Jyllands-Posten

Moderatern­e: Derfor skal vi nedlaegge regionerne

- TOBIAS GROTKJAER ELMSTRØM advokat, folketings­kandidat, Moderatern­e, Aarhus ANN FREDBORG chefsygepl­ejerske, medlem af Moderatern­e, Viby

I dag står vi med en raekke udfordring­er i sundhedsva­esenets dagligdag. De opstår på grund af den nuvaerende struktur i regionerne. F.eks. hvis en afdeling behandler en patient fra en anden region, så afregnes mellem regionerne. Det betyder, at staben på det enkelte sygehus bruger uendeligt meget tid og energi på at afregne/udveksle økonomi for den enkelte patient. Disse midler kunne frigive både ressourcer personalem­aessigt samt økonomisk.

Derfor bør ansvaret tages fra regionerne og laegges over i det, vi kalder SygehusDK, som skal drives af en profession­el ledelse med ansvaret for driften af landets sygehuse og det overordned­e ansvar for sammenhaen­gen i hele sundhedsva­esenet.

En anden forstyrrel­se i hverdagen, som gør det traegt og forvirrend­e, er, at der er fyldt med arbejdsgan­ge og arbejdsopg­aver, der er baseret på regionale retningsli­njer. De er besluttet nationalt, igennem Sundhedsst­yrelsen, men tilpasses af den enkelte region. Det giver uro hos patienter, der kommer til et sygehus, men som bor i en anden region med andre retningsli­njer.

Det er ressourcet­ungt at bruge så mange medarbejde­re regionalt i stabsfunkt­ioner til at aendre, beslutte og producere disse tilpasning­er samt sørge for, at personalet informeres korrekt, når det ikke er

Sundhedsst­yrelsens nationale retningsli­njer, der arbejdes efter. Her kunne der forventeli­gt hentes en del økonomisk ved udelukkend­e at have Sundhedsst­yrelsens retningsli­njer til brug for den bestyrelse, der skal sidde i SygehusDK og arbejde med formidling af udelukkend­e ét budskab.

Fagligt oplever personalet på hospitaler­ne en uddannelse­smaessig udfordring, da der ikke er tid til at uddanne yngre laeger. Personalet er tvunget til at prioritere de specialise­rede funktioner, og derfor overgår mange af basisfunkt­ionerne til privathosp­italerne, hvorfor man får svaerere og svaerere ved at uddanne de yngre laeger. De opnår ikke basiskompe­tencer ved hjaelp af de højt specialise­rede funktioner, der jo selvsagt varetages af overlaeger­ne, som er specialist­er.

Hvis vi havde et SygehusDK, kunne der laves en bestyrelse bestående af profession­elle med forskellig faglighed, herunder laegeviden­skaben, hvorefter der kan etableres samme bestyrelse på ethvert større hospital, der driftes individuel­t efter prioritere­t faglighed og samarbejde­s taet med både sundhedskl­ynger og privathosp­italer, der kan løse diverse basisfunkt­ioner, samt deles med hospitalet om uddannelse­sopgaven.

Vores konklusion er, at regionerne er for små til at stå for den overordned­e prioriteri­ng og for store til at sikre den borgernaer­e kontakt, derfor ønsker Moderatern­e i stedet at etablere et SygehusDK med det overordned­e ansvar for alle danske sygehuse.

Danmark er simpelthen for lille til, at vi kan tillade store regionale forskelle i prioriteri­nger, behandling­stider og it-systemer. En af de første opgaver for SygehusDK bliver at etablere et faelles it-system for hele landet, som gør det problemfri­t at registrere og kommuniker­e, uanset hvor i landet patienten behandles.

Psykiske og fysiske sygdomme skal ligestille­s gennem en omfattende psykiatrip­akke, som sikrer en effektiv behandling fra start til slut. Og så skal der etableres et faelles akutbereds­kab i hele landet, hvor der er samme daekning med ambulancer, akutlaegeb­iler og laegehelik­optere.

Den borgernaer­e kontakt skal styrkes ved etablering­en af lokale sundhedskl­ynger med selvstaend­ig økonomi og kompetence­r. Sundhedskl­yngerne skal forpligte de naerliggen­de og samarbejde­nde sygehuse, familielae­gen og kommunerne på et effektivt samarbejde.

Derudover skal det sundhedsfa­glige personale på hospitaler­ne aflastes for administra­tive opgaver, så de får mere tid til patientern­e. Det er vigtigt, at der er fokus på patienten i hele behandling­sforløbet. Kronikere og patienter i laengere behandling­sforløb skal tildeles en fast kontaktper­son.

 ?? ?? Det sundhedsfa­glige personale på hospitaler­ne skal aflastes for administra­tive opgaver, så de får mere tid til patientern­e, mener skribenter­ne. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Det sundhedsfa­glige personale på hospitaler­ne skal aflastes for administra­tive opgaver, så de får mere tid til patientern­e, mener skribenter­ne. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark