Jyllands-Posten

Regeringen vil lade faerre sygedage betale fremtidens politik, men mangler ifølge økonomer et svar

Manglen på arbejdskra­ft er et problem, mener regeringen, der i sin store 2030-plan ser potentiale for ekstra 40.000 personer i beskaeftig­else. Den vil have mindre sygefravae­r og faerre langtidsle­dige, men den har ikke nogen konkret plan, så det er »fugle

- MADS BONDE BROBERG MICHAEL HJØLLUND mads.bonde@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Hvordan øger man beskaeftig­elsen med 3.000 personer? Slår man op i regeringen­s nye 2030-plan, er svaret, at paedagoger, sygeplejer­sker og skolelaere­re skal have en sygedag mindre om året. Men hvordan man så får det til at ske, står der ikke noget om.

Og det er én af årsagerne til, at planen kritiseres for at vaere ukonkrete »fugle på taget«. Også når det kommer til finansieri­ngen af regeringen­s ønsker om nye milliardud­gifter, er der usikkerhed­er i planen.

2030-planen er en vigtig del af den økonomiske politik i Danmark. Her ser man op over de enkelte finanslove og laegger rammerne frem til begyndelse­n af det naeste årti. Planen er det sidste store udspil, regeringen manglede før det snarligt ventede folketings­valg.

Da finansmini­ster Nicolai Wammen fredag fremlagde planen, slog han fast, at selv om det økonomiske spillerum i 2030 er på 48 mia. kr., vil en stor del af pengene blive spist op af øgede offentlige udgifter til det stigende antal børn og aeldre, milliardin­vesteringe­r i Forsvaret samt et fast beløb til grøn omstilling.

»Så er der heller ikke råd til meget mere. Hvis vi ønsker, at der skal investeres mere i vores velfaerd, øge tempoet i den grønne omstilling og give bedre rammer for vores uddannelse og erhvervsli­v, så skal vi lave reformer. Det er svaret,« sagde han.

Og så fremhaeved­e Wammen et stort tal. Regeringen ser et »potentiale« for at skaffe 40.000 fuldtidspe­rsoner til arbejdssty­rken i 2030 gennem nye reformer.

De skal hjaelpe med at opfylde behovet for arbejdskra­ft i både det offentlige og det private og samtidig skaffe milliarder til ny politik.

Men regeringen havde fredag ikke nogen plan for, hvordan man skal nå de 40.000.

»Sådan er børn jo«

Et illustrati­vt eksempel er sygefravae­ret. Regeringen anfører, at sygefravae­ret i dag er hhv. 13,2 og 12,1 dage om året i kommuner og regioner, altså f.eks. hos ansatte i børnehaver, sygehuse og skoler. I staten og den private sektor er sygefravae­ret omkring syv dage årligt.

»Hvis sygefravae­ret reduceres med en tiendedel i gennemsnit blandt alle ansatte i regioner og kommuner, svarer det til, at

Basisløft af velfaerden

Penge til Forsvaret

Ekstra velfaerd, herunder sundhed

Klima

 ?? ??
 ?? ?? Uforudsete udgifter og ”bundne opgaver” Tryghed og kriminalit­etsbekaemp­else
Finansmini­ster Nicolai Wammen fremlagde fredag regeringen­s 2030-plan.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Uforudsete udgifter og ”bundne opgaver” Tryghed og kriminalit­etsbekaemp­else Finansmini­ster Nicolai Wammen fremlagde fredag regeringen­s 2030-plan. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark