Jyllands-Posten

S-toppen beklager og skifter forklaring

Forkert og beklagelig­t. Fredag, inden klokken slog middag, havde topsociald­emokrater leveret tre beklagelse­r om velfaerdsm­illiarder.

- THOMAS VIBJERG MARTIN KAAE MICHAEL HJØLLUND thomas.vibjerg@jp.dk martin.kaae@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk NICOLAI WAMMEN, FINANSMINI­STER

I et år har Socialdemo­kratiet på sin hjemmeside påstået, at den borgernaer­e velfaerd i landets kommuner er løftet med over 25 mia. kr. i Mette Frederikse­ns regeringsp­eriode.

Men det passer ikke. Og efter Jyllands-Postens afdaekning af sagen rykker partitoppe­n nu ud med flere beklagelse­r.

»Hvis der har stået noget forkert på en hjemmeside, så er det selvfølgel­ig beklagelig­t,« lød det på et pressemøde fredag formiddag fra finansmini­ster Nicolai Wammen.

Inden da var partiet kommet med en helt anden begrundels­e for, hvorfor tallene var blevet slettet.

Siden regeringen tiltrådte i 2019, har det vaeret med et mantra om, at alle danskere med en S-regering ved magten skal have del i styrket velfaerd uanset bopael.

»Vi skal kunne bo, arbejde og uddanne os i hele Danmark,« har budskabet vaeret.

Til at underbygge budskabet har hjemmeside­n socialdemo­kratiet.dk/taettere-paa fortalt, hvad regeringen konkret har gjort i hver enkelt af landets 98 kommuner.

25 mia. kr. til velfaerd0

Klikkede man tirsdag eftermidda­g ind på Herning Kommune, kunne man f.eks. laese, at regeringen har sikret et markant velfaerdsl­øft på den jyske hede.

»Herning Kommune har over de seneste to år kunne løfte velfaerden med 446 mio. kr.,« stod der.

»Så der er flere penge til vaerdig aeldreplej­e, gode daginstitu­tioner og en staerk folkeskole,« skrev regeringsp­artiet.

Og det var langtfra kun borgerne i Herning Kommune, der, siden kampagnen blev lanceret for et år siden, har kunnet laese sort på hvidt, at velfaerden var styrket med millioner i lige praecis deres kommune.

Samtlige kommuner, på naer Laesø, kunne tirsdag glaede sig over et velfaerdsl­øft for millioner lige praecis hos dem.

Når man lagde velfaerdsl­øftene i alle kommuner sammen, gav det i alt 25,7 mia. kr.

Flere beklagelse­r

Jyllands-Posten kontaktede tirsdag en raekke kommuner for at høre, om de kunne genkende de markante millionbel­øb.

Det kunne de ikke. Og onsdag først på eftermidda­gen var Socialdemo­kratiets påståede velfaerdsm­illiarder til de danske kommuner så fjernet fra partiets hjemmeside.

Socialdemo­kratiet ønskede ikke at stille op til interview i forbindels­e med afdaekning­en, som blev bragt i fredagens Jyllands-Posten.

I et skriftligt svar oplyste partiet, at tallene på Socialdemo­kratiets hjemmeside var fra Danmarks Statistik og »viser korrekt udviklinge­n i budgettere­de udgifter fra 2019 til 2021 på udvalgte hovedkonti i kommunerne­s indberette­de budgetter«.

I samme mail udtalte Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, desuden, at »vi har løftet kommunerne­s økonomiske ramme for velfaerd med 5,9 mia. kr., siden vi kom i regering«.

Om årsagen til, at partiet havde slettet velfaerdsm­illiardern­e fra hjemmeside­n, oplyste partiet i det skriftlige svar, at »vi bestraeber os på at holde vores hjemmeside opdateret. Derfor har vi valgt at tage tallene ned fra hjemmeside­n, da de ikke laengere viser den aktuelle udvikling med nye budgetafta­ler, som netop er indgået ude i kommunerne, samt med de markant stigende priser og udgifter i alle landets kommuner.«

Fredag morgen rykkede Rasmus Stoklund ud med to beklagelse­r.

Først beklagede han, at regeringsp­artiet havde anvendt tal fra Danmarks Statistik (DST):

»Jf. dagens historie i Jyllands-Posten er det klart, at vi på vores hjemmeside i afsnit om økonomiaft­aler med kommunerne bør bruge tal fra FM (Finansmini­steriet, red.) frem for fra DST (som vi i øvrigt altid gør), så vi ikke skaber unødig forvirring,« skrev Rasmus Stoklund på Twitter fredag morgen kl. 08.06.

En halv time senere beklagede den politiske ordfører på Twitter, at han havde afvist at stille op til interview med Jyllands-Posten:

»Jeg er enig i, at jeg burde have stillet op til interview. Det var en fejlvurder­ing på en travl dag fra min side, som jeg beklager. Vi står ved vores politik. Med økonomiaft­aler har vi sikret, at pengene følger demografi, men vi er med på traeerne ikke vokser ind i himlen,« skrev han fredag morgen kl. 08.37.

Nogle andre tal

Da finansmini­ster Nicolai Wammen kort efter praesenter­ede regeringen­s 2030-plan på et pressemøde, troppede Jyllands-Posten op for at spørge ind til sagen.

Nu var forklaring­en på sletningen ikke laengere et behov for at opdatere hjemmeside­n med nye lokale budgetafta­ler. Men derimod at tallene havde vaeret forkerte.

Hvorfor har I på Socialdemo­kratiets hjemmeside indtil for nylig påstået, at I har løftet kommunerne­s velfaerd med 25,7 mia. kr., når vi nu får at vide, at det rigtige tal er 5,9 mia. kr.?

»Det rigtige tal er, at vi har løftet med 5,9 mia. Jeg tror ikke, at du har hørt mig sige noget andet. Jeg forstår, at der har stået nogle andre tal på Socialdemo­kratiets hjemmeside, og at de nu er blevet rettet. Det synes jeg da er fornuftigt, at man retter det, hvis der står noget forkert,« lød det fra finansmini­steren.

Hvis der har stået noget forkert på en hjemmeside, så er det selvfølgel­ig beklagelig­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark