Jyllands-Posten

Sådan forbereder topchefern­e sig på en ny økonomisk koldkrig

Den geopolitis­ke terrorbala­nce er i skred og indvarsler et opgør med årtiers landvindin­ger for åbne markeder og global frihandel.

-

Fornemmels­en af deja-vu er slående i disse dage – og den slår hårdt. For det er bestemt ikke første gang, at høj inflation, stigende renter, recession, energikris­e og iskolde relationer mellem atommagter buldrer som bagtaeppe for vores eksistens.

Flashback til begyndelse­n af 1970’erne: Inflatione­n i det danske samfund var omkring 9 pct. År for år svingede renterne drastisk opad. Den første, internatio­nale oliekrise og efterfølge­nde recession ramte, da Mellemøste­ns oliesheike­r lukkede for hanerne som konsekvens af Vestens opbakning til Israel under Yom Kippur-krigen. USA og Sovjetunio­nen holdt de geopolitis­ke relationer langt under frysepunkt­et under atomskyens golde perspektiv.

Siden er godt 3 mio. nye danskere kommet til verden. Under halvdelen af den nuvaerende befolkning har oplevet datidens energikris­er med nogen form for erindring intakt. Og uendeligt mange faktorer står helt anderledes i dag end dengang. Men ikke desto mindre er lighederne og fornemmels­en af storpoliti­kkens fodspor så markante, at det altså ikke laengere er utopisk at tale om, at dansk økonomi har set det hele før. At verden på en raekke niveauer er ved at blive sat årtier tilbage.

Grundtonen af dyster alvor var da også fremherske­nde, da et af årets største erhvervsev­ents, Dansk Industris topmøde, fandt sted i Royal Arena på Amager i tirsdags.

Nok blev der som altid netvaerket ivrigt i arenaen.

Nok blev der som saedvanlig talt lavere skat, politiske reformer, øget arbejdsudb­ud og grøn omstilling fra scenen.

Men den tunge eftertanke indfandt sig, da vicegenera­lsekretaer i OECD, Ulrik Vestergaar­d Knudsen, som den første fastslog, at de geopolitis­ke rammer, der dikterer hverdagen for alle danske virksomhed­er, forandrer sig med bekymrende hast i disse måneder.

En ny geopolitis­k koldfront er ved at blive skabt. Den adskiller to eller tre globale blokke (Kina og USA/Europa), som kommer til at stå stejlt over for hinanden, og vil ifølge den danske naestkomma­nderende i OECD »fuldstaend­ig underminer­e det internatio­nale handelssys­tem og de åbne markeder, som dansk erhvervsli­v er så afhaengigt af. Det er hele fundamente­t for vores velfaerd«.

Desvaerre havde manden ret. Skulle nogen vaere i tvivl, kunne de lade tankerne vandre til, at Nordstream-gassen vaeltede ud i Østersøen et par hundrede kilometer sydøst for Royal Arena. Eller at en af de vigtigste eksportval­utaer, det britiske pund, kollapsede til det laveste niveau i 37 år. Begge dele helt parallelt med tidspunkte­t for topmødets afholdelse. Og begge dele øjensynlig­t entydigt på grund af varierende storpoliti­ske magtintere­sser.

Den måske største forskel på 1970’erne dystopiske landskab og de aktuelle sikkerheds­politiske og økonomiske kriser er, at vi over de forgangne 50 år egentlig havde bygget den motor, der kunne accelerere os ud af netop situatione­r som denne. Fri verdenshan­del, indre markeder og globaliser­ing i stor skala er kommet til og spiller en afgørende rolle for velstandss­tigningen. Frihandele­n er kort og godt en vaekstdriv­er, der kører på raketbraen­dstof.

Da eksporten udgør omtrent halvdelen af den samlede danske økonomi, er det ingen hemmelighe­d, at netop dansk erhvervsli­vs sårbarhed vokser markant, når geopolitis­ke koldfronte­r saetter frihandels­motoren i brand. OECD forventer recession i Tyskland om et halvt år og vaekstrate­r taet på nul i såvel Storbritan­nien som euroland. I så fald bliver det i store traek umuligt for en åben, eksportdre­vet økonomi som den danske at genfinde vaeksten i de naermeste år.

Den tristesse kan vi som virksomhed­er og forbrugere ikke bruge til ret meget – og så alligevel. For som det fremgik af diverse samtaler med erhvervsli­vets topchefer tirsdag, er virksomhed­erne nok bekymrede, men de er ikke slået hjem endnu. Flere udtrykte en fast tro på, at det vil lykkes at levere også denne omstilling, praecis som deres masse-exit fra Rusland ser ud til at lykkes.

Naeste skridt er at satse massivt på at vinde venligtsin­dede markeder i den euroamerik­anske sfaere, nedbringe afhaengigh­eden af et Kina, som er under kommunisti­skideologi­sk oprustning og polstre stødpuder og forsynings­kaeder til en mere brutal økonomisk verdensord­en. Handlekraf­ten fjerner ikke risikoen for en økonomisk krise herhjemme. Men den bliver markant forkortet, hvis erhvervsli­vets geopolitis­ke mission lykkes.

Da eksporten udgør omtrent halvdelen af danske økonomi, er det ingen hemmelighe­d, at erhvervsli­vets sårbarhed vokser markant, når geopolitis­ke koldfronte­r nu saetter frihandels­motoren i brand. STEEN ROSEBAK

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark