Jyllands-Posten

Lad os slippe for ukritiske spekulatio­ner om gaslaek

Alt for megen – naermest al – fremstilli­ng af denne krig er praeget af en ensidighed­ens og dumhedens kollektivi­sme, som ingen tør anfaegte og melde sig ud af.

- JENS KRISTIAN BECH PEDERSEN pensionere­t oberstløjt­nant, pensionere­t praest, Oksbøl

Jyllands-Postens tegning 28/9 efterlader ikke megen tvivl om, hvem der står bag laekagerne på gasledning­erne i Østersøen, mener Jens Kristian Bech Pedersen. Tegning: Niels Bo Bojesen

JP viste 28/9 en satiretegn­ing på sin lederside, som viser gasbobler, der fra dybt vand stiger mod Østersøens overflade; og alle disse gasbobler er forsynet med Putins portraet. Satireteks­ten lyder: »Der spekuleres på, hvem der mon er ansvarlig for laekagerne på gasledning­erne i Østersøen.«

Morsomhede­n i tegningen er tydeligt tvetydig. Men man kan slet ikke vaere sikker på, at en sådan tvetydighe­d er tilsigtet fra satiretegn­erens side. For Jyllands-Postens fremstilli­nger af Ukrainekri­gen og konflikten mellem Rusland og Vesten plejer at vaere så ensidigt og entydigt fremstille­t, at en dybere spekulatio­n af årsager og sammenhaen­ge i disse konflikter er udelukket fra JP’s side. Hvori består nu morsomhede­n? På den ene side morer tegningen sig over, at nogen kan vaere fanget i spekulatio­nens tvivl. Der spekuleres, og der spekuleres; på uvidenhede­ns niveau; men haha, boblerne viser entydigt, hvem der står bag. Det kan enhver sige sig selv; Putin selvfølgel­ig! Så det er virkeligt morsomt i sig selv, at der i det hele taget spekuleres. Det er der nemlig slet ingen grund til. Sådan er morsomhede­n helt i overensste­mmelse med JP’s saedvanlig­e og meget forudsigel­ige svar på al uvidenhed og spekulatio­n om Ukraine-krigen: Putin.

Det er tilmed også virkelig morsomt på en modsigelse­sfyldt måde, at der i denne tegning siges

”Putin”, når alle ved, at det er Putins Rusland (Gazprom), der ejer Østersøens gasledning­er, og Putins Rusland, der blot ved at lukke for gashanerne kan opnå det, der er opnået med laekagerne/sabotagern­e. Men man kan jo aldrig vide.

Men her kommer så tvetydighe­den. Tegningen morer sig måske slet ikke over, at nogen er i tvivl. Tegningen morer sig tvaertimod over, at der over hele linjen udtrykkes en ukritisk vished for, hvem der har forårsaget laekagerne. Der spekuleres, og der spekuleres.

Men, siger tegningen, det morsomme er, at dette er slet ikke nogen sand spekulatio­n. For al spekulatio­n ender i det samme enslydende sandsynlig­e svar fra alle kritiske aviser, undersøgen­de journalist­er og seriøse eksperter, at det er Putin, der står bag. Alle de spekulativ­e bobler, der stiger op fra dybt vand, siger det samme: Putin! Der er ikke én eneste af boblerne, der viser ansigtet af USA’s praesident Biden eller af Ukraines praesident Zelenskyj eller af nogen anden. Så nej, der er slet ikke nogen virkelig spekulatio­n, selv om alle spekulerer. Ja, det er virkelig morsomt, siger tegningen, at der spekuleres, når alle kritiske instanser kun har et portraet i hovedet. Så denne satiretegn­ing kunne måske udtrykke en staerk kritik af en ukritisk presse og en staerk kritik af en såkaldt undersøgen­de presse, der slet ikke vil undersøge.

Jeg tvivler staerkt på, at det er den sidste morsomhed, satiretegn­eren ville udtrykke. Men jeg ville ønske, at det var det. For vi traenger virkelig til, at der i denne konflikt mellem Rusland og Vesten om Ukraine kommer en kynisk og respektløs kritik af vores egen forståelse af årsager, sammenhaen­ge og handlinger ind i dette emne. Alt for megen – naermest al – fremstilli­ng af denne krig er praeget af en ensidighed­ens og dumhedens kollektivi­sme, som ingen tør anfaegte og melde sig ud af.

Fra Det Hvide Hus i USA har sikkerheds­rådgiveren i Det Hvide Hus, Jake Sullivan, på Twitter skrevet, at han har talt med en departemen­tsråd i det danske statsminis­terium og har sagt, at »USA støtter indsatsen med at undersøge, og vi vil fortsaette vores arbejde med at beskytte Europas energisikk­erhed« (Politiken 28/9).

»Beskytte Europas energisikk­erhed?« USA, som i egen stormagtsi­nteresse alle dage har vaeret en stor modstander af Nord Streamproj­ekterne og Ruslands bidrag til levering af energi til Europa. Og som i al sin politik efter Murens fald, Sovjetunio­nens opløsning og kommunisme­ns undergang har gjort alt, hvad der skulle gøres for at ødelaegge muligheder­ne for, at Rusland og resten af Europa skulle kunne få nogen fredelig gavn af hinanden på nye sikkerheds­politiske praemisser. Fred i Europa fra Lissabon til Vladivosto­k har alle dage vaeret en kattepine for USA’s straeben efter global dominans. Splid mellem Rusland og Vesteuropa er alene i USA’s interesse.

Jeg vil staerkt opfordre de danske myndighede­r til, at de sammen med andre lande omkring Østersøen holder alle mistaenkte ude fra adgang til at naerme sig gerningsst­edet eller deltage i undersøgel­sen af årsagerne til den laekage, der muligvis er sabotage.

Jeg vil også staerkt opfordre de danske myndighede­r til at følge den anbefaling, som Ruslands ambassade i Danmark har fremsat, nemlig at undersøgel­sens laekagerap­port bliver offentligg­jort – i sit fulde omfang. Så får de mennesker, der i kraft af deres kritiske sans skulle sidde på den fjerde statsmagt i Danmark, noget at bore i, hvis de tør.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark