Jyllands-Posten

Lars Tvede er på vej med en ny satsning

Selvom den første investerin­gsfond har skuffet investorer­ne, lancerer erhvervsma­nden Lars Tvede endnu en fond i starten af 2023.

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

Mangemilli­onaer og serieinves­tor Lars Tvede har søsat et nyt projekt. Denne gang er det endnu en investerin­gsfond, som han kan tilføje til sit cv.

Det er til trods for, at millionaer­ens første hedgefond, Atlas Global Macro, er en bragende underskuds­forretning.

Hedgefonde­n stiftede han for halvandet år siden, hvor han som portefølje­manager forvalter 1,8 mia kr. fra ca. 1.100 investorer. Investorer­ne var blevet lovet et afkastmål på 15-30 pct.

Det er dog gået stik modsat for Atlas Global Macro, der siden dens start har givet et negativt afkast på mere end 36 pct.

Men nu prøver Lars Tvede med en ny fond, der skal investere parallelt med den nuvaerende Atlas Global Macro.

»Der vil blive foretaget fuldstaend­ig samme handler i begge fonde. Den eneste forskel er, at den nye ikke har russiske aktier,« fortaeller Lars Tvede, der regner med, at fonden bliver lanceret i 1. kvartal 2023.

Den store nedtur, der har ramt hans eksisteren­de fond, skal ifølge Lars Tvede primaert tilskrives, at fonden råder over en masse russiske aktier.

»Det store problem, som vi er løbet ind i i Atlas, er Rusland. Jeg har i mine 40 år som investor aldrig oplevet det her før,« fortaeller han.

Atlas Global Macro har for omkring 60 mio. euro, det der svarer til naesten en halv mia. kr., i russiske aktier, der af fondens administra­tor er nedskrevet til nul, fordi de i øjeblikket ikke kan handles.

»Det er et marked, som jeg ikke så komme. Lige nu er det et waiting game, hvor vi har nogle store variabler, som jeg opfatter som afgørende,« forklarer Lars Tvede med en rolighed, som vidner om, at han laenge har befundet sig i investerin­gsverdenen – på godt og ondt.

Nogle investorer har dog ikke villet vente og har trukket sig fra fonden.

»4 pct. af investorer­ne har trukket sig, siden vi startede. Så der er meget stor loyalitet,« siger han.

De eksisteren­de investorer har stort set tabt penge siden fondens lancering i maj 2021, men skal vaebne sig med tålmodighe­d.

»Det er ikke meningen, at der skal vaere nogen tab, men man skal have en investerin­gshorisont på syv år for den her fond,« siger Lars Tvede, der fortaeller, at når han har sådanne nogle investerin­ger, kigger han til dem hvert halve til hele år.

»Man det skal give det tid. Fonde skal klare sig igennem de cyklusser, der er«.

Lukket land

Lige nu kan man ikke komme med som investor i hedgefonde­n, men udelukkend­e traekke sig. Det har fonden valgt, fordi den har så store skjulte vaerdier i Rusland, og derfor har investorer­ne bedt om, at andre ikke kan købe sig ind i de vaerdier, forklarer forretning­smanden.

Lars Tvede vil ikke ud med, hvor meget han har lagt i Atlas Global Macros investerin­gspulje. En fond, der efter første måned og frem til nu kun har tabt penge.

»Jeg har haft ét princip hele mit liv. Jeg fortaeller aldrig om min aktuelle privatøkon­omi,« kommer det stålsat.

Han har tidligere fortalt, at han vil investere omkring 200 mio. kr. i fonden i 20232024, når han bl.a. har fået penge fra Nordic

Eye, en investerin­gsfond han stiftede med tv-investoren Peter Warnøe, og hvor Lars Tvede stadig er kraftigt investeret.

»Om jeg kommer til at investere i fonden igen afhaenger af, hvornår jeg får pengene fra Nordic Eye. Dem venter jeg på, men jeg kan ikke vide, hvornår de kommer,« forklarer han.

Ligesom med Atlas Global Macro skal investorer betale minimum 900.000 kr. i første indskud for at blive en del af den nye fond. Det skyldes reglerne fra Finanstils­ynet om, at der udelukkend­e må vaere semi- eller profession­elle investorer med ombord.

»Man skal kunne indskyde det store beløb, og man skal også have råd til at tabe det samt vaere indforståe­t med, at den type fond ifølge statistikk­er kan forventes at tabe op til 76 pct. i et kriseår,« siger han.

Foruden de russiske aktier indeholder portefølje­n kinesiske teknologia­ktier, der faldt med 75 pct., før Lars Tvede købte dem. Her er strategien, at de på sigt kommer op igen, og derfor er han også fortrøstni­ngsfuld.

»Foruden de russiske og kinesiske aktier har fonden en gennemsnit­lig price earning på 7,5, hvilket giver et ret paent earnings yield,« fortaeller Lars Tvede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark