Jyllands-Posten

Landposten fra Vorbasse trives glimrende med titlen »partisolda­t«

Henrik Dam Kristensen (S) siger farvel til dansk politik efter 32 år, fem ministerpo­ster og en yderst travl sidste tid som formand for Folketinge­t.

- METTE KJAER mk@jplokal.dk

Det er lidt af en mundfuld at forsøge at opsummere socialdemo­kraten Henrik Dam Kristensen­s cv, og man bliver lettere forpustet, når der alligevel gøres et forsøg:

Han har blandt andet vaeret landbrugs- og fiskerimin­ister, fødevaremi­nister, socialmini­ster, transportm­inister og beskaeftig­elsesminis­ter. To gange har han vaeret praesident for Nordisk Råd.

Han har siddet i EuropaParl­amentet. Og vaeret partisekre­taer. Gruppeform­and. Medlem af Folketinge­ts Praesidium.

I dag er han formand for Folketinge­t.

Men tiden som folkevalgt slutter med det formentlig­t foreståend­e folketings­valg, for i foråret meldte Henrik Dam Kristensen ud, at han ikke genopstill­er til Folketinge­t til en ny periode som folkevalgt.

Henrik Dam Kristensen blev valgt ind i Folketinge­t første gang i 1990. Det er 32 år siden. Men allerede i midten af 1970’erne blev hans politiske interesse vakt.

»Det er summen af mange ting. Jeg er vokset op i et hjem, hvor det var naturligt at høre Radioavise­n. Jeg blev elevrådsfo­rmand på Vorbasse Skole, og på en dannelsest­ur til København besøgte vi blandt andet Kofoeds Skole og Christians­borg, og det var dér, jeg besluttede mig for at blive politisk aktiv og meldte mig ind i DSU.«

Efter skoletiden blev Henrik Dam Kristensen cyklende landpost fra 1978 til 1986. Imens greb det politiske engagement om sig. Han fik muligheden for at stille op til Folketinge­t og blev som naevnt valgt ind i 1990 – og blev kendt i folkemunde som »Landposten fra Vorbasse«.

Siden har hans folketings­arbejde kun vaeret afbrudt af et par år i Europa-Parlamente­t, inden han blev »kaldt hjem«, som han beskriver det, af Helle ThorningSc­hmidt i 2006.

At han er blevet i politik så laenge, skyldes ifølge ham selv, at han befinder sig godt med de opgaver, han har haft som folkevalgt.

»Jeg har vaeret på Christians­borg i en meget stor del af mit voksne liv. Jeg er hverken syg eller dårlig nu, og jeg føler, jeg har en stor kapacitet. Men man skal også vaere klog nok til at gå på det rigtige tidspunkt. Det brugte jeg sidste jul på at taenke meget over og tale med min hustru, Bente, om,« siger han.

Politik døgnet rundt

Arbejdet i dansk politik har aendret sig en hel del, siden Henrik Dam Kristensen første gang som folkevalgt satte sig på sin plads i salen efter valget i december i 1990.

»Først og fremmest er der jo rigtig meget, der er det samme. Når det så er sagt, er der rigtig meget, der har aendret sig i min tid. Først og fremmest var der en deadline, da jeg startede. Når klokken blev 18-19 om aftenen, stoppede journalist­erne med at ringe, og så ringede de først igen om morgenen. I dag er der deadline aldrig og hele tiden, der er breaking news hele tiden. Det har ganske enkelt aendret den måde, vi laver politik på,« siger Henrik Dam Kristensen.

»De sociale medier fylder nu utroligt meget, og nogle gange er det, som om likes betyder mere end alt andet. Da jeg blev formand for Folketinge­t, valgte jeg at stoppe på Facebook. Det har faktisk vaeret en stor lettelse, for den debattone der er, er ikke til at holde ud.«

Som modpol naevner han det politiske liv i forsamling­shusene i »gamle dage«.

»I gamle dage kunne vi samle 200-300 mennesker til debat i det lokale forsamling­shus. Det kan vi ikke i dag. Til gengaeld kan man måske vaere i dialog med 50.000 mennesker på Facebook. Men vi er nødt at stille spørgsmål til vaerdien af den dialog.«

En travl partisolda­t

Henrik Dam Kristensen har haft fem forskellig­e ministerpo­ster, men han hverken kan eller vil pege på et ressortomr­åde, der har hans primaere interesse.

»Hver gang jeg er kommet til et nyt område, viser det sig, hvor vigtigt og spaendende det er. Alle de job, jeg har haft, har vaeret spaendende, og jeg har igennem de seneste 32 år vaeret på en meget spaendende rejse.«

Vil det vaere forkert at sige, at du er en aegte partisolda­t, der stiller op der, hvor der er brug for dig?

»Partisolda­t er nok et godt ord.«

Men herudover er Henrik Dam Kristensen også socialdemo­krat med stort S, og derfor glaeder det ham også, at det var et samlet Folketing, der bakkede op om ham, da han i 2019 blev valgt som formand for Folketinge­t.

»Det glaeder mig, at det var alle mine kollegaer, der klappede, da jeg blev valgt som formand,« siger han.

Netop opbakninge­n fra et samlet Folketing er blev meget aktuelt, da én ting pludselig kom til at fylde alting.

»Selv om to tredjedele af min tid som formand er gået med corona, så har det vaeret en meget arbejdsom tid. Det har gjort det endnu mere klart for mig, hvor vigtigt det er at have et velfungere­nde parlament. Det har vaeret fuldstaend­ig afgørende, at vi har kunnet traeffe beslutning­er hurtigt. Vi har indført ca. 30 hastelove. Der har vaeret mange lange snakke og mange møder, og vi har vaeret bakket op af en indstillin­g fra befolkning­en, virksomhed­erne og partierne, der stod sammen.«

Nye prioriteri­nger

Når han vaelger at traekke stikket som folkevalgt netop nu – trods krisetider og måske et stort behov for en aegte partisolda­t – så er det med egne ord en »kalkuleret handling«:

»I politik kan man aldrig sige ”job done”, og så er alt bare i skønneste orden. Hvis der ikke er det ene, så er der det andet. Det slutter aldrig. Men selvfølgel­ig bliver det vemodigt, når den dag kommer, hvor jeg skal gå ned ad trappen på Christians­borg for sidste gang.«

I dag er Henrik Dam Kristensen 65 år, og selv om han nu siger farvel til Folketinge­t, er han ikke på vej på pension. Ikke sådan rigtigt i hvert fald. Der skal vaere plads til bestyrelse­sposter og andre »meningsful­de opgaver«. Til gengaeld vil han ikke stille op som folkevalgt igen – heller ikke lokalt.

»Eksempelvi­s er jeg lige blevet formand for museerne i Billund.«

I stedet vil han gerne finde tid til at prioritere egne interesser og sin familie. Og så skal det der med cyklerne tilbage i hans liv.

»Jeg har også sat mig et mål om, at jeg skal til at cykle noget mere igen, så tre måneder efter, at jeg stopper i Folketinge­t, skal jeg kunne cykle 100 km igen.«

De sociale medier fylder nu utroligt meget, og nogle gange er det, som om likes betyder mere end alt andet. HENRIK DAM KRISTENSEN, OM NUTIDENS POLITISKE KOMMUNIKAT­ION

Henrik Dam Kristensen, politiker, fmd. for Folketinge­t, Grindsted

 ?? ?? Henrik Dam Kristensen siger farvel til posten som Folketinge­ts formand og det politiske liv, når valget er overstået. Hans fremtid vil blandt andet byde på flere cykelture og mere fritid og familieliv. Arkivfoto: Rasmus
Flindt Pedersen
Henrik Dam Kristensen siger farvel til posten som Folketinge­ts formand og det politiske liv, når valget er overstået. Hans fremtid vil blandt andet byde på flere cykelture og mere fritid og familieliv. Arkivfoto: Rasmus Flindt Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark