Jyllands-Posten

Skru ned for glorien på den politiske midte

Der er traengsel på midten af dansk politik. Det er der, alle gerne vil vaere – det er voksenbord­et i det politiske selskab. Men det er også der, hvor politik bliver afpolitise­ret.

- HENRIK DAHL sociolog, MF (LA)

Frygten for ørkenvandr­ingen er om noget en drivkraft i dansk politik. Det vil sige frygten blandt de store magtpartie­r Venstre, De Konservati­ve og Socialdemo­kratiet for at skulle tilbringe et årti eller mere i opposition.

Det er noget, både rød og blå blok har oplevet. Under hele opbygninge­n af velfaerdss­taten – med undtagelse af den katastrofa­le VKR-regering fra 1968 til 1971, der videreført­e Socialdemo­kratiets politik – var de borgerlige partier i opposition. Til gengaeld var Socialdemo­kratiet i opposition fra 1982 til 1993 som straf fra vaelgerne for sin økonomiske politik. Og igen fra 2001 til 2011 som straf fra vaelgerne for sin slappe udlaending­epolitik.

Det middel, de store magtpartie­r har udtaenkt for ikke at ende i den politiske ørken, er at tilslutte sig enhver sag, de alligevel ikke kan vinde. Poul Nyrup Rasmussen indså, at det var umuligt at komme til magten uden at føre en økonomisk politik, der kunne godkendes af sagkundska­ben, og opgav den eventyrpol­itik, både Anker Jørgensen og Svend Auken var tilhaenger­e af.

Anders Fogh Rasmussen indså, at det var umuligt at komme til magten uden at hylde velfaerdss­taten, og opgav enhver tanke, der stod at laese i bogen ”Fra socialstat til minimalsta­t”.

Mette Frederikse­n indså, at det var umuligt at komme til magten uden at føre en stram udlaending­epolitik, og droppede samarbejde­t med Radikale Venstre.

Det forum, hvor de store magtpartie­r forvalter Danmark, kalder jeg voksenbord­et. Her sidder man – med gode manerer og daempet stemmeføri­ng – og fører ansvarlig politik om vigtige ting. Det er ikke alene velfaerden og økonomien, der diskuteres ved voksenbord­et. Man tager også stilling til for eksempel indretning­en af Forsvaret; indretning­en af Danmarks infrastruk­tur; regulering­en af miljøet og gennemføre­lsen af den grønne omstilling.

Det modsatte af voksenbord­et er selvfølgel­ig børneborde­t. Her er der mere festligt. Man må gerne råbe op og tale i munden på de andre og lade de ting ligge på tallerkene­n, man ikke kan lide. Til gengaeld har man ikke noget at skulle have sagt. Det er et privilegiu­m, der alene nydes blandt de voksne.

Voksenbord­et er en anden måde at omtale den forjaetted­e midte, der kommer til at spille en stor rolle i valgkampen. Den er der mange, der er begejstred­e for. Jeg er dog ikke iblandt dem.

Problemet med voksenbord­et er, at det i praksis fører til en afpolitise­ring af dansk politik. Når alle er enige i den økonomiske politik, bliver den teknokrati­sk i stedet for politisk. Det samme gaelder for alle andre områder: Administra­tionen af velfaerdss­taten bliver teknokrati­sk. Den grønne omstilling bliver teknokrati­sk. Og så fremdeles.

En af de farlige ting ved afpolitise­ring er, at de konkurrere­nde synspunkte­r aldrig kommer frem i den politiske debat. Jeg tror personligt, at det er bedst at føre en økonomisk politik, der kan godkendes af vismaenden­e og Nationalba­nken. Men som politiker er jeg afhaengig af, at nogen med eftertryk mener det modsatte. Fordi det giver anledning til at praesenter­e kendsgerni­ngerne og gøre sin argumentat­ion skarpere. Og sådan er det hele vejen igennem. Fordi der er noget, der naermer sig konsensus om den grønne omstilling, har vi indtil nu ikke fået en ordentlig debat om visdommen i et energimiks, der består af ustabil energi plus backup med gas fra en fjendtligt indstillet diktaturst­at. Debatten får vi endelig nu. Men uden at lyde bagklog vil jeg sige, at det er lovlig sent.

Et andet problem ved afpolitise­ring er, at det baner vejen for dårlige reformer. I sin fremragend­e bog ”Entreprenø­rstaten” beskriver politologe­n Sigge Winther Nielsen, hvordan alle reformer siden år 2000 – med undtagelse af kraeftpakk­erne og indførelse­n af NemID

– er mere eller mindre fejlslagne. Det vil for eksempel sige strukturre­formen, politirefo­rmen, domstolsre­formen, folkeskole­reformen, inklusions­reformen, gymnasiere­formen og universite­tsreformer­ne. Hver og en af disse har skabt nye og unødvendig­e problemer, der givetvis kunne have vaeret afvaerget, hvis de havde vaeret bedre forberedt.

I Danmark er vi stolte af, at så mange aftaler vedtages hen over midten med brede flertal. Men vi glemmer bagsiden af medaljen: Når der er indgået et forlig, har alle deltagere i forliget til evig tid – eller til forliget opsiges – vetoret i forhold til enhver aendring.

I virkelighe­dens verden består forlig ofte af 75-80 pct. politik, som forligskre­dsen faktisk er enig i. Og 20-25 pct. politik, hvor der hersker en staedig og principiel uenighed. Men hvor man med kryptiske og uldne formulerin­ger snakker sig uden om den indrømmels­e, at man reelt ikke er nået til enighed.

Et godt eksempel er gymnasiere­formen fra 2016. Selv om der er indgået et forlig, er de røde og de blå partier dybt uenige om, hvad navnlig stx er for en størrelse. De røde partier vil gerne have en bred uddannelse, hvor det er let at komme ind og let at bestå. De blå partier vil hellere have et klassisk gymnasium, der er selektivt i sin optagelse af elever og stiller store faglige krav.

Det førte til et fortaenkt, tåget formuleret og bureaukrat­isk administre­ret optagesyst­em, som alle kunne erklaere som en sejr, efter at aftalen var indgået. Altså ikke i udpraeget grad noget, man kan vaere stolt af som politisk håndvaerke­r. Men det absolut bedste resultat, der kunne opnås.

Resultatet er blevet, at ethvert møde i gymnasiefo­rligskreds­en bedst kan sammenlign­es med en session hos en parforhold­sterapeut. Lige inden den ene part siger, at nu kan det vaere nok, og begynder at søge på nettet efter en skilsmisse­formular.

Det er af disse grunde, jeg er meget skeptisk over for den hyldest til midten og det brede samarbejde, man både hører fra Socialdemo­kratiet, Radikale Venstre og Moderatern­e.

Det er både rigtigt og vigtigt, at en bred kreds af partier finder sammen om for eksempel forsvarsog infrastruk­turpolitik. Men det har nogle helt utroligt uheldige konsekvens­er, når man indgår forlig, selv om man er vildt uenige. Det medfører både, at de institutio­ner, der rammes af reformerne, kommer til at fungere dårligt. At administra­tionen af institutio­nerne bliver mere bureaukrat­isk end nødvendigt. Og at alle møder i forligskre­dsen er krisemøder.

Et område, hvor vi i årene, der kommer, har brug for mere aerlighed og faerre skåltaler til det brede samarbejde hen over midten, er velfaerdss­taten. For den sandhed, alt for få politikere kommer til at sige højt i valgkampen, er, at velfaerdss­taten ikke kan blive større, end den er. At velfaerdss­taten vokser, forhindres af tre ting: Budgetlove­n, der forbyder større gaeld. Økonomen Laffers erkendelse af, at hvis man haever skatterne over en vis graense, begynder provenuet at falde. Og den omfattende mangel på arbejdskra­ft.

Når velfaerdss­taten ikke kan blive større, er det tvingende nødvendigt, at den reformeres. Både ved at afvikle de massive maengder af pseudoarbe­jde, der findes. Og ved, at staten på flere områder opgiver at producere velfaerd og i stedet lader borgerne selv anvende de penge, der er afsat.

Når velfaerdss­taten ikke kan blive større, er det tvingende nødvendigt, at den reformeres. Både ved at afvikle de massive maengder af pseudoarbe­jde, der findes. Og ved, at staten på flere områder opgiver at producere velfaerd og i stedet lader borgerne selv anvende de penge, der er afsat.

Problemet er, at den slags aldrig tages op ved voksenbord­et. Men netop derfor skal det siges af andre.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark