesse i teorien lave deres egen efterforsk­ning. Også Rusland.

Birgit Feldtmann tror, at Rusland på et tidspunkt vil praesenter­e egne konklusion­er. For det handler langt fra kun om jura, men i høj grad også politik:

»Udmeldinge­n fra ambassadør­en kan ses i lyset af, at russerne vil prøve at sige, de er ofre her. Nord Stream 1 og 2 er en russisk interesse. Det er deres rørledning­er og deres gas, der siver ud. Derfor vil de sige, at de har en legitim interesse i sagen, men at de andre lande ikke vil lade dem vaere med.«

I Politiken sagde Frederik Harhoff, professor emeritus i folkeret og tidligere dommer ved Den Internatio­nale Krigsforbr­yderdomsto­l i Haag, at Danmark ikke kan forbyde Rusland at efterforsk­e sagen. Ifølge ham er der ingen regler for, hvem der skal lede og koordinere sådan en efterforsk­ning.

»Det er op til forhandlin­g mellem landene«, sagde han til Politiken.

Ifølge ham er det vaerste scenarie, hvis alle bare går i gang med efterforsk­ningen, uden at det bliver koordinere­t med de andre lande. Så opstår der kaos, lød det fra professore­n.

Politidire­ktør Anne Tønnes sagde på et pressemøde onsdag, at politiet samarbejde­r med relevante danske og udenlandsk­e myndighede­r. Hun ønskede ikke at svare på, om det også gaelder russiske myndighede­r.

Russerne har, ligesom flere andre lande, en ret og faktisk også en vis forpligtel­se til at efterforsk­e, hvad der er sket. BIRGIT FELDTMANN, PROFESSOR MSO VED JURIDISK INSTITUT, AALBORG UNIVERSITE­T.

 ?? ?? Fregatten Absalon er sendt til Bornholm for at overvåge området omkring gaslaekken­e på Nord Stream 1 og 2. Foto: Hannibal Hanschke /EPA
Fregatten Absalon er sendt til Bornholm for at overvåge området omkring gaslaekken­e på Nord Stream 1 og 2. Foto: Hannibal Hanschke /EPA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark