Jyllands-Posten

Mary vil gerne hjaelpe sin svigermor

Kronprinse­ssen laegger ikke skjul på, hvor hendes loyalitet ligger i den aktuelle konflikt i kongehuset.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Med ansigtet i sjaeldent alvorlige folder – og i så silende regn, at børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil måtte holde paraplyen – forsøgte kronprinse­sse Mary fredag at gyde olie på vandene.

Ikke på regndråber­ne, men på den aktuelle konflikt mellem dronningen og prins Joachim og hans familie, som er blevet rasende over beslutning­en om, at de ikke laengere har titler af prinser og prinsesse.

»Det er en meget svaer beslutning at traeffe og at skulle modtage,« sagde hun på vej ind for at åbne en konference om unges mentale helbred i Øksnehalle­n i København.

Ifølge kongehusek­spert og lektor Sebastian Olden-Jørgensen, Saxo-Institutte­t på Københavns Universite­t, kan udtalelsen ikke tolkes som andet end udtryk for stor loyalitet fra kronprinse­parrets side over for dronningen.

»Hun vil hjaelpe sin svigermor, men jeg ved ikke, om det hjaelper. Jeg tvivler på, at prins Joachim og grevinde Alexandra med deres kritik har en folkesag. Problemet ligger jo i, at man ikke inden for kongehuset­s mure har fået talt sammen, og den skade er ikke sådan at reparere,« siger han.

En raekke andre kongehuse i bl.a. Norge og Holland har for år tilbage ryddet op i titlerne hos kongelige et stykke ned i arvefølgen – typisk børn af søskende til tronarving­en.

Nødvendig trimning

Kronprinse­ssen forsøgte med udtalelse at italesaett­e den nødvendige trimning af kongehuse ved at pege på, at også hun og kronprins Frederik – når de er blevet konge og dronning – bliver nødt til at ryddet op i titlerne.

»I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset ser ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at naerme sig,« sagde hun med henvisning til sin aeldste søn, der er nummer 2 i arvefølgen efter sin far kronprins Frederik.

I øjeblikket er prins Joachim nummer 6 i arveraekke­n, og hans fire børn kommer derefter rangeret efter alder – prins Nicolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark