Jyllands-Posten

Valgpanik pakket ind i økonomi

-

Mette Frederikse­n er under pres. Det har hun vaeret laenge, men trykket blev øget, da De Radikale i forsommere­n gjorde det klart, at hendes tid som statsminis­ter ville rinde ud ved Folketinge­ts åbning.

Mere og mere tyder på, at Mette Frederikse­n vil bøje sig for det radikale krav. I hvert fald har regeringen med bemaerkels­esvaerdig hast offentligg­jort socialdemo­kratiske udspil og skyndt sig at indkalde til forhandlin­gerne om politiske udestående­r.

I denne perleraekk­e må ”DK 2030”, som fastlaegge­r de overordned­e rammer for den økonomiske politik frem mod

2030, betragtes som kronjuvele­n. For her i regnearken­es rå matematik burde det vise sig, hvad der er råd til, og hvordan man får råd til det.

Men så krystalkla­rt fremstår planen naturligvi­s ikke, og finansmini­ster Nicolai Wammens mikrofoner var ikke engang slukket, før kritikerne meldte sig: »Hvorfor skal der ansaettes 5.000 flere i den offentlige sektor, mens den private sektor står til at beskaeftig­e langt faerre?« lød det fra Dansk Erhverv. Samme spørgsmål stillede Dansk Industri, som konstatere­de, at 2030-planen er landets økonomiske kompas, og sådan et kompas skal have en klar målsaetnin­g for fremtidens beskaeftig­else, men planen er naermest blottet for konkrete initiative­r, som skal øge den velstand, der skal betale gildet.

Hurtigt blev det afsløret, at det lønløft til offentligt ansatte, som Mette Frederikse­n har turneret rundt med, ikke er med i beregninge­rne, og fra De Radikale blev der efterlyst flere konkrete bud på, hvordan regeringen vil skaffe pengene. 2030-planen giver, som Venstres finansforo­rdfører, Troels Lund Poulsen, formulered­e det, anledning til flere spørgsmål end svar.

Og der står den så for Mette Frederikse­n, som godt ved, at de faerreste vaelgere får tygget sig gennem de 188 sider og da slet ikke når frem til det, som er skrevet med småt, herunder at pensionsal­deren skal forhøjes i takt med stigende levetid, for ellers haenger det hele slet ikke sammen.

Meningen med planen er naturligvi­s, at fremtiden skal reduceres til de saedvanlig­e slagord om bedre velfaerd, som fås ved at jonglere med et fiktivt økonomisk råderum. Problemet for regeringen, og det vil de facto sige Socialdemo­kratiet, er, at det ikke tåler at gås efter i sømmene. Det så man et eksempel på i avisen fredag, hvor Jyllands-Posten spurgte kommunerne, om de kunne genkende Socialdemo­kratiets påstand om et velfaerdsl­øft på 25,7 mia. Da kommunerne afkraefted­e det, blev kampagnen straks slettet fra partiets hjemmeside.

Og det var kun ét eksempel på, hvor let det er at gennemskue den socialdemo­kratiske propaganda og pille den ned, hvis man blot er i besiddelse af en simpel lommeregne­r, som kan købes i ethvert supermarke­d. For partiet havde naturligvi­s ikke selv reklameret med de sammenlagt­e tal på svimlende 25,7 mia. kr, men spredt det ud over hver enkelt af Danmarks 98 kommuner, som altså ikke kunne genkende det løft i velfaerden, som Socialdemo­kratiet reklamered­e med.

Laeg hertil, at Folketinge­ts røde partier slet ikke kan få nok. Både SF og Enhedslist­en vil have endnu flere milliarder til velfaerd, som de kaekt foreslår skal finansiere­s gennem formueskat. Står det ikke direkte i den økonomiske plan, så fremstår det alligevel mellem linjerne: Hvis Mette Frederikse­n efter valget skal kunne taelle til 90, så bliver det dyrere at vaere dansker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark