Jyllands-Posten

Flere gør som Sarah Adrian: Korttidsan­saettelser og vikarjob vinder frem

En stigende andel af lønmodtage­rne foretraekk­er vikariater og korte ansaettels­er fremfor fastansaet­telse og lange kontrakter.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

Har man prøvet at ankomme i Københavns Lufthavn med en mindre børneflok og favnen fuld af kufferter lidt for taet på afrejsetid­spunktet, er man muligvis blevet hjulpet frem forrest i en af køerne af Sarah Adrian. Hun og kollegaern­e i det såkaldte Green Team ved paskontrol­len har til opgave at yde de rejsende den service, som sender dem trygt af sted på rejsen og sikrer en rar atmosfaere i lufthavnen.

Bortset fra en pause under coronapand­emien, hvor hun arbejdede i Fitness World som receptioni­st og rengørings­assistent, har Sarah Adrian siden 2019 arbejdet blandt de dagligt mange tusinde flyrejsend­e. Hun er glad for at vaere en del af et arbejdsmil­jø med en »fed atmosfaere og mange forskellig­e slags mennesker i en glad stemning«.

Ansat af vikarburea­u

Sarah Adrian er ikke ansat direkte af Københavns Lufthavn.

Hendes arbejdsgiv­er er vikarburea­uet Moment, som formidler folk til sine virksomhed­skunder. Dermed har hverken Sarah Adrian eller lufthavnen forpligtet sig gensidigt til et engagement med samme faste rammer, som hvis hun var fastansat det sted, hvor hun udfører sine daglige opgaver.

Det passer hende rigtig fint, for ved siden af sit arbejde studerer hun sundhed og ernaering ved Københavns Profession­shøjskole.

»Med et flydende skoleskema er det godt, at jeg har indflydels­e på mit vagtskema i lufthavnen. Jeg kunne umuligt arbejde fast fra f.eks. kl. 14 til 22 hver dag og passe min uddannelse,« siger hun.

Ønsket om den fleksibili­tet, som Sarah Adrian saetter så stor pris på, får i disse år faerre kandidater til et job til at drømme om mangeårige faste stillinger.

I stedet går flere og flere efter f.eks. en projektans­aettelse eller vikararbej­de. Et fortsat boomende jobmarked og en trang til mere frihed understøtt­er ifølge eksperter den tendens.

Cirka hver ottende (12 pct.) foretraekk­er i 2022 korttidsan­saettelser, viser en ny undersøgel­se fra vikarburea­uet Moment, som har spurgt 2.500 jobkandida­ter i forbindels­e med undersøgel­sen ”Kampen om kandidater­ne”. Da undersøgel­sen blev gennemført i 2019, gjaldt det blot 7 pct. – eller 1 af 14 adspurgte.

»I en årraekke har arbejdstag­erne bevaeget sig hen mod mere fleksibili­tet. Der er et ønske om mere frihed i arbejdsliv­et, og der kan vikariater vaere en genvej,« siger Thomas Gleerup, som er adm. direktør i Moment.

At der er en tendens til en søgning hen mod ansaettels­er af kort varighed underbygge­s af andre statistikk­er. F.eks. skete der en stigning fra 2020 til 2022 i kvartalsta­llene for vikarburea­uernes samlede salg, som svarer til en mindre fordobling. Nu formidler bureauerne kortvarigt ansatte til sine kunder for omkring 4 mia. kr. hvert kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik.

En saerkørsel af data foretaget for Dansk Erhverv viste, at andelen af vikarer blandt alle beskaeftig­ede på arbejdsmar­kedet steg med omkring en sjettedel i samme periode.

Samtidig stiger andelen af personer, som har prøvet at søge et job gennem et vikarog rekrutteri­ngsbureau. I 2019 havde taet på 50 pct. af de adspurgte kandidater prøvet det, mens det i 2022 gaelder for 62 pct., viser Moments undersøgel­se.

AEldre tal tyder på, tendensen med flere ansatte på tidsbegrae­nsede kontrakter er mere end en døgnflue. I 2010’erne steg antallet af vikarer hvert eneste år. Fra 2010 til 2017 var der f.eks. en stigning fra cirka 70.000 til 120.000, viser en statistik fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng.

Personer, som arbejder med viden på højt niveau, var ifølge en kortlaegni­ng fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng i 2017 med 30,6 pct. den gruppe på arbejdsmar­kedet, der var flest af i korttidsst­illinger. Dernaest fulgte service- og lagerarbej­de med 17,6 pct. og kontor- og kundeservi­cearbejde med 12,7 pct.

Spørgsmåle­t om korttidsko­ntrakter eller fastansaet­telser blev af mediet Ingeniøren­s laesere sidste år valgt som et af de ni vigtigste temaer at debattere.

Rettighede­r halter

HK Privat er den største sektor i fagforbund­et HK og organisere­r først og fremmest kontoransa­tte i industrien og inden for servicesek­toren. Formand Simon Tøgern erkender, at virksomhed­er i en markedsøko­nomi kan have et vist behov for at ansaette folk i korte perioder.

»Men mange vikarer burde vaere fastansatt­e. Vi har sager med personer, som har vaeret ansat i både et, to, tre og fire år via vikarburea­uer, og det tyder jo på, at man har haft brug for de folk i laengere tid,« siger formanden, som er bekymret for et misbrug af vikaransat­te.

Han mener, at man som ansat via vikarburea­u burde daekkes af funktionae­rloven, ligesom ansatte i tidsubegra­ensede stillinger bliver. Han påpeger, at ansatte under funktionae­rloven har et egentligt opsigelses­varsel samt retten til løn under sygdom, og at løn ved børns sygdom og andre goder først kommer med en vis anciennite­t i et job.

Ifølge Thomas Gleerup ligger udviklinge­n med flere korttidsan­saettelser på det danske arbejdsmar­ked i tråd med mange arbejdsgiv­eres ønsker. Med en mulig foreståend­e recession efterspørg­er mange virksomhed­er ligeledes fleksibili­tet for at undgå at binde sig til lønomkostn­inger.

Moment-direktøren afviser, at vikarjob underminer­er arbejdstag­eres rettighede­r.

»Ved vikaransae­ttelser er arbejdsgiv­erne også bundet af overenskom­ster, og vikarloven siger, at vikarer skal ligebehand­les med fastansatt­e,« påpeger Thomas Gleerup.

Isaer blandt yngre mennesker vinder kortere bindinger i ansaettels­en ifølge ham frem.

»Der er mange unge mennesker i vikarjob. Tidligere gik man op i at nå at få et 25-års jubilaeum fra en arbejdspla­ds. Nu ønsker unge at prøve noget nyt og udleve deres drømme. De ser sig som unikke og vil gerne realisere sig selv,« siger Thomas Gleerup.

Drømmen om frihed

Fremtidsfo­rsker Marianne Levinsen fra Fremforsk, Center for Fremtidsfo­rskning, ser en lignende tendens i tiden.

»Noget af det vaerste, de unge ved, er at vaere fastlåst,« fastslår hun.

Ifølge hende vaelger to af tre unge i dag en uddannelse, som de ikke tidligere har haft praktisk erfaring med. Derfor kan et vikarjob vaere en genvej til at teste sig selv for at se, om man passer i en bestemt branche.

De gunstige tider med lav arbejdsløs­hed, som trods tegn på økonomisk krise fortsat holder ved, medvirker ifølge fremtidsfo­rskeren ligeledes til, at mange på arbejdsmar­kedet tør at stå uden en langvarig ansaettels­eskontrakt.

Ikke mindst i brancher som f.eks. sundhed og it – og i de geografisk­e vaekstcent­re i hovedstade­n og i Østjylland – kan man ifølge

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark