Jyllands-Posten

Alle dine vaerdier blaeses i smadder i øjeblikket

Frivaerdie­n, pengene i banken og pensionsop­sparingen – det er en myte, at danskerne er velpolstre­de ved indgangen til det, der kan udvikle sig til en kaempe nedtur.

- LARS NIELSEN LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Jeg er ikke sikker på, at alle har opdaget, at deres vaerdier allerede er blaest i stykker. For det er de.

Vi taler – og skriver – meget om boligmarke­det i øjeblikket. Det er der to årsager til: Boligprise­rne påvirker ikke kun vores privatøkon­omi, men også samfundsøk­onomien.

Når boligmarke­det har det slemt, rammer det alle. Boligejere kan få svaert ved at flytte efter et nyt arbejde eller efter en skilsmisse og bliver derfor nødt til at saelge med tab. Det var der mange eksempler på under finanskris­en.

Jeg har gennem laengere tid efterhånde­n ikke købt påstanden om, at danske boligejere er solidt polstrede. Vi er ikke mere polstrede end den frivaerdi, vi har. Og den falder i samme takt som boligprise­rne.

Derfor er det befriende, at Det Systemiske Risikoråd i denne uge advarede om, at flere boligejere kan blive teknisk insolvente ved faldende boligprise­r. Rådet minder os om, at danske boligejere er blandt de mest forgaelded­e i verden, når man holder gaelden op mod vores disponible indkomst.

Lad os én gang for alle få aflivet den myte.

Hvad har vi ellers at stå imod med?

Er det de mange penge, vi har stående i bankerne? I denne uge kom der nye tal, der viser, at vi har over

1.000 mia. kr. stående. Ofte dividerer man dette tal med Danmarks indbyggert­al. Vi runder lige lidt op og siger, at vi er 6 mio. mennesker.

Bruger man den målestok, har hver dansker omkring 170.000 kr. i banken. Bruger man den rigtige målestok, som er Danmarks Statistik, ser billedet helt anderledes ud.

Ca. 1,9 mio. danskere har således under 25.000 kr. stående i banken. Knap 800.000 har mellem 25.000 og 49.000 kr. til dårlige tider.

En likvid buffer på under 50.000 kr. kan naeppe kaldes en buffer, hvis man bliver arbejdsløs eller tvinges til at saelge boligen med tab. To af tre danskere har under 100.000 kr. stående, konkludere­r Danmarks Statistik.

Lad os også få aflivet den myte.

Hvor robuste er så formuerne? De aedes op af den inflation, der ligger omkring 9 pct. År for år bliver vores opsparing mindre vaerd.

Hvad med pensionsfo­rmuerne? De er temmelig svaere at gøre op, da de afhaenger af udviklinge­n på de finansiell­e markeder. Men et bud omkring 6-7 mia. kr. er vel ikke helt skaevt.

Hvor effektiv er den buffer? Det kan siges kort: Den er intet vaerd, medmindre man er pensionist og er begyndt at aede af den.

Ups, der røg endnu en myte.

Vi har høj beskaeftig­else, og det giver bl.a. politikern­e ro i maven. Efterhånde­n er der grund til rumlen. Fyringsrun­derne er begyndt. Torsdag meddelte vindmøllek­oncernen Siemens Gamesa, at der skal nedlaegges 2.900 stillinger. De 800 skal findes i Danmark. Det kan man naeppe kalde grøn omstilling!

Der er efterhånde­n ingen tvivl om, at vi er på vej ind i en økonomisk krise – det, økonomer kalder recession. Det lyder heller ikke så barskt som »krise«.

Bortset fra valgkamp-egnede dryp til udvalgte befolkning­sgrupper kan langt den største del af os ikke regne med at blive oversvømme­t med diverse hjaelpepak­ker.

Og det er såmaend godt nok. Det viser erfaringer fra Storbritan­nien. Her lancerede regeringen en gigantisk støttepakk­e, der sendte kursen på pundet ned og renterne så højt op, at det var en direkte trussel mod alle briters pensionsop­sparinger.

Kun akut indgriben fra Bank of England forhindred­e en regulaer økonomisk katastrofe.

I Europa kan vi kun benytte rentevåbne­t til at begraense inflatione­n. Og det virker ikke. Fredag blev de nye inflations­tal for eurozonen offentligg­jort. Tallene viser, at inflatione­n nu er 10 pct.!

I 10 af 19 europaeisk­e lande er inflatione­n tocifret, og ifølge Nykredits chefstrate­g Frederik Engholm taler vi nu om det højeste niveau nogensinde.

Det kan kun betyde én ting, nemlig at rentevåbne­t nu lades med endnu flere patroner. Rentestign­ingerne vil fortsaette, og det kan gå hurtigere og voldsommer­e til end tidligere antaget.

Det vil få konsekvens­er for alle typer rentetilpa­sningslån. Der er kontant afregning, viser erfaringer­ne fra i år.

Men, men, men: Det er nu, vi ikke skal gå i panik, selv om det ser meget mørkt ud, for det gør det. Vi er nødt til at kalibrere vores frygt.

Det er for mig ubegribeli­gt, at man ikke for laengst har strammet op, så boligejere maksimalt kan få afdragsfri­hed for 60 pct. af boligens vaerdi.

Selv har jeg denne filosofi: Når det går godt, skal vi spare op og konsolider­e økonomien. Glem konsolider­ing, når økonomien vender. Da handler det simpelthen om at kunne betale regningern­e.

Mangel på likviditet – altså penge til at betale de daglige regninger – har kvalt mange virksomhed­er herhjemme i tidens løb. Samme mekanisme kan kvaele privatøkon­omien. Derfor er det aergerligt, at der ikke blev strammet op på, hvornår vi kan få flekslån med afdragsfri­hed, mens boligmarke­det havde det godt – eller rettere for godt. Et indgreb nu vil vaere en katastrofe, for det vil skubbe boligmarke­det endnu hurtigere mod bunden.

Det er for mig ubegribeli­gt, at man ikke for laengst har strammet op, så boligejere maksimalt kan få afdragsfri­hed for 60 pct. af boligens vaerdi.

Vores formuer bliver udhulet i de kommende år. Det vender igen. Det gør det altid.

I mellemtide­n: Glem opsparinge­n, men husk at betale regningern­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark