Jyllands-Posten

Islandsk popstjerne har helt tabt melodien

Den skaeve tilgang til popmusikke­n har klaedt Björk gennem store dele af hendes omskifteli­ge solokarrie­re, men nu er det, som om hun har tabt melodierne af syne.

- Kasper.schutt@jp.dk

3 minutter og 12 sekunder.

Laengere skal man ikke ind i ”Atopos” – åbningsnum­meret på den islandske popstjerne Björks aktuelle 10. studiealbu­m, ”Fossora” – før hun tester lytterens tålmodighe­d.

Her drukner den smukke vokal i monotone, retningslø­se trommebeat­s.

Og det bliver ved. Alt for laenge. Ikke et ondt ord om larm, guitarstøj og aggressive beats, som klaeder mestervaer­ker fra rockbands som My Bloody Valentine og elektronis­k orientered­e navne som Aphex Twin, men der skal da vaere en mening med larmen.

Hvis den ikke fører til noget, er den bare irriterend­e, i vejen.

Sådan er det desvaerre på store dele af det nye album fra den 56-årige Björk, som i de første mange år af sin karriere ellers udviste en eminent evne til at servere iørefalden­de popsange i delikate lydbillede­r.

Usammenhae­ngende

Bassen, fløjtespil­let og vokalharmo­nierne vaelter rundt i det flyvske lydbillede. Isoleret set er der tale om smukke musikalske ingrediens­er, men sangene fremstår – selv for Björk – bemaerkels­esvaerdigt, naermest demonstrat­ivt usammenhae­ngende.

Ja, man har ofte skulle lede efter melodierne hos Björk, og den skaeve tilgang har klaedt hende både i det charmerend­e rockband The Sugarcubes og i den efterfølge­nde, svaert omskifteli­ge solokarrie­re, men nu er det, som om hun helt har tabt melodierne af syne.

En af de vigtigste

Björk var ellers en af de vigtigste skikkelser i moderne popmusik.

Hits som ”Human Behaviour”, ”Big Time Sexuality”, ”Play Dead” og ”Army Of Me” lå i fast rotation på MTV i 1990’erne, hun har fungeret som primaer inspiratio­nskilde for utallige yngre kunstnere, og herhjemme kan navne som Oh Land og Hannah Schneider naeppe frasige sig et kunstneris­k slaegtsska­b med den islandske popstjerne.

At Björk har sat sit tydelige praeg på popmusikke­n, kan stadig aflaeses inden for vidt forskellig­e kunstneris­ke genrer.

Den 27. oktober har Holstebro Dansekompa­gni således premiere på ”Björk” – en dansefores­tilling skabt omkring hits som ”Venus As A Boy” og ”Hidden Place” fra de respektive mestervaer­ker ”Debut” (1993) og ”Vespertine” (2001).

Den sidste store plade

Hendes sange er imidlertid blev svaerere og svaerere at danse til.

Ja, Björk har praesenter­et staerke sange siden, men ”Vespertine” – delvist produceret af danske Thomas Knak – fungerer fortsat som hendes sidste rigtig vellykkede album uden ligegyldig­t fyld.

Koncertern­e har aldrig vaeret kedelige, hendes show i Royal Arena i København i 2019 var imponerend­e, men uden sangene fra 1990’erne var hun – sammen med sin hårdt prøvede fanskare – formentlig­t faret vild.

Hvornår gik det galt? Albummet ”Volta” (2007) var ikke ligefrem imponerend­e.

»Damn colonists/ ignore their patronizin­g/ tear off their blindfolds/ open their eyes,« lød det fra ”Declare Independen­ce”, hvor hun opfordrede Faerøerne og Grønland til at løsrive sig fra Danmark.

Det politiske engagement klaeder Björk, men det skal vel også lyde godt.

Hun har tendens til at tabe sangene til fordel for budskaber om eksempelvi­s klimaspørg­smål.

POP BJÖRK FOSSORA One Little Independen­t

KASPER SCHÜTT-JENSEN

Som helhed virker Björks 10. studiealbu­m usammenhae­ngende, fortaenkt og – når det er vaerst – blot irriterend­e.

For få åndehuller

Der har vaeret musikalske ligegyldig­heder på de seneste mange plader fra Björk. Det bemaerkels­esvaerdige ved aktuelle ”Fossora” er, at det er ligegyldig­hederne, der danner rammen om vaerket.

Der er heldigvis undtagelse­r. På ”Freefall” er melodien for en gangs skyld ikke frit faldende, men naermest uimodståel­ig i det slentrende lydbillede, og med det ubestridte højdepunkt – den pulserende ”Victimhood” – redder Björk en del.

Men ikke nok.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark