Jyllands-Posten

Dramatisk skridt i skandalesa­g: Undersøges nu for insiderhan­del

Tidligere bestyrelse­sformand afviser at kommentere insidersag, med henvisning til at politiet skal have fred til at arbejde.

- JESPER HØBERG ALEXANDER BITSCH jesper.hoberg@finans.dk alexander.bitsch@finans.dk

Sagen om den tidligere børsnotere­de greentechv­irksomhed Waturu Holding har taget en alvorlig drejning.

National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK) bekraefter således over for Jyllands-Posten, at Finanstils­ynet har anmeldt en sag om mulig insiderhan­del i Waturu Holding.

NSK ønsker ikke at oplyse yderligere, ud over at sagen er »verserende«, og enheden vil således hverken oplyse, om der er rejst sigtelser, eller hvem og hvor mange der er omfattet af sagen.

NSK er en specialenh­ed, der efterforsk­er sager om bl.a. organisere­t kriminalit­et og de mest komplekse sager om økonomisk kriminalit­et, og den har således bl.a. overtaget mange af de sager, som det nu nedlagte bagmandspo­litiet tidligere tog sig af.

Finanstils­ynet har ingen kommentare­r.

»Finanstils­ynet må ikke sige noget om sagen, da der pågår en politiefte­rforskning,« oplyser tilsynet.

Flere sager anmeldt

Allerede i november 2020 beskrev Jyllands-Posten, hvordan Waturu Holding var i søgelyset hos Finanstils­ynet for markedsman­ipulation.

I marts i år offentligg­jorde virksomhed­en selv, at den havde anmeldt en stribe personer, selskaber og medier til politiet for insiderhan­del og markedsman­ipulation. Denne anmeldelse omfattede bl.a. virksomhed­ens tidligere bestyrelse­sformand Thomas Marschall, en tidligere økonomidir­ektør, investorer, samarbejds­partnere samt to journalist­er, inklusive en af forfattern­e til denne artikel.

Denne sag ligger ligeledes hos NSK og er verserende, oplyser enheden.

Waturu blev børsnotere­t på vaekstbørs­en First North i maj 2019, og virksomhed­en rundede kortvarigt en samlet børsvaerdi på 1 mia. kr.

Siden gik det hastigt ned ad bakke for virksomhed­en, der slog sig op på en – ifølge selskabet – banebryden­de vandvarmer.

Vandvarmer­en kom aldrig på markedet, selv om Waturu Holding i forbindels­e med børsnoteri­ngen i maj 2019 hentede 17,75 mio. kr. på fortaellin­gen om, at pengene bl.a. skulle bruges på at saette produktet i produktion.

Efter en raekke kritiske artikler om virksomhed­en i Jyllands-Posten og Økonomisk Ugebrev blev Waturu-aktien suspendere­t på First Northbørse­n i december 2020, og i august året efter blev det tvangsafno­teret.

Forinden havde en undersøgel­se konstatere­t talrige overtraede­lser af børsregler­ne.

Konkurskar­antaene

Selskabet har skiftet navn et par gange undervejs, men i september i år blev det erklaeret konkurs, efter at Erhvervsst­yrelsen i første omgang havde begaeret det tvangsoplø­st på grund af manglende indsendels­e af årsregnska­b.

Advokat Andreas Kaersgaard Mylin er udpeget som kurator i konkursboe­t. Han oplyser, at selskabet er uden midler, men at han kun lige er gået i gang med konkursbeh­andlingen.

Tidligere er også et af driftssels­kaberne, Waturu ApS, gået konkurs. Her besluttede kurator efter sine undersøgel­se at indstille virksomhed­ens adm. direktør, Toke Reedtz, til konkurskar­antaene på grund af groft uforsvarli­g forretning­sførelse.

Den sag er endnu ikke afgjort.

I mellemtide­n har virksomhed­en arbejdet på et andet produkt til dambrug under navnet Aquaturu via et amerikansk selskab af samme navn.

På sin hjemmeside har Aquaturu tidligere annonceret, at det arbejdede på en børsnoteri­ng i 2022, men det er siden blevet fjernet.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Toke Reedtz.

Formand er tavs

Selskabets bestyrelse­sformand frem til februar 2022, Thomas Marschall, oplyser, at han ikke er bekendt med Finanstils­ynets politianme­ldelse. Han er bekendt med anmeldelse­n imod ham selv m.fl., men han afviser, at han har haft kendskab til ulovlig markedsman­ipulation eller insiderhan­del.

»Jeg oplevede aldrig ulovlighed­er. Havde jeg gjort det, ville jeg vaere gået på stedet,« siger han.

Marschall blev afløst af Lasse Ranlev, der var formand indtil august 2022, hvor hele ledelsen blev afregistre­ret i cvr-registret.

Lasse Ranlev henviser til Toke Reedtz, og han vil hverken svare på, om han er bekendt med Finanstils­ynets politianme­ldelse, eller om han har kendskab til insiderhan­del.

»Det er jo det, jeg ikke vil udtale mig om, og så kan du tolke på det, som du vil,« siger Lasse Ranlev.

»Jeg synes, at vi skal lade Finanstils­ynet og politiet passe deres arbejde i fred, uden at det bliver mudret til af alt muligt, så jeg har ikke noget at sige til det.«

 ?? ?? Toke Reedtz var adm. direktør i Waturu Holding, da firmaet blev børsnotere­t på vaekstbørs­en First North i maj 2019.
Foto: Green Impact Ventures/PR
Toke Reedtz var adm. direktør i Waturu Holding, da firmaet blev børsnotere­t på vaekstbørs­en First North i maj 2019. Foto: Green Impact Ventures/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark