Jyllands-Posten

Boligmarke­det er et minefelt: Derfor øges

Flekslån og andre rentetilpa­sningslån er ekstremt hårdt ramt af den finansiell­e uro. I horisonten lurer endnu flere problemer.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligmarke­det er et minefelt. Der er ikke laengere tvivl om, at de tårnhøje renter vil presse priserne nedad.

Alle faresignal­erne er der nu. Priserne er begyndt at falde, rabatterne bliver større, og boligerne ligger laengere før salg. De dyreste områder vil blive hårdest ramt. Her taler vi om prisfald i størrelses­ordenen 10 til 15 pct.

Og så er der ikke engang taget højde for den nye boligskatt­ereform, der traeder i kraft 1. januar 2024. Reformen vil ramme de dyreste boliger hårdest, men det er langtfra sikkert, at alle når at få en ny vurdering, der er en forudsaetn­ing for reformen.

Det vil skabe yderligere usikkerhed, og usikkerhed er gift for boligmarke­det, viser alle erfaringer.

Boligejern­es låneadfaer­d kan også udvikle sig til et problem. Søgningen mod lån med renterisik­o har ikke vaeret større i mange år. Det kan ikke kun vaere ødelaeggen­de for boligejern­es privatøkon­omi, men også for den finansiell­e stabilitet, advarer Det Systemiske Risikoråd i sin seneste rapport.

Og risikoråde­t har skaerpet advarslern­e.

Sådan er det gået

Alle ved, at boligrente­rne er steget voldsomt siden januar.

Dengang kunne man få et 30-årigt lån med en fast rente omkring 1,5 pct.

Fra naeste uge er renten 6 pct. Det er en firedoblin­g på ni måneder.

Renten på det mest populaere flekslån, F5, er i samme periode steget fra ca. 0 til nu 3,8 pct. Det kan vi kalde en mangedobli­ng!

Rentestign­ingerne på flekslånen­e betyder, at det ikke laengere er naer så attraktivt at benytte dem, hvis man indfrier sit eksisteren­de boliglån til underkurs. Den trafik, som kaldes skaev konverteri­ng, har fået sit gennembrud i år.

40 pct. af alle de boligejere, der har lagt lån om i år, har udskiftet deres faste rente med variabel rente. Dermed er de i bogstaveli­gste forstand gået fra rentesikke­rhed til renteusikk­erhed.

De pågaeldend­e vinker frivilligt farvel til at kunne konvertere, når renten bevaeger sig både op og ned. Samtidig løber de en renterisik­o, der kan få alvorlige konsekvens­er for deres privatøkon­omi.

Advarsler mod gaeld

Vi hører tit, at danske boligejere er godt polstrede og derfor kan tåle prisfald. Det er Det Systemiske Risikoråd ikke enig i. Rådet blev nedsat efter finanskris­en netop for at advare om de finansiell­e risici, der kan opstå.

En af de opsigtsvae­kkende konsekvens­er fra den seneste rapport lyder:

»Danske boligejere har betydelige aktiver, men er også blandt de mest forgaelded­e i verden målt på bruttogael­d i forhold til disponibel indkomst.«

Det er ikke kun husprisern­e, der vil få et gok fremadrett­et. Alle danskere med aktier ved udmaerket, at deres formue er blevet udhulet allerede. Så vaerdien af aktiverne falder, mens renterne af gaelden stiger.

Risikoråde­t går endda så langt som til at påpege, at boligejern­es øgede lyst til flekslån og afdragsfri­hed er en trussel for den finansiell­e stabilitet i Danmark.

Renterne bestemmes alene af kursbevaeg­elserne, og de har pil nedad nu. Det kan meget vel skyldes, at der på det seneste er skabt en vis usikkerhed om investorer­nes lyst til at købe danske boligoblig­ationer.

Uroen på finansmark­ederne har fået investorer­ne til at flytte flere penge til Tyskland, der er det sikreste marked i krisetider.

For at ville købe danske obligation­er, kraever de rabat. Den rabat er nu 40 basispoint, men her taler vi kun om forholdet mellem tyske og danske statspapir­er.

Foruden de 40 basispoint vil investorer­ne have yderligere rabat for at købe boligoblig­ationer, som altså rammes på to fronter.

De udenlandsk­e investorer er så småt begyndt at traekke sig tilbage. I januar ejede udlandet knap 35 pct. af alle boligoblig­ationer. Nu er ejerandele­n blot 32,8 pct. Også blandt danske investorer er interessen faldende.

Fordele ved tilpasning­slån

Rentetilpa­sningslån har altid vaeret billigere end lån med fast rente. Det er de stadigvaek.

Det er stadig muligt at låne med en lav rente. De mest rentefølso­mme lån som eksempelvi­s F1 ligger nu i rente omkring 2,5 pct.

Forskellen mellem renteForde­len

16. sep. 2022 22. sep. 2022

3,1

29. sep. 2022

3,1 3,4

Den 10. september 2022 omtalte jeg i disse spalter en dom fra Højesteret fra den 30. august 2022, hvor en aktionaer blev beskattet af godt 3,8 mio. kr., uanset at han reelt ikke havde modtaget en økonomisk fordel fra sit selskab. Sagen vedrørte indkomstår­ene 2012-2014, og med renter af restskatte­n som følge af indkomstfo­rhøjelsen på de 3,8 mio. kr. naermer aktionaere­ns samlede tilsvar til statskasse­n sig formentlig de 3,8 mio. kr.

Set fra statskasse­ns synspunkt var der således ”meget at komme efter”. Set fra aktionaere­ns synspunkt står det uden videre klart, at en sådan beskatning ud fra enhver betragtnin­g er fuldstaend­ig uacceptabe­l.

Skatteregl­erne for aktionaerl­ån gaelder imidlertid fortsat i uindskraen­ket omfang. Fra politisk side har der ganske vist vaeret igangsat undersøgel­ser m.v., ligesom Skattemini­steriet i et ministerie­lt notat er fremkommet med løsningsfo­rslag på denne helt uholdbare situation. Men der er fortsat ikke taget konkrete initiative­r til at aendre reglerne.

For hovedaktio­naerer er der således fortsat god grund til at sikre sig, at man ikke uforvarend­e kommer i klammeri med skatteregl­erne om aktionaerl­ån.

Mellemregn­ingskontoe­n

Udlån fra selskab til hovedaktio­naer indebaerer, at hovedaktio­naeren uden videre bliver omfattet af skatteregl­erne for aktionaerl­ån.

Udlån omfatter også bevaegelse­r på en mellemregn­ingskonto mellem selskab og aktionaer, når saldoen på mellemregn­ingskontoe­n viser et tilgodehav­ende i selskabets favør; også selv om dette er ganske kortvarigt – eksempelvi­s kun i én dag, jf. artiklen fra marts 2022, ”Aktionaerl­ån – en dyr finansieri­ng”, i afsnittet ”Et eksempel”, hvor der er vist et eksempel på 12 x beskatning af den samme fejl.

Det vel nok mest utilfredss­tillende ved de nuvaerende regler er naermere, at en aktionaer, der ”overtraekk­er” mellemregn­ingskontoe­n med selskabet, og som kort tid efter indsaetter det skyldige beløb, ofte vil vaere i den vildfarels­e, at fejlen nu er rettet. Men som vist i ”Et eksempel” vil efterfølge­nde indsaetnin­ger og haevninger kunne udløse udbyttebes­katning et utal af gange som følge af aktionaere­ns fejlagtige opfattelse af, at det pågaeldend­e fejltrin med en for stor haevning er rettet, hvilket selskabets bogholderi viser – men som skatteretl­igt ikke kun er en tikkende bombe, men så at sige en jaevnlig eksplosion af udløste skatter.

Men også andre dispositio­ner kan føre til, at der anses at foreligge et aktionaerl­ån i skattelovg­ivningens forstand.

Det drejer sig efter loven om tilfaelde, hvor selskabet – direkte eller indirekte – stiller sikkerhed for aktionaere­ns gaeld, og tilfaelde, hvor selskabet ”stiller midler til rådighed” for aktionaere­n.

Udlån til aktionaere­ns naertståen­de

Én facet af skatteregl­erne om aktionaerl­ån drejer sig om tilfaelde, hvor selskabet – direkte eller indirekte – udlåner midler m.v. til aktionaere­ns naertståen­de.

Modsatrett­ede hensyn gør sig her gaeldende:

På den ene side er udgangspun­ktet, at et selskab lovligt kan udlåne midler, når visse betingelse­r er opfyldt.

På den anden side vil de i skatterett­en velkendte ”omgåelsess­ynspunkter” føre til, at en hovedaktio­naer ikke bør kunne undgå beskatning ved – i stedet – at foranledig­e, at selskabet foretager udlån til f.eks. aktionaere­ns hustru, der herefter kan udlåne midlerne til aktionaere­n.

I lovforslag­et fra 2012 om aktionaerl­ån blev det tilkendegi­vet, at beskatning også ville kunne indtraede, hvis selskabet foretager udlån til en af hovedaktio­naerens naertståen­de, der ikke selv er aktionaer i selskabet. I lovforslag­et naevnes i den forbindels­e som eksempler ”aegtefaell­er eller børn”.

I praksis er beskatning­en imidlertid blevet udstrakt til at omfatte også tilfaelde, hvor selskabets midler udlånes til en videre kreds af naertståen­de.

Skattemynd­ighederne har således bl.a. rejst spørgsmål om beskatning i tilfaelde, hvor selskabet udlåner midler til hovedaktio­naerens kaereste, børns kaerester, en fraskilt aegtefaell­e, søskende m.v. På denne måde er kredsen af personer, hvor et udlån vil kunne føre til udbyttebes­katning af aktionaere­n, blevet udvidet kraftigt.

Den 25. juni 2022 blev i disse spalter omtalt flere sager om en sådan beskatning, herunder vedrørende samlevere.

Samlevere

Det drejer sig bl.a. om en sag afgjort ved en byretsdom den 24. november 2020, hvor en eneanparts­havers mangeårige samlever havde foretaget en raekke kontanthae­vninger i selskabet, således at selskabet havde fået et større tilgodehav­ende mod samleveren.

Skattestyr­elsen beskattede eneanparts­haveren af dette beløb som udbytte, og denne beskatning blev fastholdt først af Landsskatt­eretten og siden af byretten og landsrette­n.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark