Jyllands-Posten

Børs-top får stor gevinst på staerk dollar

De største danske børsnotere­de virksomhed­er står til en gevinst på over 50 mia. kr. som følge af hop i dollarkurs­en, vurderer Sydbank.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Et markant hop i dollarkurs­en tegner til at give toppen af de danske børsnotere­de selskaber en gevinst på over 50 mia. kr.

Det viser beregninge­r, Sydbank har lavet for Jyllands-Posten.

Dollaren er steget over 18 pct. siden årsskiftet, og det gavner virksomhed­er med salg i USA. For de 28 selskaber, Sydbank løbende følger, heriblandt stort set hele C25-indekset, vil den aktuelle dollarkurs betyde en gevinst på 52 mia. kr. – svarende til en forbedring af det samlede overskud på 12-13 pct.

»Med Novo Nordisk og Maersk i spidsen ser vi et indeks, som har massiv indtjening­smaessig medvind på dollaren,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Ifølge erhvervsor­ganisation­en DI har Danmark overordnet set gavn af den staerkere dollar.

»Den stigende dollarkurs er en fordel for dansk økonomi samlet set, fordi vi har en større samlet eksport mod dollar, end vi har import,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

Men for virksomhed­er, der køber råvarer ind i dollars, giver den aktuelle situation markante udfordring­er. Det gaelder f.eks. tøjbranche­n, hvor mange virksomhed­er betaler indkøb i Asien i dollars, men saelger varerne i Europa.

»Der vil også vaere transportv­irksomhede­r, som maerker, at braendstof­fet er blevet meget dyrt, bl.a. som følge af dollarstyr­kelsen. Hvis de ikke har salg i USA, gør det ondt,« siger Jacob Pedersen fra Sydbank.

Dollarens effekt kommer oven i en stribe udfordring­er. Der er problemer med at få varer hjem, bl.a. som følge af nedlukning­er i Kina. Desuden kaemper virksomhed­erne med punkterede leveringsk­aeder, forhøjede fragtprise­r og store stigninger i energipris­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark