Jyllands-Posten

Energilån til 900.000 danskere kan blive forsinket

Udskydelse­n af el- og varmeregni­nger er en del af en ny energipakk­e, som er lovet til at traede i kraft den 1. november. Nu skaber energisels­kaberne tvivl om datoen.

- MICHAEL STENVEI JESPER HØBERG michael.stenvei@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Det er langtfra sikkert, at elog varmekunde­r kan gøre brug af de nye energilån, inden fyringssae­sonen for alvor går i gang.

Finansmini­ster Nicolai Wammen praesenter­ede de nye energilån den 23. september som en del af en hjaelpepak­ke, der skal hjaelpe økonomisk traengte danskere sikkert igennem vinteren.

»Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed hen over vinteren,« udtalte finansmini­steren, da aftalen blev praesenter­et.

Af aftalen fremgår det, at »ordningen gaelder for regninger i en 12 måneders periode og forventes at gaelde for regninger fra 1. november 2022 for el og gas samt 1. januar 2023 for fjernvarme«.

Vil holdes skadesfri

Nu lyder det imidlertid fra Green Power Denmark (GPD), erhvervsor­ganisation for landets energisekt­or, at før der er en godkendels­e i hus fra EU-Kommission­ens statsstøtt­ekontor, kommer el- og gasselskab­er naeppe til at tilbyde de lovede energilån.

»Vi vil rigtig gerne hjaelpe med at få den her ordning stablet på benene, men kravet er, at vi holdes skadefri,« siger Kamilla Thingvad, direktør for energiprod­uktion og udvikling samt handel i GPD.

Ordningen med energilån er en del af en pakke, hvor private kan udskyde en del af el- og gasregning­en i op til fem år.

Det er energisels­kaberne, som skal administre­re ordningen og yde de nye energilån. Til gengaeld garanterer staten for eventuelle tab på energilåne­ne. Og det er derfor, at energisels­kaberne nu haever det røde flag.

Arrangemen­tet kraever nemlig en godkendels­e fra EU-Kommission­ens statsstøtt­ekontor,

 ?? ?? Finansmini­ster Nicolai Wammen kunne den 23. september sammen med en bred forligskre­ds praesenter­e aftalen om vinterhjae­lp.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Finansmini­ster Nicolai Wammen kunne den 23. september sammen med en bred forligskre­ds praesenter­e aftalen om vinterhjae­lp. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark