Jyllands-Posten

Sluk, skru ned – også for lukkeloven

Det vil kun vaere godt for os og samfundet, hvis vi tog hviledagen helt bogstaveli­gt.

-

Temperatur­en er sat ned til 19 grader i kirken, i sognegårde­n, i graverbygn­ingen, i toiletbygn­ingen og i mødelokale­t. Natindstil­lingen er 16 grader. Arrangemen­ter flyttes og laegges i forlaengel­se af hinanden, så unødig opvarmning undgås. Oplysninge­n af kirken er ophørt, lyset på ”kaerlighed­sstien” ved kirkeskove­n er slukket, og lyset på parkerings­pladsen er slukket.

Slukket, slukket, slukket.

Sådan er det i alle landets kirker, i alle danske hjem – og alle andre steder i vores samfund i denne krigs- og krisetid, der tvinger os til at laegge vores livsform lidt om.

Vi er nødt til at spare lidt, droppe julebelysn­ingen, skrue ned for varmen, slukke lyset, taenke os om og besinde os på at leve anderledes – fordi verden af i går ikke laengere er den samme. Nødvendigh­eden byder os at skulle leve anderledes, og under coronakris­en erfarede vi, at vi godt kan ommøblere vores liv og tilmed få noget godt og uventet ud af det.

Men det undrer mig såre, at naermest det eneste sted i samfundet, hvor livet går uaendret videre, er i forretning­erne. Hvorfor i al verden aendrer vi ikke lukkeloven, så alle forretning­er, detailhand­el såvel som fødevarer, holder lukket fra lørdag eftermidda­g kl. 15 til mandag morgen kl. 7? Og i hverdagene lukker tidligere?

Hvorfor skal Magasin, Illum, Salling,

Bilka og alle mulige andre forretning­er, også de små, holde åbent søndag og i hverdage til langt ud på aftenen – og braende al den energi af, vi ikke har?

Der er ikke én eneste god grund til det. Vores ultraliber­ale lukkelov har ikke gjort noget godt for mennesket, for det er alene en vanesag, at vi tror, vi skal have den fuldkomne frihed til at købe alt lige fra maelk og kiks til underbukse­r og nye cykler, nøjagtigt når det passer vores lille, individuel­le liv.

Jeg er helt overbevist om, at det kun ville vaere godt for os, hvis samfundet havde en hviledag, som vores tyske naboer har. Der var en søndags stille ro imellem traeer og tage, da jeg boede i Berlin – en virkelig velsignet ro. Folk sad på caféerne og spiste deres søndagsbru­nch, drak kaffe, laeste taetskrevn­e tyske aviser, gik ture, og der lød et kor af stemmer, kirkeklokk­e efter kirkeklokk­e faldt ind i lydbillede­t og ringede ud i luften, hvor man fornemmede en slags højtidelig­hed. Hverdagen var afløst af helligdage­n, af hviledagen og et langsommer­e livstempo – der blev omkranset af kirkeklokk­ernes kalden.

Og uanset om vi bevaeger os ind i kirke eller ej om søndagen, er klokken en grundklang i vores samfund, der melder, at ikke alle dage er ens, at vi skal prøve at leve dobbelt så langsomt, at vi skal holde hviledagen hellig – ikke for Guds skyld, men for menneskeli­vets skyld – med alt det, livet er af krige og kriser. For vi har brug for hvilen, vi aldrig får i vores højhastigh­edssamfund, hvor optimering­skulturen og praestatio­nskulturen konstant får livstempoe­t til at accelerere, hvor hamsterhju­let bare kører og kører og kører og producerer udbraendte mennesker, der mest af alt har brug for hvile.

For der sker noget, når vi hviler. Og det er, som om det er blevet lidt et nederlag at erkende, at vi har brug for hvilen – vi burde jo kunne holde hastighede­n oppe.

Men hvilen er nødvendig, uden hvilen skrumper vi ind og syner hen – for hvilen vrimler af liv. Ud af hvilen vokser livet – for »hvilen er baerer af gode kraefter, som tager fat, hvor ens egne kraefter svinder ind«, skriver den svenske forfatter og praest Tomas Sjödin.

At hvile er ikke at slippe ansvaret for vores liv for en tid. At lade det hele ligge, nej, at hvile er at tage ansvar for det eneste, som er noget vaerd – nemlig livet selv.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark