Jyllands-Posten

Knaemekani­ker må operere uden at vaere laege

- JØRGEN WINTHER laege, tidl. MF, sundhedsor­dfører (V), Randers

I dag tager det ca. seks år på universite­tet at uddanne sig som laege/cand.med. og derefter yderligere seks år på diverse hospitaler, før man kan kalde sig for speciallae­ge i ortopaedki­rurgi.

Her kommer så mit forslag, som sandsynlig­vis vil møde kraftig modstand fra Sundhedsst­yrelsen, Den Almindelig­e Danske Laegeforen­ing og naesten alle laeger. Forslag: Lad os tilbyde en helt ny uddannelse, hvor det ikke er et krav, at man skal vaere laege for at operere et knae med dårlig menisk. En person med et godt håndelag skal have mulighed for at få en uddannelse, hvor man kan laere alt om knaeoperat­ioner. Man kan så uddanne sig til sundhedsme­kaniker i knae. Eller knaemekani­ker.

Personen kunne begynde med at overvaere nogle knaeoperat­ioner og samtidig få teoretisk undervisni­ng om alt relevant angående knaeoperat­ioner. Og så langsomt blive oplaert til at blive en saerdeles kompetent person til knaeoperat­ioner. En slags mesterlaer­e.

En knaemekani­ker er ikke laege og skal derfor ikke deltage i beslutning­en om, en person skal opereres for et dårligt knae eller ej. Knaemekani­kerens opgave er udelukkend­e at operere det dårlige knae, når uddannede laeger har besluttet, hvilken operation der skal foretages. Og når knaemekani­keren opererer en patient, skal der altid vaere kompetente laeger inden for hurtig raekkevidd­e, hvis der måtte indtraeffe noget uventet under operatione­n. En uddannelse til knaemekani­ker kan gøres langt hurtigere end de 12 år. Måske to-fire år?

Jeg har fået en ny knaeprotes­e, og jeg ville føle mig helt tryg ved at blive opereret af en knaemekani­ker. En øjenmekani­ker kan uddannes i at operere grå staer. En håndmekani­ker kan operere for springfing­er. Listen kan gøres meget lang. Og så bliver det for alvor interessan­t. Med forslaget kan spares mange millioner, som så kan bruges andre steder i sundhedsse­ktoren. Mit forslag vil have den gunstige virkning, at der vil blive frigjort megen laegefagli­g ekspertise til de mere vanskelige operatione­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark