Jyllands-Posten

September blev den naestdyres­te el-måned nogensinde

Engrospris­en på el lå fredag på 2,34 kr. Det er 23. gang, at elprisen er over 2 kr. i september.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

September har budt på de naesthøjes­te markedspri­ser nogensinde for landets ca. 3,3 mio. elkunder. Nye markedstal fra Nord Pool viser, at engrospris­en på el ender på 2,50 kr. i september. Dermed skriver september sig ind historiebø­gerne som den naestdyres­te måned nogensinde for danske elkunder kun overgået af august, hvor den rå markedspri­s på en kilowatt-time (kWh) endte på rekordhøje 3,38 kr.

Den skyhøje markedspri­s vidner om, at kursen er sat mod en hård vinter for både virksomhed­er og private elkunder. I september sidste år, da ordet energikris­e så småt var ved at vinde indpas i danskernes hverdag, lå elprisen på 0,93 kr., svarende til et prishop år til år på ikke mindre end 169 pct. Oven i den rå elpris kommer så transportb­etaling til elnetselsk­aber og statslige Energinet, abonnement­er, elafgift og moms. 3,00 2,00 1,00 0,00

2019

Regeringen landede sidste uge en energipakk­e, som bl.a. betyder et prisloft over eludgiften på 0,80 kr. pr. kilowatt-time.

Ordningen er taenkt til at traede i kraft den 1. november og betyder, at elkunder løbende kan konvertere forskellen på den faktiske markedspri­s og prisloftet til et energilån, som skal tilbagebet­ales over fem år.

Med afsaet i september er det altså forskellen – 1,70 kr. pr. kWh – som kan konvertere­s til et statsligt garanteret energilån.

Til gengaeld skal der her og nu betales moms og alle øvrige tillaeg og afgifter af den fulde markedspri­s.

En del af energipakk­en er også, at elafgiften skal saenkes markant fra nytår. Men allerede den 1. oktober falder elafgiften som en del af den saerlige kompensati­onspakke, som regeringen fik vedtaget i juni. I juni lå den gennemsnit­lige kWh-pris på 1,59 kr. Måske er det årsagen til, at kompensati­onspakken kun byder på et beskedent fald i elafgiften, der fra lørdag falder med 4 øre pr. kWh. For en husstand med et typisk årsforbrug af el på 4.500 kWh betyder det en årlig besparelse på 225 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark