Jyllands-Posten

Risikoen med flekslån

- DET SYSTEMISKE RISIKORÅD

tilpasning­slån med kort og laengere rentebindi­ng er udvidet og er højere end tidligere. F3-renten var lavere end F1-renten på et tidspunkt. I dag er den knap 1 procentpoi­nt højere.

I flere tilfaelde vil det give meget god mening at vaelge et rentetilpa­sningslån. Hvis man eksempelvi­s har planer om at flytte inden for to-tre år, er et F3-lån oplagt. Vil man flytte før, kan både F1- og et F kort-lån vaere en god idé. De vil fortsat vaere billigst.

Fra naeste uge vil det toneangive­nde 30-årige lån have en fast rente på 6 pct. F1-renten er altså 3,5 procentpoi­nt billigere.

Ulemper ved variabel rente

Det er risikabelt at vaelge rentetilpa­sningslån i øjeblikket. Det maerker de boligejere, der står over for at skulle have refinansie­ret deres flekslån.

Mange vil opleve, at de går fra negativ rente til en rente på over 3 pct.

Deres renteudgif­ter stiger forenklet sagt med over 30.000 kr. om året for hver million kroner, de låner.

Den største ulempe ved rentetilpa­sningslån er, at man ved at vaelge et sådant slet ikke er garderet mod fald i boligprise­rne. Obligation­erne bag flekslån er ikke specielt kursfølsom­me, og hvis man får en kursgevins­t, er den skatteplig­tig.

Falder renterne, og har man behov for at saelge boligen midt i et låneforløb, kan man kun gøre det til dagskurs. Og den vil i dette tilfaelde vaere højere end den kurs, man fik lånet hjem til.

Og boligprise­rne vil falde. Det kan ikke undgås nu. Det betyder, at de pågaeldend­e boligejere risikerer at blive teknisk insolvente. Ikke mindst, hvis en ny tendens fortsaette­r. Flere er nemlig begyndt at optage lån både med renterisik­o og afdragsfri­hed. Den udvikling bekymrer Det Systemiske Risikoråd, der i dets seneste rapport bl.a. skriver:

»Saerligt for boligejere med høj belåningsg­rad er der større sandsynlig­hed for at blive teknisk insolvent.«

Og afdragsfri­hed er bestemt ikke gratis. Bidragssat­serne stiger maerkbart, hver gang man optager et lån med afdragsfri­hed.

De boligejere, der valgte et 0,5 pct.-lån, da det var i spil, er langt bedre stillede. For hver mio. kr., de skylder, kan de barbere knap 40 pct. af restgaelde­n – altså 400.000 kr. Det betyder, at de kan baere et betydeligt prisfald.

Renteprogn­oserne er efterhånde­n til at for at blive glemt igen. I banker og realkredit­institutte­r er man begyndt at bruge udtryk som »50 eller 80 pct.’s chance for, at ...«

Og det giver mening, da rentemarke­derne er uforudseli­ge.

Renteprogn­oser justeres

Eksempelvi­s skabte den økonomiske uro i Storbritan­nien endnu mere panik på obligation­smarkedern­e i resten af Europa. Normalt vil pundet og Bank of Englands dispositio­ner naermest ikke blive registrere­t i Europa, men intet er normalt.

Renteprogn­oserne bliver derfor justeret hele tiden. Totalkredi­t reviderede i sidste uge prognosen for, hvor meget F3- og F5-lånerne skal betale, når de skal have ny rente til nytår. Prognosen for F5-lånerne var en rente på 3,2 pct. Ugen efter er renten ca. 3,8 pct.

Ikke ret mange tvivler på, at renterne skal endnu højere op. Isaer lån med helt kort rentebindi­ng er dybt afhaengige af beslutning­erne rundtomkri­ng i centralban­kerne.

Når ECB eksempelvi­s haever sine styringsre­nter 0,25 pct. mere end ventet, vil F1-renten stige lige knapt det samme.

Når renterne skal højere op, skyldes det, at centralban­kerne har slået fast med hegnspaele, at den rekordhøje inflation skal ned. Og det gøres kun ved at haeve renterne. Andet skyts er der ikke laengere i våbenarsen­alet.

Saerligt for boligejere med høj belåningsg­rad er der større sandsynlig­hed for at blive teknisk insolvent.

I artiklen er der brugt baggrundsm­ateriale fra Nationalba­nken, Det Systemiske Risikoråd, Finans Danmark, Totalkredi­t, Realkredit Danmark, Jyske Realkredit og Nordea Kredit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark