Jyllands-Posten

Det er slut med at gemme sig i et flekslån

Risikoen ved den skrå konverteri­ng fra fast rente til flekslån er blevet langt større.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

ved at vaelge rentetilpa­sningslån smuldrer.

»Der er ingen steder at finde billige lån laengere, og det er for sent at søge rentely. Det skulle man have gjort for laenge siden,« siger Totalkredi­ts chefanalyt­iker, Sune Malthe-Thagaard.

40 pct. af de boligejere, der indtil nu har omlagt deres lån, er gået fra fast til variabel rente. Det kalder man en skrå konverteri­ng. Den vil kun give mening nu, hvis man tør løbe fuld renterisik­o, påpeger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Den skrå konverteri­ng ser mere og mere risikofyld­t ud. Spaendet mellem F3-lånet og lån med helt kort rentebindi­ng er større end normalt. Det gør de mest rentefølso­mme lån mere attraktive her og nu. Men det er jo langtfra sikkert, at det fortsaette­r. Det gaelder om at vaere ydmyg nu,« siger cheføkonom­en.

F5-renten er nu omkring 3,8 pct., og så løber det ikke engang i fulde fem år. Optager man eksempelvi­s et sådant i Nordea Kredit i dag, skal det have ny rente om allerede fire et halvt år.

De mest rentefølso­mme lån, der går under navne som F-kort, Kort Rente, FlexKort og F1-lån, har nu en rente på omkring 2,5 pct.

Den rabat, flekslåner­ne har fået i de efterhånde­n mange år, hvor renterne har ligget omkring 0 eller derunder, er dyrekøbt.

De bliver låst til en høj rente, der meget vel kan blive endnu højere.

Billedet er vendt

Mens renterne var rekordlave, søgte flere og flere boligejere over i lån med fast rente. Nu er billedet vendt. Boligejern­e strømmer igen over i rentetilpa­sningslån – i mange tilfaelde afdragsfri­e. Den udvikling har Det Systemiske Risikoråd netop advaret mod i sin seneste ”Observatio­n”.

»Maengden af nye lån med variabel rente og afdragsfri­hed er siden juni steget betydeligt, hvorfor flere boligejere aktuelt har en høj belåningsg­rad og variabel rente uden afdrag,« skriver risikoråde­t.

Med det lånevalg vil de pågaeldend­e vaere ekstremt sårbare, lyder vurderinge­n.

Tilstrømni­ngen mod risikolåne­ne ved rentestign­inger er ikke en ny tendens. Det samme var tilfaeldet i 00’erne, da renterne steg. Udviklinge­n her og nu er en demonstrat­ion af, at det betaler sig at rentesikre sig, mener Lise Nytoft Bergmann, chefanalyt­iker hos Nordea Kredit.

»Udviklinge­n viser med al tydelighed, hvorfor de konservati­ve dyder om at spare op og have en buffer til dårlige tider er en rigtig god idé,« fastslår hun.

 ?? ?? Udfordring­erne tårner sig op for boligejere med flekslån. Arkivfoto: Mathias Svold
Udfordring­erne tårner sig op for boligejere med flekslån. Arkivfoto: Mathias Svold

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark