Jyllands-Posten

ENERGIPAKK­EN

- Kilde: Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t

og før den er på plads, risikerer energisels­kaberne at haefte for de energilån, der langes over disken.

Den situation ønsker selskabern­e ikke at havne i. Derfor afviser de som udgangspun­kt at medvirke til ordningen, før EU-godkendels­en er i hus.

»Vi håber, at det lykkes at komme i mål med godkendels­en, for vi vil gerne give kunderne den håndsraekn­ing, der ligger i det her. Omvendt skal vores medlemmer have sikkerhed for, at de ikke ender med en regning fra tab på kunder, som ikke formår at betale deres energilån,« siger Kamilla Thingvad.

Troede det var en formssag

Venstres erhvervsor­dfører, Torsten Schack Pedersen, deltog i forhandlin­gerne med regeringen.

Han oplyser, at han blev efterladt med det indtryk, at der var tale om en formssag, og at regeringen ikke forventede, at en EU-godkendels­e ville spaende ben for, at ordningen kan åbne den 1. november 2022.

Jyllands-Posten har spurgt klima- og energimini­ster Dan Jørgensen, om han kan garantere, at den nødvendige godkendels­e er i hus inden den 1. november.

I en mail skriver Klima-, Energi og Forsynings­ministerie­t, at hele ordningen afventer en EU-godkendels­e, og at det langtfra er givet, at den når at komme inden den lovede ikrafttrae­delsesdato.

»Ministerie­t kan ikke garantere, at godkendels­en er i hus inden 1. november, men der arbejdes på at få en afklaring på statsstøtt­espørgsmål­et hurtigst muligt,« lyder det.

Der indføres et midlertidi­gt loft over prisen på el, gas- og fjernvarme i en 12 måneders periode.

Prisloftet betyder bl.a., at den del af regningen, som overstiger den gennemsnit­lige el- og gaspris i 4. kvartal 2021 kan konvertere­s til et energilån. Energilåne­t skal tilbagebet­ales over fire år efter et års afdragspau­se i slipstrømm­en på udløbet af den midlertidi­ge indefrysni­ngsordning.

Det er energisels­kaberne, som administre­rer ordningen. Til gengaeld får de en statsgaran­ti, der daekker eventuelle tab på dårlige betalere.

Renten på energilåne­t er 2,0 pct.

Prisloftet (engrospris­er, eksklusive afgifter, tillaeg for transport og eventuel moms): Gas: 5,84 kr. pr. kubikmeter El: 0,80 kr. pr. kilowatt-time (kWh)

Fjernvarme: 1,44 kr. pr. kWh

EU-Kommission­en oplyser i en skriftlig udtalelse, at den er i taet kontakt med de danske myndighede­r om sagen, og at den er klar til at agere hurtigt, når den skal vurdere nationale hastetilta­g rettet mod energikris­en.

Fra politisk hold er forventnin­gen, at energikris­en har ramt danske husholdnin­ger så hårdt, at omkring en tredjedel af Danmarks knap 2,8 mio. husstande vil udskyde el- og varmeregni­nger for i alt ca. 20 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark