Jyllands-Posten

DIF: Ingen efterforsk­ning af dansk boksedomme­r

Hverken DIF eller bokseforbu­ndet har undersøgt anklager om, at Claus Bedemann var bekendt med svindel ved OL.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) har ikke ivaerksat en intern undersøgel­se omkring den danske boksedomme­r Claus Bedemann, der var en del af 51 kampe ved OL i Rio de Janeiro i 2016.

I en uafhaengig rapport fra professor Richard McLaren blev det i efteråret 2021 konkludere­t, at der blev svindlet i minimum 10 kampe ved OL i Rio. Ifølge rapporten havde alle dommerne kendskab til, at der blev snydt.

Claus Bedemann har selv afvist alle anklager.

»Det passer simpelthen ikke. Det har jeg ikke oplevet,« siger Claus Bedemann.

Hos DIF har man ikke gjort noget ved sagen.

Kun i Danmark

»Vi laeste rapporten, da den udkom, fordi der bliver omtalt en dansk dommer. Men vi har ikke fundet anledning til at ivaerksaet­te yderligere undersøgel­ser eller efterforsk­ning. Der er desuden tale om kampe og forhold i internatio­nalt regi. Derfor ligger sagen ved andre idraetsmyn­digheder og ikke hos os i DIF. Vi har kun juridisk mulighed for at undersøge forhold, som er foregået i Danmark,« siger Anders Young Rasmussen, der er juridisk konsulent ved DIF.

Samme melding kommer fra Danmarks Bokse-Union (Dabu).

»Vi er ikke gået ind i sagen. Hvis der kom en udmelding fra det internatio­nale forbund omkring Claus Bedemann, ville vi naturligvi­s kigge på det,« siger Lars Brovil, der er formand for Dabu.

Ingen af de 36 dommere, der var med ved OL i Rio i 2016, har efterfølge­nde fået flere internatio­nale opgaver. De er dog hverken officielt blevet suspendere­t, fyret eller har fået karantaene.

»Der er ikke kommet en konklusion ud af det arbejde og den rapport. Ingen af dommerne har, så vidt jeg er orienteret, fået direkte besked eller brev. De er bare ikke blevet benyttet til internatio­nale opgaver efterfølge­nde,« siger Lars Brovil.

På en måde unfair

Claus Bedemann er heller ikke blevet brugt ved danske staevner.

»Det er på en måde unfair, at alle de her dommere er blevet udelukket, når der ikke ligger en endelig konklusion. Men når verdensfor­bundet melder ud, at de ikke vil benytte en raekke dommere, er det svaert for os at saette dem på. Det ville se skidt ud. Omvendt har det ikke vaeret aktuelt, fordi Claus Bedemann selv har ytret ønske om ikke at dømme,« siger Lars Brovil.

Claus Bedemann, der er 61 år, er ifølge ham selv gået på pension som kampleder og boksedomme­r. Han afviser, at han nogensinde har taget del i svindel.

Ny ballade ved EM

Den internatio­nale boksesport kaemper stadigvaek med at komme svindel og aftalt spil til livs, selv om der blev ryddet op efter OL i Rio de Janeiro. Lige nu arbejder Richard McLaren på en ny uafhaengig rapport omkring nogle uregelmaes­sigheder, som opstod i forbindels­e med EM i Armenien, der blev afviklet fra den 21. til den 31. maj 2022.

»Fra dansk side gør vi alt, hvad vi kan for at komme svindel til livs. Vi havde to danske officials med ved EM i Armenien, som begge oplevede uregelmaes­sigheder.

Nu har begge givet interviews og informatio­ner videre i forbindels­e med denne rapport, som snart bliver offentligg­jort,« siger Lars Brovil.

Ifølge den danske bokseforma­nd følte nogle af dommerne og kampledern­e sig presset fra flere sider under EM.

»Der skal ikke vaere for mange uautoriser­ede personer i det område, hvor officials befinder sig og arbejder. Man skal ikke føle sig presset eller kigget over skulderen. I Armenien blev de presset alt for meget fra flere sider. Kulturen i Armenien er anderledes. Der er flere mennesker og mere støj. Og der var bevaebnede soldater overalt, og når man ikke er vant til det, kan man godt blive utryg,« siger Lars Brovil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark