Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen kraever løn fremfor SU på alle erhvervsud­dannelser

Regeringen­s udspil til at løfte erhvervsud­dannelsern­e er alt for uambitiøst, lyder det fra fagbevaege­lsen, der vil lade forslaget om løn under hele sosu-uddannelse­n gaelde for alle erhvervsud­dannelser.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Det kraever mindst 1,5 mia. kr. årligt at løfte erhvervsud­dannelsern­e og skaffe flere af de faglaerte, som Danmark ifølge en raekke prognoser får hårdt brug for i årene fremover til såvel den grønne omstilling som et velfaerdss­amfund med stadig flere aeldre og børn.

Sådan lyder det fra fagbevaege­lsen, der langtfra er tilfreds, efter at regeringen tidligere på ugen spillede ud med en pulje på 700 mio. kr. til fordelinge­n mellem bl.a. erhvervssk­olerne, folkeskole­n og en indsats for at få de godt 42.000 unge i gang, som hverken er i job eller under uddannelse.

»Jeg savner en klar melding om, hvor mange penge der er i det til erhvervssk­olerne. Vi har efterhånde­n sagt det et par gange nu, at vi ikke kan leve med flere lappeløsni­nger på erhvervsud­dannelsern­e. Der er brug for mindst 1,5 mia. kr. om året,« siger formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard.

Penge til sosu-elever

De 1,5 mia. kr. skal gå til elevløn på det såkaldte grundforlø­b 2 på alle erhvervsud­dannelser og til bedre kvalitet på erhvervssk­olerne.

Lizette Risgaard undrer sig over, at regeringen vil give løn under hele sosu-uddannelse­n for at tiltraekke flere elever her, men at regeringen ikke foreslår det samme for alle erhvervsud­dannelser.

»Det er rigtigt fint, at regeringen nu vil give løn under hele sosu-uddannelse­n, men det bør da gaelde alle elever på erhvervssk­olerne. Der er ingen grund til at gøre forskel,« siger Lizette Risgaard.

Ud af de 1,5 mia. kr. skal den første mia. kr. ifølge FHformande­n gå til elevløn til alle, mens de resterende 500 mio. kr. skal bruges til at investere i tidssvaren­de udstyr og styrket undervisni­ng på erhvervssk­olerne.

Lizette Risgaard understreg­er, at det haster med at skaffe faglaerte nok til såvel den offentlige som den private sektor.

På den anden side af forårets store overenskom­stforhandl­inger på det private arbejdsmar­ked bør regeringen ifølge hende indkalde til trepartsfo­rhandlinge­r med fagbevaege­lsen og arbejdsgiv­erne om, hvordan erhvervsud­dannelsern­e skal løftes.

Pengene til investerin­gen på de 1,5 mia. kr. har hun med i lommen.

»Vi kommer med pengene, og det er ikke funny money. Det er penge fra vores egen 2030-plan, som indeholder skattestig­ninger for 5 mia. kr.,« siger Lizette Risgaard.

Det drejer sig bl.a. om at lade flere betale topskat og om højere arvebeskat­ning og kapitalbes­katning.

S: Fokus på flere faglaerte

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d understreg­er, at arbejdet med at sikre flere faglaerte ikke er bragt til ende.

»Vi lytter altid til fagbevaege­lsen. Vi er den første regering laenge, der har løftet erhvervsud­dannelsern­e. Vi tager opgaven med at skaffe flere faglaerte meget alvorligt, for med den grønne omstilling står vi foran endnu en kaempe omstilling, og modsat mange andre moderne omstilling­er er den arbejdskra­ft intensiv. Den gør ikke mennesker overflødig­e, men kraever tusindvis af medarbejde­re, og vi står over for en kaempe uddannelse­s- og arbejdsmar­kedsopgave,« siger Peter Hummelgaar­d.

 ?? ?? Hvorfor gøre forskel på sosu-uddannelse­n og alle andre erhvervsud­dannelser, spørger formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Hvorfor gøre forskel på sosu-uddannelse­n og alle andre erhvervsud­dannelser, spørger formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark