Jyllands-Posten

Skandalen udvikler sig og har skabt et ry, der kan blive svaert at undslippe

Skakforbun­det kan få svaert ved at finde beviser i spektakula­er sag, vurderer en ekspert.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det var ikke ligefrem sådan, Sune Berg Hansen havde ønsket at se sin elskede sportsgren skabe en overvaelde­nde interesse.

»Det er jo lidt aergerligt at ramme forsiderne på grund af historier om snyd og analkugler frem for det sportslige aspekt. Skak kan ende med at få et ry som cykelsport­en, hvor vinderen typisk skal leve med beskyldnin­ger om at have snydt. Det er mange iagttagere bange for,« siger den syvdobbelt­e danmarksme­ster og stormester samt mangeårig skakjourna­list på Jyllands-Posten.

Miseren bunder i striden mellem verdensmes­teren Magnus Carlsen og opkomlinge­n Hans Niemann. Senest har det internatio­nale skakforbun­d, Fide, indledt en officiel undersøgel­se. Her vil der blive gransket, om Magnus Carlsen har ret i sine påstande om at vaere blevet snydt i forbindels­e med sit nederlag til den 19-årige amerikaner ved det prestigefy­ldte Sinquefiel­d Cup.

Efterfølge­nde trak den norske verdensmes­ter sig kort inde i et indbyrdes parti onlineskak, hvorefter han har naegtet af spille mod Niemann.

»Skakforbun­det har vaeret laenge om at reagere på denne sag. De har nok ikke haft et setup til at håndtere den slags, og det har formentlig vaeret med til at frustrere

Magnus Carlsen,« siger Sune Berg Hansen.

Hans Niemann har afvist enhver form for snyd.

Vilde teorier

»At se min største helt prøve at angribe og ødelaegge min skakkarrie­re er utroligt skuffende,« sagde han i et interview, der er blevet delt på hans Twitter-profil.

Til gengaeld har amerikaner­en erkendt, at han tidligere har snydt i onlineskak ved to anledninge­r.

Magnus Carlsen har ikke fremlagt beviser for sine påstande om, at »Niemann har snydt mere – og mere nyligt – end han offentligt har indrømmet.«

Andre har spekuleret i, om amerikaner­en kan have fået hjaelp ude af en medhjaelpe­r, der f.eks. kan have analyseret Magnus Carlsens traek gennem et computerpr­ogram eller med hjaelp af statistik over nordmanden­s tidligere kampe. En af teorierne er, at Hans Niemann kan have fået sendt signaler gennem vibrerende kugler i sin endetarm.

»Mange af teorierne har naeppe hold i virkelighe­den. Men hvis han har haft en samarbejds­partner, er der jo nogle forskellig­e muligheder for, hvordan han kan få tilsendt signaler,« siger Sune Berg Hansen og fortsaette­r:

»Magnus Carlsen har antydet, at han har nogle beviser. Det kan f.eks. vaere en mailkorres­pondance, hvor Niemann kan have kompromitt­eret sig selv. Carlsen har i hvert fald virket meget sikker i sin sag.«

Det internatio­nale skakforbun­d vil nu undersøge Hans Niemanns historik med snyd, og om der kan vaere tale om falske eller berettiged­e anklager fra Magnus Carlsen.

»I skaksamfun­dets bedste interesse vil vi venligst bede offentligh­eden om at afholde sig fra spekulatio­ner om udfaldet og potentiell­e sanktioner, indtil alle tilgaengel­ige fakta er på plads, og en ordentlig undersøgel­se er afsluttet,« udtaler Fair Playforman­d Salomeja Zaksaite i en pressemedd­elelse.

Bevisbyrde­n kan blive svaer at løfte på bagkant af kampen, vurderer Sune Berg Hansen. Anderledes sikkert er det, at sagen vil få konsekvens­er – ikke kun for skakverden­s omdømme:

»Det er svaert at se, at det vil skabe store problemer for Magnus Carlsen, der kan klare sig uden for skakforbun­det, hvis det skulle komme dertil. Til gengaeld vil Niemann fremstå plettet uanset hvad. Hvis han fortsaette­r på sit høje niveau og ikke bliver taget for snyd, vil sagen nok laegge sig efterhånde­n. Men inden da kommer det til at følge ham i nogle år. Og i første omgang har han jo i hvert fald det problem, at Magnus Carlsen ikke vil spille imod ham,« siger Sune Berg Hansen.

Skakforbun­det har vaeret laenge om at reagere på denne sag. SUNE BERG HANSEN, SKAKJOURNA­LIST

 ?? ?? Magnus Carlsen ligger nummer et på verdensran­glisten i skak, men nu er der kommer en alvorlig udfordrer i form af Hans Niemann.
Arkivfoto: Jon Gambrell/AP
Magnus Carlsen ligger nummer et på verdensran­glisten i skak, men nu er der kommer en alvorlig udfordrer i form af Hans Niemann. Arkivfoto: Jon Gambrell/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark